Management fees: För att vara avdragsgill måste en faktura motsvara en konkret nytta för bolaget.
Om ett moderbolag tillhandahåller tjänster åt ett dotterbolag så betraktas detta som skattepliktig omsättning av tjänster som är skattepliktig för moderbolaget och avdragsgillt för dotterbolaget.
I ett aktuellt fall hade ett antal bolag, som tillsammans ägde ett dotterbolag, fakturerat dotterbolaget en så kallad management fee. De fakturerade beloppen för management fees hade dragits av som kostnad i dotterbolaget och tagits upp som en inkomst i ägarbolagen.
Skatteverket bedömde att det inte var frågan om betalning för utförda tjänster, utan en förtäckt utdelning till ägarbolagen. Skatteverket menade att det som benämndes management fee inte motsvarade någon preciserad, faktisk arbetsinsats, och att de fakturerade summorna dessutom utgick från respektive ägarbolags ägarandel i bolaget.
Bolaget uppgav att företrädarnas olika kompetens bidrog till verksamheten och att arbetsinsatserna berörde marknadsåtgärder, besvarande av anbud, utvecklingsarbete, kvalitetskontroll och samordning.
Både förvaltningsrätten och kammarrätten bedömde att beskrivningen av de tjänster som ägarbolagen skulle ha utfört åt bolaget var allmänt hållna. Domstolarna konstaterade även att det inte fanns något annat underlag än fakturorna som sådana. Underlag som getts in visade enligt domstolen inte vilka tjänster som tillhandahållits eller hur dessa värderats. Enligt rättens uppfattning hade bolaget inte visat eller gjort sannolikt att det kostnadsförda beloppet för management fee till någon del varit avdragsgillt som en kostnad i näringsverksamheten.
Kammarrätten i Stockholm, 9 oktober 2015, 3632–3633-15. Proposition 2014/15:131 ”Skattetillägg: dubbelprövningsförbudet och andra rättssäkerhetsfrågor, 25 juni 2015.
Lisa Bergman