En slående insikt, både som vd för Företagarna och som nybliven ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen, är hur betydelsefull verklighetsbeskrivningen är. När politiker och företagare inte förstår varandra handlar det sällan om förslagen i sig, utan om hur den omgivande verkligheten bör tolkas.
Om man upplever att ungdomsarbetslösheten beror på avhopp från gymnasiet, är det naturligt att man inte tycker att höjda arbetsgivaravgifter är ett problem. Om man menar att Sveriges konkurrenskraft avgörs av de stora industriföretagen, betraktas inte regelbördan i småföretag som ett bekymmer. Företagarnas kampanj #4av5jobb handlade om att vända på perspektivet och beskriva verkligheten ur företagarnas synvinkel. Den blev också utgångspunkten för att prata om konkreta politiska förslag.
I dag spelar verklighetsbilden en enorm roll. Globalisering, automatisering och digitalisering medför utmaningar långt bortom den vanliga politiska debatten och kräver nya lösningar. Men i en politisk diskussion som förenklar och tydliggör konflikter, är verkligheten ofta alltför komplex och svår att kommunicera för att få en meningsfull debatt.
En av våra stora framtidsutmaningar är att förstå hur vår omvärld är beskaffad och hur den tekniska revolution vi är mitt uppe i påverkar förutsättningarna för företagande, jobb och välfärd. Det kräver mycket av våra politiker att våga sig ut på en ny spelplan, bortom enkla slogans och twitterkommunikation på 140 tecken.
Som så ofta förr kommer vägen in i framtiden att ledas av företagen. I dag är företagandet den mest dynamiska kraft vi har i Sverige och samlar de mest initiativrika och visionära människor vårt land har att uppbringa.
Men även många företag har en hemläxa att göra. Den oerhört snabba automatiseringen av näringslivet och digitaliseringen av tjänster påverkar inte längre bara multinationella storföretag. Globaliseringen är något som sker i lokalsamhället och som även påverkar de minsta företagen. De företag som vill vara verksamma och konkurrenskraftiga om bara några få år måste fundera igenom vilka konkurrensfördelar de har. Det gäller att förstå hur den kraften kan utnyttjas för att ta sig an både internationella och kapitalstarka konkurrenter som just nu lägger planerna för en dramatisk produktivitetsförbättring genom robotar och smarta it-system.
Jag är den första att ställa upp på att arbetsgivaravgifter och andra dagsaktuella politiska ämnen är viktiga. Men nu är det upp till både företag och politiker att sätta in dem i ett bredare sammanhang. Näringslivet har inte råd att vänta på nästa globaliseringsutredning. Vi behöver ta initiativet i en diskussion om företagandets framtid.
Elisabeth Thand Ringqvist
Ordförande Svenska Riskkapitalföreningen. Före detta vd Företagarna.