Rekryteringsföretaget Sqores grundare Gustav Borgefalk vill förändra synen på rekrytering genom att väcka tävlingslusten hos folk.

Sqore, tidigare känt som Student Competitions, har nischat sig inom rekrytering. Företaget erbjuder en plattform för företag, organisationer och universitet där de kan skapa utmaningar och tävlingar.

På plattformen finns både ett community där folk som gillar att tävla kan konkurrera med sin kunskap om jobb, stipendier och andra karriärmöjligheter och ett rekryteringssystem där företag och andra kan hitta spännande kandidater med tävlingsmomentet som redskap.

– Vår vision med Sqore är att bli det bästa och roligaste sättet att koppla ihop människor med karriärmöjligheter. Vi vill ersätta traditionella ansökningsprocesser med tävlingar, berättar Gustav Borgefalk som grundade företaget tillsammans med Niklas Jungegård, Robert Lyngman och Chu Zhu. Han fortsätter:

– Unga människor över hela världen gillar tävlingsinslaget. Rekryteringsprocesser är många gånger tråkiga och kan upplevas som stressande. Genom att använda tävlingar i rekryteringen blir det roligare, men det ger också ett bättre resultat eftersom man kan testa kandidaternas kunskaper och färdigheter.

Det som började som ett studentprojekt i mindre skala har nu vuxit till ett bolag med 50 anställda från 20 olika länder, där 70 procent av omsättningen sker utanför Sverige.

– Vi driver världens största community för tävlingar för studenter och samarbetar med fler än 2000 olika universitet och organisationer, konstaterar Gustav Borgefalk.

Nyligen investerade riskkapitalbolaget Northzone 29 miljoner i Sqore och företaget sällar sig därmed till Northzones investeringsportfölj som rymmer tunga spelare såsom Spotify och iZettle.

– Genom riskkapitalet får vi möjlighet att fortsätta expandera internationellt. Vi ska även utveckla produkten ytterligare, och göra den mer skalbar för att kunna ta samma koncept till fler kunder och nya marknader, konstaterar Gustav Borgefalk.

Tanken att ta in kapital har funnits länge hos de fyra grundarna som på senaste tid har formulerat två olika scenarier för sitt entreprenörskap – antingen en utveckling utifrån en organisk tillväxt eller en mer aggressiv tillväxtplan som kräver kapital. De valde den senare av de två framtidsstrategierna.

Innan Sqore närmade sig just Northzone som investerare träffade ledningen omkring 100 riskkapitalister i olika sammanhang för att bilda sig en uppfattning om riskkapitalmarknaden och för att bygga ett nätverk.

– Det var viktigt för oss att hitta rätt partner och därför träffade vi väldigt många. Det är ett tips som jag kan ge andra entreprenörer i samma situation. Vi var inte desperata att få kapital snabbt, vilket gjorde att vi kunde jobba systematiskt. Processen med att finna kapital har även inneburit att vi har fått utmana oss själva och vår affärsidé hela tiden i samtal med olika investerare. Det i sig är en spännande process som ger många insikter, konstaterar Gustav Borgefalk och tillägger:

– Vi ska bli störst i världen när det gäller rekrytering av unga människor och vägen dit går genom att skapa nya produkter och nå fler marknader. Det kräver kapital.

Just nu arrangerar Sqore en mängd olika utmaningar runtom i världen, bland annat en tävling tillsammans med Ikea i Indonesien. Den som vinner den här idétävlingen får både ett stipendium för att studera Water management vid Lunds universitet och möjligheten att implementera sin idé om förbättrad vattenförsörjning i Indonesien i verkligheten genom stöd från Ikea Foundation.

Utöver Sqore har Gustav Borgefalk en rad andra projekt igång. Bland annat har han siktet inställt på att få upp den första amatörbyggda mikrosateliten i rymden, innehållande tyglejonet Rufs. Det som driver honom är att göra det outforskade – äventyret i arbetet är det roliga.

– Du går till jobbet varje dag och vet inte vad som väntar. De som blir entreprenörer är nog ofta konstnärer, fast de hamnade på ett ekonomiuniversitet. I dag har tröskeln för att starta företag sänkts, du behöver bara en dator och en telefon. Det finns även globala möjligheter i dag på ett sätt som aldrig tidigare har funnits, det tycker jag är inspirerande.

Christian Albinsson

Gustav Borgefalk

Gör: Affärsutvecklingschef.

Familj: Två bröder, mamma och pappa.

Oväntat om Gustav: ”Jag drev Sveriges största pingvincommunity på 90-talet. Pingvinonline.tk hette sajten men den finns inte kvar.” Har även deltagit i SVT:s Genikampen.

5 tips till andra företagare

01 Grunden till framgångsrikt företagande är att hitta rätt team att driva sin business med. Man tillbringar otroligt mycket tid tillsammans så det måste vara ett skönt gäng.

02 Det ska finnas ständigt fokus på sälj i verksamheten. Sälj är grunden och du får aldrig tröttna på att sälja. Alla vi grundare säljer fortfarande varje dag.

03 Att sätta upp övergripande och individuella mål för verksamheten är viktigt. Är det ett levebrödsföretag eller ett tillväxtbolag du vill skapa? Det valet är viktigt att göra och definiera hur du ser din egen roll.

04 Balans i livet är viktigt. Om du uthålligt ska driva bolag över tiden kan du inte bygga det på att du jobbar 100 timmar i veckan.

05 Omge dig med människor som kan saker som du inte kan själv. Det är ett standardtips i sådana här sammanhang men inte desto mindre sant. Det handlar även om att skapa en miljö som smarta människor trivs i.