Vid gåva kan kvalificerade andelar förvandlas till okvalificerade enligt Skatterättsnämnden.
Fåmansbolagsreglerna innebär att andelar i ett fåmansföretag är kvalificerade om ägaren eller en närstående till ägaren varit verksam i betydande omfattning i företaget under beskattningsåret eller något av de tidigare fem beskattningsåren. Skulle andelsägaren ge bort aktierna så kommer mottagaren att överta den tidigare ägarens utgångsläge när det gäller beräkning av det så kallade gränsbeloppet för det innevarande året. Det kallas kontinuitetsprincipen, och innebär även att mottagaren tar över den gamla ägarens sparade utdelningsutrymme.
Då skulle man kunna tro, att kontinuitetsprincipen också medför att statusen på andelarna hos den nya ägaren automatiskt är ”kvalificerade”. Ännu mer så, eftersom reglerna som reglerar dödsfall uttryckligen anger att, när en person med kvalificerade andelar dör, så fortsätter andelarna att vara kvalificerade hos dödsboet och delägare i dödsboet likställs med närstående.
Enligt ett nytt avgörande från Skatterättsnämnden är det emellertid inte så. I det aktuella fallet skulle en mamma överlåta andelar i ett företag till sina två söner. Ingen av dem var aktiva i företaget men mamman var närstående i egenskap av moster till en systerson som var aktiv i betydande omfattning. Hennes andelar i företaget var därför kvalificerade. Sönerna, däremot, var kusiner till den aktive och hamnade därför utanför närståendekretsen.
Skatterättsnämndens slutsats var att det inte finns stöd för att kvalificerade andelar som överlåts genom gåva skulle fortsätta att vara kvalificerade hos mottagaren. Följden av detta är också att ett sparat utdelningsutrymme inte kan tas över av den som får kvalificerade andelar i gåva, så det behöver inte alltid innebära en skattefördel för mottagaren.
Det kan noteras att Skatteverket vid införandet av 3:12-reglerna tyckte att kontinuitetsprincipen borde gälla generellt, men att det aldrig realiserades i lagstiftningen. Den frågan skulle dock kunna tas upp på nytt i den pågående 3:12-utredningen. Förhandsbeskedet har överklagats av Skatteverket.
Skatteverket, 29 september 2015, dnr 37-15/D. Förhandsbeskedet har överklagats av Skatteverket.
Lisa Bergman