Att driva företag inom välfärdssektorn är inte att tälja guld med smörkniv. Det kan vårdentreprenören Anneli Virenhem intyga.

Anneli Virenhem hade arbetat i många år inom friskvård, företagshälsovård och vårdcentraler när hon 2011 kom igång med sitt eget företag, Active Landvetter. Hon är utbildad beteendevetare och personlig tränare.

– Jag hade byggt upp och jobbat med andras företag i många år, men nu ville jag göra det på egen hand, som jag ville ha det, säger hon.

Kärnan i verksamheten är rehabilitering och friskvård, hon har ett avtal med Västra Götaland att ingå i deras vårdval och omfattas av högkostnadsskyddet. Från början hyrde hon in sin verksamhet på en vårdcentral, nu har hon just öppnat nya lokaler med ett eget gym som även välkomnar friska vardagsmotionärer.

Samtidigt har hon startat en ny rehabiliteringsavdelning inne i Göteborg city med sjukgymnastik och arbetsterapi. Expansionen har gått snabbt, nu är de totalt 15 personer på hel- och deltid, samt ett 30-tal timanställda simlärare, friskvårdsinstruktörer och personliga tränare.

Anneli Virenhem gjorde till en början som de flesta entreprenörer. Hon ägnade sig åt sin verksamhet och grubblade inte så mycket över det politiska läget.

– Att söka vårdval är en långsiktig process, och även om det har funnits de som velat göra ingrepp i de privata verksamheterna tidigare så har man inte vetat åt vilket håll det skulle gå. Socialdemokraterna var ju med på tåget med vårdvalet. Men nu känns det som ett svek mot oss företagare att de kommer med förslag om vinstbegränsning.

Som ordförande i Primör, branschföreningen för privata vårdgivare i Västra Götaland, är hon i dag starkt engagerad i debatten. Tjänsteföretagens huvudorganisation Almega har beslutat om att medlemmarna ska presentera information kring kvalitet, personal, ekonomi, ägare och styrelse på företagets hemsida för att öka förtroendet hos allmänhet och politiker.

– Vi skulle ju gärna se att de offentligt driva vårdcentralerna gjorde samma sak.

Det tar Anneli Virenhem in på spåret om konkurrensen mellan de privata och de offentligt drivna vårdinstanserna.

– Offentlig verksamhet kan gå med förlust år efter år. Det kan inte en privat, då slås den ut. Det är också så att vårdvalet inte alltid slår igenom fullt ut, patienter som går hos offentliga vårdcentraler går ofta även till deras rehab, eftersom de rekommenderas att gå dit.

Detta har även Konkurrensverket konstaterat. I 15 av landets 21 landsting och regioner går landstingens egen verksamhet i primärvården med underskott. De får då extra pengar medan de privata får klara sig bäst det går. Men obalansen är svår att komma åt. Och trots detta ökar andelen privata vårdcentraler, patienter går sällan från en privat enhet till en annan, utan de går från en offentlig vårdcentral till en privat. På så sätt ökar deras patientunderlag stadigt. Samtidigt är den politiska osäkerheten stor just nu. Därför är det viktigt att inte sitta fast i för långa hyreskontrakt, som kan skapa problem om marknaden plötsligt viker.

– Hyresavtalen måste följa vårdavtalen, de flesta löper på två eller fem år med möjlighet till förlängning. Men vi skriver in i kontrakten att vi måste kunna bryta kontraktet om vi förlorar ett vårdavtal, säger Anneli Virenhem.

Många landsting kräver att en privat vårdcentral som vill finnas med som vårdval enligt LOV måste ha en likviditet på minst tre miljoner kronor. Men annars krävs det mindre kapital för att starta ett företag i tjänstesektorn än i många andra branscher; 100.000 kronor för att starta aktiebolag och omkring 300.000 kronor i uppstartskostnader bör man räkna med i ett litet bolag. Utöver det måste man se till att ha ett kapital att leva på den första tiden med lönekostnader med mera. Landstinget betalar nämligen ofta i efterskott, därför kan de första månaderna vara tuffa. Och eftersom patienterna genom LOV kan välja att avbryta relationen när de vill är risken hög.

– Det blir ju inga stora pengar över, vi gör det här för att vi tycker det är roligt och för att vi tror på det vi håller på med. Vi är drivna entreprenörer som vill utveckla, förbättra och förnya. Men man behöver morötter i form av vinst när man driver företag. Man satsar mycket av sitt liv på sitt företag och även av privata medel för att få det att gå ihop.

Anneli Virenhem tror också att effektiviteten kan minska om man inte får ta ut den vinst man vill. Hon hoppas på att regeringens förslag inte ska bli så omfattande, eller att alliansen ska stoppa dem.

– Det går inte riktigt att förbereda sig på vad som ska hända, vi vet ju inte vad de kommer fram till. Vi jobbar på och hoppas att alla inser fördelarna med mångfald.

Lotta Engzell Larsson