Nu ändras reglerna för registrering av varumärken i EU. Företagare kommer främst märka att priset för att förnya ett varumärke sänks.
Den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) har varit föredragande för varumärkesfrågan under två års tid. Hon är glad över att parlamentet kom i mål med förhandlingarna med ministerrådet 21 april, vilket var före utsatt tid.
– Det här är en av många nycklar för att skapa bättre villkor för företagen, och därmed få fler jobb och bättre snurr på de ekonomiska hjulen, säger hon.
Varje år skickar europeiska företag in över en halv miljon varumärkesansökningar. Drygt 100.000 skickas in till den europeiska immaterialrättsmyndigheten OHIM (som snart byter namn till European Union Intellectual Property Office, EUIPO).
– Nu moderniserar vi samarbetet så att det flyter på bättre mellan OHIM och de nationella myndigheterna, säger Wikström.
Den förändring som kommer att märkas mest för landets företagare är att det blir billigare att förnya registreringen av ett varumärke hos OHIM. I stället för 1350 euro kommer det att kosta 850 euro att förnya registreringen i en klass. Samtidigt höjs priset successivt med antalet klasser ansökan gäller. Tanken är att uppmuntra företagare att inte registrera varumärket i fler klasser än nödvändigt. Det ska i sin tur skapa mer överskådliga databaser.
Lagstiftningen innebär också att reglerna för registrering och återkallning av varumärken harmoniseras i Europa, vilket ska leda till minskade kostnader och en snabbare hantering av ärenden i hela området.
På svenska Patent- och registreringsverket, PRV, är man extra glad över att den nya lagen slår fast att de nationella myndigheterna ska kompenseras ekonomiskt för det merarbete det innebär när nya svenska varumärken ska granskas mot det stora antal europeiska varumärken som finns registrerade i landet.
– Vi är oerhört positiva, säger Magnus Ahlgren, jurist på PRV, som tror att detta kan bidra till att hålla nere kostnaderna för att registrera varumärken i Sverige.
Magnus Ahlgren framhåller också en annan nyhet som kan få betydelse för svenska företag: Den som protesterar mot en nyregistrering av ett varumärke måste med den nya lagen kunna bevisa att hens eget varumärke används aktivt, något som ska motverka oseriösa ogrundade invändningar.
– Det här har funnits hos OHIM tidigare, men det är en nyhet i Sverige. Det blir ett sätt att undvika att personer registrerar varumärken bara för att vara i vägen, säger Ahlgren.
Marit Fahlander, Bryssel
Varumärkesregistrering
Priset för förnyelse av registrering sänks från 1350 till 850 euro. Ett varumärke måste förnyas var tionde år. Lagen kommer inte påverka priset för att registrera eller förnya ett varumärke i Sverige.
Skyddet stärks för konstnärer som använder andras varumärken i rent konstnärliga syften.
Piratkopiering motverkas genom att det blir möjligt för tullmyndigheten att beslagta varor som ligger i transit, på väg till ett land utanför EU.
Procedurer för registrering och återkallning av varumärken harmoniseras i EU.
EU:s varumärkesförordning beräknas träda i kraft i början av 2016. Direktivet som syftar till ökad harmonisering av medlemsstaternas lagar träder i kraft samma dag. Därefter har Sverige och övriga medlemsländer tre år på sig att implementera direktivet.