Kajsa Boqvist och Ann Strömbäck är båda skatterådgivare och partners på PwC, och hjälper dagligen företag med frågor som rör internationell verksamhet. Kajsa arbetar med moms- och tullrådgivning medan Ann är specialiserad på skatt, socialförsäkring, pension och relaterade frågor avseende personal som arbetar gränsöverskridande.
Vilka trender ser ni kring internationellt företagande?
– Det vi framför allt har sett de senaste åren är att tjänstehandeln brett ut sig, till exempel handeln med digitala tjänster som i princip är oberoende av landgränser. I dag startas bolag där verksamheten redan från första början riktar in sig på hela EU eller hela världen som marknad. Det såg man sällan för tio år sedan, menar Kajsa Boqvist.
Vad är viktigt att tänka på inför en utlandsexpansion?
– Bolag bör inledningsvis kontrollera vilka lagar och regler som gäller i ett land där man har intresse att etablera sig. Särskilt om man går in i flera länder på en gång kan det bli jobbigt, och kostsamt, att läka eventuella misstag i efterhand. En viktig aspekt är att kolla upp är till exempel vilken slags skatteredovisning som behövs, om man behöver registrera sig för moms eller sales tax och om det finns några särskilda regler som berör företagets verksamhetsområde specifikt. Om ett företag ska handla med varor utanför EU bör företaget redan från början räkna på vilka eventuella extrakostnader, exempelvis tull, som tillkommer, tipsar Kajsa Boqvist.
Är det något särskilt aktuellt, som är bra att ta i beaktande inför en utlandsexpansion?
– Det är viktigt att hålla koll på OECD:s arbete inom ramen för det så kallade BEPS-projektet, Base Erosion and Profit Shifting. Det är ett paket med ett stort antal åtgärder som ska motverka aggressiv skatteplanering och resultera i en mer rättvis fördelning av multinationella företags skattepliktiga resultat mellan olika länder. BEPS kommer troligen att förändra skattelagstiftningar i de flesta av världens länder, säger Kajsa Boqvist, och Ann Strömbäck tillägger:
– Ja, BEPS-projektet är något vi pratar väldigt mycket om nu med våra kunder. BEPS-projektet innehåller bland annat en rekommendation till enskilda länder att i sina skatteavtal ändra definitionen av fast driftställe. Det kan komma att innebära att företag oftare kommer anses ha ett fast driftställe när de verkar i utlandet, vilket i sin tur innebär att de blir skydiga att betala skatt i det aktuella landet.
Ser ni några särskilda trender gällande global mobility?
– En tydlig trend är att det blir allt vanligare med pendlarlösningar och kortare projektanställningar för att ha personal på plats i utlandsverksamheten. För 10–15 år sedan var det vanligt med ”expatriates” som jobbade utomlands under flera år och fick förmånspaket för att exempelvis kunna ta med sina familjer, men detta har avtagit. I dag tittar företagen snarare på hur de kan flytta personal på billigare sätt och under kortare perioder, berättar Ann Strömbäck.
Vad är viktigt att tänka på om ett företag ska ha personal på plats utomlands?
– Även här är det bra att kolla upp vad som gäller i förväg, eftersom reglerna för skatter och socialförsäkringar ser olika ut beroende på vilket land det gäller och hur lång tid personen arbetar där. Exempelvis tillämpar allt fler länder begreppet ”economic employer” som förenklat innebär att en person blir skattskyldig i det aktuella landet från första dagen. Detta kan naturligtvis regleras i deklarationen och enligt dubbelbeskattningsavtal som Sverige har med de flesta länder – men det innebär att den anställde eller i vissa fall bolaget måste ligga ute med pengar, säger Ann Strömbäck, och tillägger:
– En annan viktig sak att tänka på är att anställda inom EU i princip bara kan tillhöra ett lands socialförsäkring. Och vilket land det är kan vara svårt att avgöra. Det finns system inom EU och en del länder utanför där man kan kvarstå i hemlandets socialförsäkring under vissa förutsättningar och för detta behöver man ansöka om intyg för att styrka socialförsäkringstillhörighet. Dessutom måste bolaget titta på vilken tjänstepensionslösning det har och om denna kan fortsätta även när personal jobbar utomlands.
Kajsa Boqvist och Ann Strömbäck, skatterådgivare på PwC:
Ann och Kajsa tipsar
Gör en ordentlig analys av vilka regler som gäller innan ni påbörjar utlandsexpansionen. Då finns möjlighet att sätta en struktur som underlättar att göra rätt från början.
Om ni sänder personal till utlandet – även om det bara gäller representation – bör ni hålla koll på om och när ni anses ha ett fast driftställe och blir skattskyldiga i det aktuella landet. Bolaget behöver också göra en bedömning om det ska momsregistrera sig i landet.
Glöm inte bort exportkontrollreglerna! De reglerar vilka länder och bolag man inte får exportera specifika varor till samt vilka produkter som kräver särskilt exporttillstånd av ISP, Inspektionen för strategiska produkter.