2003 var Mikael Blix fotbollsgrabben i Örebro som tyckte att klubbens lappar och listor stal energi från träningen. I dag är hans sajt laget.se Sveriges största onlinetjänst för idrottsföreningar.
13:58 visar klockan. Mikael Blix sitter bakåtlutad i en fåtölj. Kaffe med mjölk i ena handen. Med den andra scrollar han på sin smartphone i jakt på en lampa till det nya kontoret i Köln.
– Det känns väldigt bra. Tyskland har en föreningsstruktur som liknar Sveriges och det ligger nära oss både geografiskt och kulturellt, och det finns inga direkta konkurrenter i samma liga.
Laget.se är en onlinetjänst för idrottsföreningar och klubbar. Kort uttryckt omfattar tjänsten tre delar. Den första består av interna kommunikationslösningar, där aktiva, styrelse, ledare och föräldrar snabbt kan studsa frågor och svar. Den andra delen är extern kommunikation i form av hemsidor för klubben och alla dess eventuella lag. Den riktigt tunga arbetsbördan för ideellt engagerade utgör den tredje byggstenen. Nämligen administration kring medlemshantering, betalningar och utövarlicenser.
Allt detta får klubben gratis på laget.se.
– Visst har vi några premiumtjänster också, men majoriteten av våra användare är klubbar på gräsrotsnivå och de betalar ingenting. Vår affärsmodell bygger på annonsintäkter. Vi ”trackar”, utifrån den trafik som förekommer på olika delar av sajten och så skräddarsyr vi smarta lösningar för den enskilde annonsören.
Om exempelvis en materialtillverkare har ett specialerbjudande på hockeyhjälmar i barnstorlek når den annonsen knattelagens sidor. Numera är affärsmodellen allmänt vedertagen. Det faktum att ditt surfande bidrar till big data som styr annonsinnehållet på din skärm har de flesta märkt av. Facebook var bland de första att rulla ut konceptet: gratis plattform för användare, som sedermera blev annonsfinansierat.
Men laget.se var faktiskt pionjärer med modellen när idén föddes 2003. Då gick företagets grundare Mikael Blix och Jonas Bergström (nu CTO) på gymnasiet i Örebro. Båda var 19 år, gillade både att programmera och spela fotboll.
– Vi tyckte att sättet man kommunicerade inom idrottsföreningar var förlegat och ineffektivt med alla informationsblad och telefonlistor. Visst, det fanns några enstaka portaler, men inte några onlinetjänster att tala om, berättar Mikael Blix.
Team Blix/Bergström parkerade sig framför var sin dator och började koda. 2004 släpptes den första versionen av sajten, och den första användaren var skolans rugbylag.
– Jag försöker alltid ha ett sinne för problemlösning. Det var så vi identifierade behovet. De bästa lösningarna kommer när du gräver där du står och försöker lösa problem i din vardag.
Vad som började som ett skolprojekt har i dag vuxit till ett företag med 21 anställda och en årsomsättning på 14 miljoner kronor. Konkurrenterna är få. Riksidrottsförbundets tjänst idrottonline.se är i princip den enda.
– Det känns jättekul att vi eldat på utvecklingen. Men vi behåller täten. Vi ökar stadigt hela tiden och har gjort det från start. Nu i september hade vi 2,2 miljoner unika besökare på laget.se.
Utmaningen i dagens digitala verklighet ligger i användarnas snabba beteendeförändringar, menar Mikael Blix. Konsumenter har tillgång till mer kunskap och fler alternativ än någonsin tidigare.
– När du bygger ett system vet du inte vet vart det är på väg – det gäller även när du gör en affärsplan. Jag anser att vi egentligen aldrig borde tänka längre än ett år framåt. Saker förändras i takt med tekniska innovationer, och med dem ändras våra beteenden. Nyss kommunicerade människor via sms och nu är det Snapchat som växer.
På en spelplan där snabba förändringar och ny teknik är mer en regel än undantag, har laget.se valt en försiktig ekonomisk strategi.
– Vi har inga lån och har inte tagit in några externa investerare. Vi har inte gjort några särskilda pr-insatser, utan förlitat oss på mun-mot-mun-metoden. Vi har vuxit försiktigt och organiskt.
Den största utmaningen som entreprenör är att få företaget att växa i den takt man vill, menar Mikael Blix. Och för det finns ingen universallösning.
– För oss har det alltid handlat om att utveckla produkten och fokusera på supporten. Att bidra till att göra människors vardag enklare är en av mina främsta drivkrafter. Däremot bör det tilläggas att det tog fyra–fem år innan vi grundare började ta ut lön. Det kräver hårt arbete och tålamod för att din affärsidé ska lyfta.
Hur hittar man tålamodet?
– Det är lätt att du häller in hela dig själv i företaget. Som entreprenör måste du nästan tvinga dig själv att ha fasta åtaganden eller intressen som du måste göra utanför jobbet. Själv började jag dansa bugg för några år sedan. Jag ska faktiskt dansa i kväll! Men först måste jag kolla att de har all teknik de behöver på Kölnkontoret.
Christian Albinsson
Mikael Blix
Gör: Vd, Sportion Media Group.
Tjänar: Dålig timlön.
Familj: Sambon Josefin.
Otippat om Mikael: Är väldigt intresserad av inredning, han har tillsammans med en kollega inrett företagets tre kontor. Huvudkontoret i Örebro har blivit nominerat till Sveriges snyggaste kontor.
5 tips till andra företagare
01 Hitta ett fokus och våga hålla dig till det. Begå inte misstaget att försöka hitta synergier och bredda mot olika målgrupper.
02 Våga släppa ansvar när du växer. Det är helt avgörande för att kunna växa.
03 Försök få balans mellan privatliv och jobb. Det kan låta som en klyscha och är lättare sagt än gjort: hitta sakerna som tvingar dig att släppa jobbet.
04 Rekrytera ur ett värdegrundsperspektiv, inte utifrån ett cv. Fråga: Vart vill du någonstans och hur kan vi hjälpa dig med det?
05 Våga satsa på dina medarbetare. För oss handlar det inte om att skicka folk på kurs, utan lyssna in vad de behöver för att göra ett bra jobb och lyfta hela laget.
Bäst i ligan
Kommunikationssajten laget.se är marknadsledande, närmaste konkurrenten är Riksidrottsförbundets tjänst idrottonline.se.