Startup-företaget Hubbster hade idén och plattformen. Med en ny extern styrelseordförande fick företaget kompetens och pengar till den internationella expansionen.
När Hubbster i våras uppmärksammades på Veckans Affärers lista över årets ”Super-startups 2015” hörde investeraren Tord Lendau av sig till vd Niklas Engström.
Då var Hubbster, som utformat ett molnbaserat verktyg för projekt- och strategiutveckling, på jakt efter både ny styrelsekompetens och investeringskapital. Förhandlingar tog vid och inom kort hade företaget fått en ny styrelseordförande och nya pengar på fickan medan Tord Lendau hade fått 25 procent och något nytt att tänka på.
– Den stora fördelen med Tord är att hans sikt inte skyms av allt det operativa som jag och Hubbsters andra grundare Anna Bloth Karling levt och andats sedan starten.
– Trots att det gått så kort tid sedan Tord klev på tåget, har han redan hunnit bidra till att lyfta olika viktiga governance-delar och rena hygienfaktorer. Sådant kommer att underlätta avsesevärt om vi i ett senare skede ska genomföra en due dilligence inför en eventuell börsnotering, säger vd:n Niklas Engström.
Tord Lendau har lång erfarenhet från industriföretag i Sverige, Europa och USA. Numera agerar han investerare och styrelseproffs på heltid och satsar främst på innovativa företag som han bedömer ha global potential.
– Jag letade efter ett digitalt verktyg för att implementera strategier i företag och tog först kontakt med Hubbster i egenskap av potentiell kund för att företaget hade utvecklat just detta. Men när jag fick verksamheten presenterad för mig och insåg att de redan fått proof of concept från marknaden så kändes det intressant att gå in bredare. Då började vi diskutera ett delägarskap.
Det var Tord Lendaus gedigna erfarenhet Hubbster ville åt när delägardiskussionen tog sin början, förklarar Niklas Engström.
– Vi ville inte bara ha en pappersstyrelse där investerarna kastar in pengar. Vad man är ute efter beror så klart på hur bolaget ser ut, men som entreprenör säljer man ju på ett vis ut delar av sin själ när man tar in en extern investerare. Vi ville ha mer än bara pengar. Vi ville ha den erfarenhet vi själva inte har, säger han.
– Jag tycker att en styrelse i ett mindre bolag ska vara aktiv och nära de som driver bolaget. Dessutom ska förstås styrelsen tillföra kompetens som inte företagsledningen har, inflikar Tord Lendau.
Niklas Engström
Yrke: Vd och, tillsammans med Anna Bloth Karling, grundare av Hubbster.
Utbildning: Ekonom.
Intresse: Hobbypilot.
Anna Bloth Karling
Yrke: Chief Purpose Officer och aktiveringsstrateg.
Utbildning: Media- och kommunikation.
Intressen: Yoga, skidor och människor.
Tord Lendau
Yrke: Investerare, tidigare bland annat vd för Sandviken Medtech och styrelsemedlem i bio-teknikföretaget Vitrolife.
Utbildning: Industriell ekonomi.
Intressen: Bygga bolag, människor samt matlagning.
Tips för ett framgångsrikt styrelsearbete:
Se till att det finns en plan för hur man ska bygga bolaget och att man kan tillföra stort värde till sina kunder, samtidigt som man kan tjäna pengar.
Se till att tid läggs på det som är viktigt så att inte det som är bråttom hela tiden tar över.
Se till att anpassa styrelsearbetet efter bolaget storlek och förstärk styrningen (governance) över tiden och glöm inte bort att ha kul på vägen.