Vad ska företagare främst tänka på när de ger sig i kast med årsredovisningen enligt K2-regelverket?
Tänka efter och göra rätt från början. Gör man det kommer det att gå smidigt att jobba igenom bokslutet. En effektiv bokslutsprocess kräver kunskap om gällande lagar, god redovisningssed, och att man förstår alla gällande avtal för att veta hur man ska behandla sina balans- och resultatposter. Om du har kunskapen redan i första läget när du sköter bokföringen så kommer du långt.
Kan du ge några exempel?
Markera redan från början ej avdragsgilla konton i resultaträkningen, bokför dem på konton så hittar du snabbt informationen som behövs vid upprättandet av bokslutet och årsredovisningen. Och glöm inte att läsa igenom de avtal som bolaget har, det är viktigt för att göra rätt.
Vad händer om det skulle bli fel?
Om du driver företag och befinner dig i en ledande ställning måste du ta ansvar och sätta dig in i dessa frågor – åtminstone på en övergripande nivå – även om du tar in extern hjälp. Visar det sig att företaget där du sitter i styrelsen inte har följt god redovisningssed, kan det i värsta fall bli fråga om bokföringsbrott. Du kan också få problem med Skatteverket eftersom det förutsätts att du följer god redovisningssed för att få vissa skattemässiga avdrag.
Har de flesta bestämt sig nu?
Nja, det har skrivits artiklar om våra nya K-regelverk, det har hållits kurser och seminarier. Men trots det – och trots att det nu är skarpt läge – så är det många företag som inte tagit ställning till vilket regelverk de ska gå in i.
Vad ska de företag göra som är sent ute?
Har företagaren inte egen kunskap så är mitt råd att ta kontakt med en revisor eller med en auktoriserad redovisningskonsult och se till att man får den hjälp du behöver! Trots att informationsinsatser gjorts från både branschen, Skatteverket och företagarorganisationer har budskapet om de nya regelverken inte riktigt nått fram till alla.
Pia Abrahamsson, auktoriserad redovisningskonsult på Abrekon i Mölndal.