Köpa, sälja eller slå ihop? Företagstransaktioner kan vara besvärligt för den oerfarna. Sociala mediebyrån Salgados vd Charlotte Da Silva förklarar hur hon växlade upp omsättningen genom att släppa in nya ägare och samtidigt behålla det operativa greppet om företaget.
I slutet av 00-talet började företagen få upp ögonen för annonsering i sociala medier. Charlotte Da Silva som jobbade på mediebyrå såg boomen närma sig, och valde att hoppa av när byrån inte ville satsa. I stället startade hon egen byrå i form av aktiebolaget Salgado, med fokus på att stötta kunder i deras kommunikation och annonsering i sociala kanaler.
– Min gamla arbetsgivare flaggade från början att de gärna ville samarbeta med mig och hitta vägar för partnerskap. Men initialt var jag inte så intresserad eftersom jag ville göra något på egna ben.
När hon kommit till rätta med sin affärsmodell, började hon ändå fundera på fördelarna med att slå ihop sig med andra aktörer. Hon tog åter upp kontakten med sin gamla arbetsgivare och närmade sig samtidigt även en annan aktör; digitalbyrån Forfront.
– Jag ville växla upp produkten snabbare än jag kunde göra på egen hand. Så efter ett år av dialog träffade vi en överenskommelse 2012 där Forfront köpte majoriteten av aktierna i mitt bolag.
Rent tekniskt var den här affären inte en fusion, utan en delförsäljning av Salgados aktier där Forfront köpte in sig och blev delägare i Salgado medan Charlotte da Silva inte fick något ägande i Forfront.
Samtidigt stärktes företagens samarbete i praktiken. Mot ett 55-procentigt aktieinnehav upprättades ett intentionsavtal där Salgado blev Forfronts givna leverantör för alla sociala medieleveranser och på så vis skulle bidra till Salgados omsättning.
– Det garanterar att vi får förtur till Forfronts uppdrag som ligger inom vår nisch och att vi jobbar tight tillsammans, säger Charlotte da Silva.
Förhandlingarna för att ta transaktionen i hamn tog tid. En orsak till att den här sortens företagstransaktioner ofta gör det är att det är komplicerat att värdera de inblandade bolagen.
– Det var en utmaning. Vi hade ju bara varit igång ett år så det fanns inga gamla meriter att gå på. Men omsättningstakten ökade snabbt vilket kunde vägas in i affären. Jag var tvungen att sälja mina visioner, göra prognoser och övertyga Forfront vilket behov som faktiskt fanns hos kunderna.
Hittills har affären onekligen gynnat bägge parter. För Salgados del har det gett tydliga avtryck i tillväxttakten. Från två anställda vid transaktionen utgörs nu personalstyrkan av fyra fast anställda, två heltidsfakturerande konsulter och flera timanställda.
– Och från 2012 till 2013 ökade vi vår omsättning från 2,2 till 4,1 miljoner kronor. I år räknar vi med att landa på omkring 5,5 miljoner, vilket stämmer väldigt bra med de uppskattningar vi använde i våra förhandlingar.
Hon betonar vikten av att sätta sig i en förmånlig sits när man funderar på en sammanslagning, oavsett om det rör sig om köp, försäljning eller ömsesidigt utbyte.
– Jag satt i ett läge där de behövde en leverantör medan jag inte nödvändigtvis var tvungen att sälja. Jag förde också initialt diskussioner med två olika parter, vilket gav en fingervisning om potentialen i min verksamhet och satte mig i ett bra förhandlingsläge.
I fusionssammanhang brukar man skilja mellan några olika typer av företagstransaktioner; ordet fusion förknippas ofta med att det ena bolaget ”slukar” det andra och landar i en enda juridisk person. Det kan också röra sig om en ren försäljning eller köp av ett bolag, som när en entreprenör vill lämna yrkeslivet bakom sig. Eller motsvarande då ett riskkapitalbolag vill sälja sina andelar för att bolaget ska utvecklas med nya ägare.
När två bolag väljer att faktiskt slå ihop sig, brukar det innefatta ett ömsesidigt aktieutbyte (givetvis i olika omfattning beroende på bolagens värde), och benämns då som en ”merger” där båda parterna blir delägare i den nya koncernen. I transaktionen Forfront/Salgado gick dock aktiebytet bara en väg och landade i ett slags hybrid mellan deluppköp och sammanslagning.
– De har visserligen aktiemajoritet i Salgado, men formen för vårt samarbete är ett partnerskap. Mina krav i samband med affären bestod bland annat i att vi skulle behålla vårt företagsnamn och att jag skulle fortsätta driva verksamheten operativt i rollen som vd och fortsätta ansvara för verksamhetsutvecklingen, förklarar Charlotte Da Silva.
För den som funderar på en företagssammanslagning är ekonomin grundläggande, och man bör granska sin motpart noga. Det är avgörande för att parterna ska kunna tjäna mer pengar ihop och inte falla i dolda fällor, i synnerhet om det rör sig om ett ömsesidigt aktieutbyte. Att föra förhandlingar och ha koll på regelverket är heller ingen smal sak. Charlotte Da Silva tog för sin del hjälp av en rutinerad startup-entreprenör. För den som inte har de kontakterna är hennes råd att ta hjälp av en specialist; helst någon som är med under hela processen från dialog till avslut. Inte minst gäller detta för att affären ska kunna optimeras ur skattesynpunkt.
– Innan försäljningen ägde jag mina aktier privat och dem sålde jag till ett eget investmentbolag, Da Silva Consulting som jag bildade just för det ändamålet. På så sätt kunde jag exempelvis efter två år ta ut en summa på 150.000 kronor som utdelningen med 20 procents skattesats. Det var det klart mest förmånligaste alternativet utifrån de förutsättningar som rådde då.
Lina Hovling