Upprätta kontrollbalansräkning
Jag driver ett mindre aktiebolag och tillämpar K2-regelverket. Dessvärre måste jag upprätta en kontrollbalansräkning. Jag har hört att man kan välja att upprätta kontrollbalansräkningen enligt K3-regelverket, stämmer det?
Enligt 25 kap. 14 § aktiebolagslagen kan ett företag i en kontrollbalansräkning välja en annan redovisningsprincip än den som tillämpas i den ordinarie redovisningen. Eftersom ditt företag i den ordinarie redovisningen kan välja mellan K2 och K3, kan du alltså göra samma val i kontrollbalansräkningen.
Det är inte förenligt med god redovisningssed att blanda regler från olika regelverk vid upprättande av en årsredovisning, därför är det inte heller möjligt att blanda värderingsprinciper från flera regelverk vid upprättande av kontrollbalansräkningen.
Du bör också tänka på att de särskilda övergångsregler som gäller första gången ett regelverk tillämpas inte beaktas vid upprättandet av kontrollbalansräkningen. Det vill säga, full retroaktivitet ska tillämpas. Det innebär att värderingsprinciperna tillämpas fullt ut, som om regelverket alltid tillämpats.
Dubbelt boende
Jag har två boenden i olika städer och är folkbokförd i den ena staden men har mitt jobb i den andra staden. I vilken stad ska jag betala skatt egentligen?
Det framgår inte om du är ensamstående eller har familj, vilket har betydelse för svaret. Huvudregeln är att en person är skattskyldig där den bor. Boendet är i skatterättslig mening den faktiska hemvisten, vilket inte nödvändigtvis är folkbokföringsadressen, utan den plats där man regelmässigt har sin dygnsvila. Den som tillbringar sin dygnsvila ungefär lika mycket på två olika platser får anses vara bosatt där den med hänsyn till samtliga omständigheter får anses ha sin egentliga hemvist. Det här framgår av 7 § folkbokföringslagen.
En vuxen person utan familj är enligt huvudregeln bosatt på arbetsorten. En person med familj har som huvudregel hemvist på samma ort som sin familj. Som familj räknas inte föräldrar till vuxna barn, utan det handlar om sambo, make, maka, registrerad partner och hemmavarande barn. Enligt Skatteverket kan dock en ensamstående person, som under begränsad tid, längst ett år, arbetar tillfälligt på annan ort, anses ha skatterättslig hemvist på den gamla bostadsorten om hen disponerar en bostad och regelmässigt vistas där.
Fler nyckeltal som komplement
Mitt företag bedriver konsultverksamhet och jag är i färd med att upprätta årsredovisningen enligt K2-regelverket. Det finns några nyckeltal som jag tycker är viktiga för min verksamhet som jag vill visa i flerårsöversikten i min årsredovisning. Kan jag göra det eller följer jag inte K2-regelverket fullt ut om jag lägger till lite information?
Det går bra att lägga till nyckeltal för att göra bilden av verksamheten tydligare. Enligt 6 kap. 1 § första stycket årsredovisningslagen (som motsvaras av 5.6 K2-regelverket) ska förvaltningsberättelsen innehålla en rättvisande översikt över utvecklingen av företagets verksamhet, ställning och resultat.
För att uppfylla kravet på en rättvisande översikt ska företaget enligt K2 lämna uppgift om nettoomsättning, resultat efter finansiella poster och soliditet. Om nettoomsättningen varierar med mer än 30 procent mellan åren ska företaget kommentera detta, vilket är ett minimikrav. Önskar du ta med ytterligare nyckeltal som är specifika för din bransch och verksamhet är det fullt möjligt att komplettera med dessa.
Att överklaga bygglov
Vårt företag hade sökt ett bygglov för att kunna utvidga verksamheten. Vi var helt säkra på att vi skulle få bygglovet godkänt men fick i stället avslag. Hur ska vi bäst hantera processen med överklagande av det här beslutet?
Bygglov söks enligt plan- och bygglagens kapitel 9 hos byggnadsnämnden i den kommun där företaget har sin verksamhet. Om ni har fått ett avslag och vill överklaga det sker det enligt kapitel 13 samma lag. Där står det att den som berörs av beslutet får överklaga det, alltså har ni i detta fall rätt att överklaga.
Överklagandet ska ske till länsstyrelsen i ert län. Dock skickar ni normalt sätt ert överklagande först till kommunen som sedan skickar det vidare till länsstyrelsen. Titta i avslagsbeslutet, där ska det stå vart ni ska skicka ert överklagande. I länsstyrelsen prövas ert ärende av en jurist som sedan skickar sitt beslut till alla berörda parter. Om även länsstyrelsen skulle avslå er ansökan har ni rätt att överklaga till mark- och miljödomstolen och i sista led till mark- och miljööverdomstolen. I den sista instansen krävs dock ett prövningstillstånd.
Det finns alltså flera chanser att överklaga byggnadsnämndens beslut och få det prövat igen. Räkna dock med att detta kan ta lite tid.