Gott Nytt År! Hur blir året 2015? Förutsägelser inför ett nytt år är ofta populärt. 2014 skulle präglas av val i Sverige. Till både Europaparlamentet och riksdagen – därtill kommun- och kyrkofullmäktige. Det visste vi.
Men om någon för ett år sedan spått att hösten 2014 skulle präglas av ett i Sverige sällan skådat politiskt kaos som skulle sluta med ett utlyst extraval i mars 2015 – ja, då skulle nog få ha trott dem. Än mindre att extravalet skulle ställas in tack vare den blocköverskridande decemberöverenskommelsen. Vissa saker är lättare att förutspå än andra.
Att ens försöka sig på att tala om hur 2015 ska utvecklas framstår som dumdristigt. Däremot ska jag villigt erkänna att det är en spännande tid att följa svensk politik, även om jag sällan förstått så lite av hur politikerna tänker. En garvad politikreporter konstaterade häromdagen att hon och hennes kollegor brukar ha väl grundade – och hyggligt träffsäkra – tankar och gissningar om vad som rör sig under ytan, inne i toppolitikernas huvuden. Icke så den här gången. Detta är en helt ny situation.
Därför är det med ödmjuk hållning man kan se 2015 an. För näringsidkare är läget ovanligt oförutsägbart. När försvinner ungdomsrabatten på arbetsgivaravgifter? Vad ska det kosta att anställa en pensionär? Och hur kommer egentligen hela vinst i välfärdsdiskussionen landa?
Det osäkra politiska läget har hittills inte påverkat svensk ekonomi nämnvärt. Men många små och medelstora företagare tvekar nog att göra stora investeringar innan de vet bättre hur spelplanen kommer att se ut framöver. På det viset kan den oförutsägbara situationen komma att påverka många svenskar. Mer än någon hade förutspått för ett år sedan i alla fall.
Lisa Bergman
Chefredaktör