En ekonomisk förening skattar själv för vinst och lämnar inkomstdeklaration till Skatteverket vid den årliga beskattningen. Skattereglerna för ekonomiska föreningar är i stort sett desamma som för aktiebolag.
Kooperativa ekonomiska föreningar
Vinst för ekonomiska föreningar ska i princip dubbelbeskattas. För kooperativa ekonomiska föreningar finns dock lättnader i skattelagstiftningen, som gör att de kan sägas vara enkelbeskattade. Observera att det finns särskilda lagar för vissa typer av ekonomiska föreningar, som exempelvis bostadsrättsföreningar.
Underskott
Det finns möjlighet att spara ett underskott i verksamheten framåt i tiden. Underskottet förs då in i nästa års deklaration och minskar nästa års resultat. Om nästa års vinst inte täcker den sparade förlusten, får förlusten sparas tills den är helt avdragen.
Överskottsutdelning
I ekonomiska föreningar kallas vinstutdelning av verksamhetens resultat för överskottsutdelning. Detta kan göras genom gottgörelse eller insatsutdelning. Gottgörelse är den vanligaste formen och innebär att ersättningen till medlemmarna grundas på deras deltagande i verksamheten. Om föreningen räknas som ett fåmansföretag kan utdelning ske enligt de särskilda skattereglerna för fåmansföretag.
Bokföring
En ekonomisk förening är alltid bokföringsskyldig och ska upprätta en årsredovisning när räkenskapsåret är slut. Räkenskapsåret kan antingen vara ett kalenderår eller så kallat brutet räkenskapsår. Om föreningen räknas som en större förening ska årsredovisningen och revisionsberättelsen skickas till Bolagsverket.
Periodiseringsfond
I en ekonomisk förening kan 25 procent av vinsten sättas av till en periodiseringsfond, det vill säga att beskattningen av inkomsten skjuts upp till ett senare år. Fonden måste återföras till beskattning inom sex år.
Medlemsavgifter
Medlemsavgifter är normalt inte skattepliktiga för föreningen eftersom de i första hand är till för att täcka kostnader för den allmänna föreningsverksamheten. Föreningen har dock inte avdragsrätt för omkostnader avseende den allmänna föreningsverksamheten. Så i regel kan man säga att föreningen inte har avdragsrätt för omkostnader motsvarande de skattefria medlemsavgifterna.
Mervärdesskatt
Precis som andra företag ska ekonomiska föreningar som bedriver ekonomisk verksamhet betala mervärdesskatt, moms, enligt gällande lag. Momsen redovisas normalt varje eller var tredje månad. Om föreningens omsättning inte överstiger en miljon kronor under ett år får momsen redovisas en gång per år.
Arbetsgivaravgifter
Lönen till medlemmar som är anställda i föreningen beskattas på samma sätt som för andra anställda, genom att föreningen betalar arbetsgivaravgifter och drar preliminär A-skatt på ersättningen.
Källa: Skatteverket, Bolagsverket och Verksamt.se
Josefin Svenberg