Vem ska äga bilen – du eller ditt företag?

Fordonsbranschen driver på med stora rabatter, men hur lönsamt är det egentligen för dig som företagare att skaffa tjänstebil?

Eftersom företag ofta är mindre priskänsliga än privatpersoner, har bilhandlarna satsat hårt på dem för att överleva den tuffa, överetablerade fordonsmarknaden. Ett sätt att locka till sig företagskunderna är att ge särskilda rabatter till juridiska personer. Det har gett utdelning.

I mars gjorde Svenska Dagbladet en undersökning (mars 2015) som visade att det kan skilja 100.000 kronor, eller 25 procent, i pris på en Mercedes E220 Blue tec kombi beroende på om det är en privat eller en juridisk person som köper den. När förmånsvärdet dessutom baseras på ett rabatterat pris blir privatbilen vid en jämförelse ännu dyrare.

När privatpersoner sparar pengar på att köra tjänstebil ökar trycket på arbetsgivaren att ge dem den förmånen. I många större bolag är tjänstebilar ett sätt att belöna anställda, men för mindre företagare kan det vara för dyrt att visa sin uppskattning på det sättet. En ren lönsamhetskalkyl kan landa i att tjänstebil inte är det optimala valet.

För dem som ändå väljer tjänstebil, kanske för egen del, har dagens låga ränteläge gjort leasing till ett bra sätt att lösa finansieringen. Men huruvida avtalet blir lönsamt avgörs av många faktorer, som hur avtalet ser ut och vad som ingår i kostnaden.

Det gäller att jämföra de olika bilmärkenas totalkostnad, som ofta kan vara minst lika viktigt som inköpspriset. Total cost of ownership, TCO, är den företagsekonomiska term som bygger på att man ska ta med alla kostnader i sin kalkyl. Inte bara inköp, utan alla driftkostnader, direkta och indirekta.

Vid val av bil bör man undvika oprövad teknik, utgående eller udda bilmodeller som kan vara svåra att sälja i andra hand. Trots att det kan vara lockande bör man inte köpa så mycket extrautrustning,

det kan vara svårt att få tillbaka pengarna när man säljer bilen. Huvudsakligen gäller sunt ekonomiskt förnuft, vilket innebär att tjänstebilen ska utvärderas som vilken kostnad eller investering som helst.

Lotta Engzell Larsson

301.954

Så många nya bilar registrerades i det svenska Vägtrafikregistret förra året.

54,3 procent av dessa ägdes av företag, och kunde alltså betraktas som tjänstebilar i någon form. De största juridiska ägarna är olika finansföretag, som i sin tur leasar bilarna till andra företag.

Det mest populära märket bland företagsägda bilar är fortfarande Volvo, därefter Volkswagen, Audi, BMW och Toyota.

Det är också främst företag som väljer miljövänligt.

73,3 procent av alla miljöbilar såldes till företag. Även här är Volvo mest populärt.