Avdragsmöjligheter för pension
Vid årsskiftet ändrades ju reglerna för avdragsrätt på premier för pensionsförsäkring och insättning på pensionssparkontot. Vad innebär detta för mig som egenföretagare?
Det stämmer att reglerna ändrades vid årsskiftet. Från och med den 1 januari 2015 är avdragsrätten för privat pensionssparande 1.800 kronor. Tidigare var denna avdragsrätt 12.000 kronor.
För näringsidkare blir effekten av den här förändringen inte så stor och påverkar den faktiska avdragsrätten mycket lite. För inkomst i aktiv näringsverksamhet får man göra ett tillägg på avdragsrätten med 35 procent av inkomsten upp till 10 prisbasbelopp, alltså 445.000 kronor. Avdragsutrymmet för pensionsförsäkringar är alltså väl tilltaget hur som helst. Begränsningen gäller dig som individ, så om du har flera näringsverksamheter räknas avdragen ihop och får inte överstiga det avdrag som hade kunnat göras om inkomsten avsett en enda näringsverksamhet.
För dig som saknar pensionsrätt i anställningen gäller samma sak som för egna företagare, alltså en avdragsrätt på 35 procent av inkomsten.
De nya reglerna gäller för inkomståret 2015 och ska därmed förekomma i deklarationen första gången 2016.
Automatisk förlängning av avtal
Mitt företag förmedlar internetdejtingtjänster med tidsbestämda avtal om sex månader i taget. Avtalen förlängs automatiskt vid avtalstidens utgång med ytterligare sex månader om inte användaren säger upp avtalet. Avtalen kan inte sägas upp under avtalstiden utan endast i samband med att avtalet går ut. Jag har hört att det kommer att komma en ny lag om automatisk avtalsförlängning. Vad innebär denna lag för vår verksamhet?
Den 1 mars 2015 träder lagen om konsumentskydd vid automatisk avtalsförlängning i kraft. Den ska tillämpas av näringsverksamheter som har tidsbestämda avtal med sina användare, där avtalen automatiskt förlängs om inte användaren säger upp avtalet. Det låter alltså som om er tjänst kommer att omfattas av den nya lagen.
Det här innebär att ni, när avtalsperioden går ut, måste skicka en påminnelse till användaren om att avtalet kommer att förlängas om han eller hon inte säger upp det. Påminnelsen måste vara skriftlig och ha lämnats till användaren senast en månad innan avtalet måste sägas upp för att inte förlängas automatiskt.
Den nya lagen är till för att ge ett starkare skydd för konsumenterna och den är tvingande för dig som näringsidkare. Bestämmelserna träffar typiskt sett den som förmedlar en prenumerationstjänst på internet. Andra som träffas är exempelvis mobilabonnemangsleverantörer och gym med tidsbestämda avtal för gymkort. Bestämmelsen används sedan tidigare frivilligt i viss utsträckning på vissa tidningsprenumerationer.
Lunchkuponger i repris
I decembernumret skrev Resultat om häften med lunchkuponger och att försäljningen bara behöver slås in i ett kassaregister vid försäljning av kupongen, inte sedan när kunden kommer för att lösa in kupongerna och hämta sin lunch. Jag driver lunchrestaurang och vill gärna kolla hur det påverkar mig. Jag behöver också få klarhet i hur lunchkuponger ska bokföras?
Domen som refererades i Resultat gällde en bedömning av bestämmelserna om certifierat kassaregister och inte vad som gäller enligt bokföringslagen (BFL). Vad som inte framkom i referatet är att det var fråga om försäljning av egna lunchkuponger, alltså kuponger som restaurangen själv har gett ut och som enbart kan användas på den egna restaurangen. För att belysa skillnaderna egna och externa (typ Rikskuponger) lunchkuponger behandlar vi både dessa både här (även om domen enbart behandlar den ena typen).
BFL har väldigt strikta regler om bokföring av kontanta in- och utbetalningar i och med att dessa som huvudregel ska vara grundbokförda senast dagen efter affärshändelsen. Med Bokföringsnämndens allmänna råd. BFNAR 2013:2 tydliggörs att, om affärshändelser bokförts i ett certifierat kassaregister, så är de därmed grundbokförda och presenteras som ett sammandrag över dagens försäljning. De affärshändelser som inte bokförs i kassaregistret ska bokföras var för sig senast påföljande arbetsdag.
Det är därför mycket viktigt att beakta definitionen av vad kontanta in- och utbetalningar, något som framgår av BFNAR 2013:2, i punkt 1.9. Där inkluderas sedlar och mynt, postväxlar, erhållna men inte utfärdade checkar och andra betalningsanvisningar som omedelbart kan omsättas i pengar i begreppet kontanta in- och utbetalningar betalningar.
Därefter förklarar BFN att mottagna betalningsanvisningar i pappersform kan vara exempelvis måltidskuponger, rabattkupinger och presentkort. Sådana jämställs med kontanta betalningar om (i det här fallet) restaurangen får ersättning genom inlösen eller liknande. Det innebär att måltidskuponger som berörs här är sådana som är anslutna till ett kupongsystem. Däremot är inte betalningsanvisning, exempelvis lunchkuponger, som företaget självt har ställt ut och som bara kan användas på den egna restaurangen att anse som ”andra betalningsanvisningar”, alltså inga kontanta inbetalningar.
Försäljningen av lunchkuponger är redovisningsmässigt ett förskott från kund, det vill säga restaurangen ”byter pengar” med kunden, och krediteras lämpligen konto 2421 Ej inlösta presentkort. Försäljningen (intäkten) redovisas då när lunchen lämnas ut vilket kräver en registrering i kassaregistret trots att lunchkupongen inte representerar en kontant inbetalning. Intäkten redovisas således när lunchen lämnas ut.
I den här domen hade restaurangen redovisat en intäkt vid försäljning av lunchkupongerna, vilket är en hantering som stämmer överens med momslagstiftningen. Själva leveransen av en lunch genererar således inte en intäktsskapande verksamhet enligt detta synsätt. Detta innebär att intäkten redovisades för tidigt eftersom en försäljning av lunchkuponger inte är en intäktsskapande verksamhet utan det är utlämningen av lunchen som är det. I många fall sker dock försäljningen av lunchkuponger och utlämning av lunch under samma månad (redovisningsperiod) varför den försäljning som redovisas under månaden ändå speglar de intäktsskapande aktiviteterna under månaden.
Eva Törning, Anna Nord, David Nylund, Clara Hamrén