I slutet av 90-talet hette sökmotorn Altavista, men i takt med att den fylldes med reklam började i stället Google bli populärt. Att ”googla” har blivit ett verb och det som då bara var en enkel sökmotor, definierar i dag hur vi marknadsför oss på nätet. En hel industri har byggts kring sökmotoroptimering, SEO. Enkelt uttryckt är det ett samlingsnamn för de olika metoder och tekniker som används för att få en webbsida att synas så högt upp som möjligt bland resultaten vid sökningar i sökmotorer.
Det finns förstås olika sätt att lyckas med sökmotoroptimering, bland annat genom att erbjuda det som efterfrågas. Om det exempelvis handlar om löparskor söker kunderna efter olika märken, olika terräng och så vidare. Den som säljer löparskor gör då klokt i att ha undersidor i sin webbshop som är specifika, löparskor för asfalt eller terräng. Fackuttryck och nörderi ökar trovärdigheten och det gillar sökmotorerna.
Verktyg för att lyckas online
Michael Wahlgren, vd på Pineberry, ger sina bästa råd för hur du ska optimera företagets marknadsföring på Google.
Moz.com
Moz är ett gratis forum som också erbjuder olika verktyg. Några är gratis, de mer avancerade kostar pengar. Ett exempel på ett bra verktyg är det som kontrollerar den egna sajtens rankning jämfört med konkurrenternas.
Screaming Frog
Verktyget Screaming frog kontrollerar om det finns något problem på din sajt. Tjänsten sammanfattar din sajt i en Excel-fil med värdefull information.
Google Analytics/Webmaster Tools
Google Analytics är en mycket bra källa till kunskap och dessutom helt gratis. Med Analytics får du besöksstatistik i form av unika besökare, hur länge de stannar och hur de rör sig på hemsidan. Google Webmaster Tools är också gratis, och informerar om vilka ord som dina besökare sökt på för att komma till din sajt, något som i sin tur hjälper dig att utveckla din webbplats med hjälp av sökordsoptimering.
1. Få koll på hur kunderna googlar
För att lyckas på Google behöver du veta vilka sökord dina kunder använder när de letar efter dina produkter eller tjänster. Exempelvis: jobbar du med att hyra ut tält till fester vill du veta att det är 100 gånger fler personer som googlar efter ”partytält” än ”festtält”.
2. Optimera din webb
När du listat ut vilka sökord dina kunder använder behöver du optimera dina webbsidor utifrån dessa. Du berättar för Google vad en sida handlar om genom att ha med sökordet i sidans titel, huvudrubrik och brödtext.
3. Få andra att länka till din sajt
Länkar ger kraft. Ju större sajt desto bättre länkkraft. Se länkarna som ”röster” där fler röster placerar dig högre upp på Google än andra sajter om samma sak. Låt därför både partners och leverantörer länka till din sajt.
35.000.000
Så många Googlesökningar per dag gör svenskarna, det blir svindlande 1.000.000.000 sökningar i månaden.