Moms på sjukvårdstjänster?

Jag har nyligen startat eget företag inom sjukvård, och sådan verksamhet är ju som regel momsbefriad. Då vissa tjänster ändå är skattepliktiga tycker jag att bedömningen ibland kan vara väldigt svår att göra. Hur dras gränsen mellan vad som är skattepliktigt och inte?

Frågan om en tjänst på sjukvårdsområdet är undantagen från momsplikt eller inte, avgörs av syftet med tjänsten. Grundregeln är att omsättning av tjänster som utgör sjukvård är momsbefriad. Det främsta syftet med de medicinska åtgärderna måste dock vara att skydda en persons hälsa; här inbegrips även medicinskt förebyggande åtgärder, som allmänna hälsoundersökningar, vaccinationer och liknande. Även tjänster som har ett direkt samband med den sjukvård personen får omfattas av undantaget.

Tjänster som endast syftar till att ta fram ett underlag för att tredje man, till exempel en myndighet eller arbetsgivare, ska kunna fatta beslut är däremot inte momsbefriade. Den här momsplikten gäller även om samma tjänst skulle varit momsbefriad om den utförts i syfte att skydda den aktuella personens hälsa. Exempel på tjänster som bedömts vara momspliktiga är olika slags hälsointyg, sakkunnigutlåtanden, sjukvårdsupplysning via internet och rättsmedicinska undersökningar. Ett undantag är dock fysiska eller psykiatriska undersökningar som görs för att kunna fatta beslut om en person ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård på grund av psykisk störning. Dessa undersökningar anses utgöra underlag för beslut som syftar till att skydda personens hälsa.

EU-domstolen om spansk arvsskatt

Jag har hört att EU-domstolen nyligen fällde Spanien för diskriminering av personer som inte bor i Spanien vad gäller arvsskatt. Vad innebär domen?

Ja, det stämmer. Situationen förklaras enklast genom ett exempel. Du testamenterar till lika delar din lägenhet i Marbella till din dotter, som är bosatt i Stockholm, och till din son, som är bosatt i Marbella. Eftersom lägenheten ligger i Spanien ska spansk arvsskatt betalas.

Skattesatsen för arvsskatten i Spanien är enhetlig och bestäms av statliga regler, men de autonoma regionala myndigheterna har möjlighet att bestämma vilka avdrag som får göras av dem som är bosatta i regionen.

Merparten av de regionala myndigheterna har beslutat om regler som gör att de bosatta i regionen har goda möjligheter att göra avdrag på arvsskatten. De som inte är bosatta i Spanien går miste om att göra dessa avdrag – som i vissa fall kan göra att den slutliga skatten som skall betalas blir noll.

Konsekvensen av detta blir att din dotter som är bosatt i Stockholm saknar möjlighet att göra avdrag då hon är icke resident i Spanien. Hon kommer därmed att få betala mer skatt än din son som är bosatt i Marbella.

Reglernas konstruktion innebär därigenom att de som inte är bosatta i Spanien diskrimineras. Reglerna utgör även ett hinder mot den fria rörligheten av kapital inom EU. Den här typen av diskriminering och hinder är förbjudet inom EU och EU-domstolens utslag innebär att Spaniens lagstiftning strider mot EU-rätten.

De som har diskriminerats och gått miste om att göra avdragen har nu rätt att begära restitution och återbetalning av den merskatt de har betalat.

Har du som icke resident betalt arvsskatt år 2009 eller senare, borde du ta juridisk hjälp för att gå igenom dina möjligheter till återbetalning och vilka belopp det rör sig om.

Restvärde på bilar i K2

Mitt företag bedriver taxiverksamhet. När vi köper bilar till verksamheten gör vi bedömningen att de ska kunna köras under fyra år för att sedan säljas vidare. När vi nu ska upprätta bokslut för första gången i K2 verkar det som om vi ska skriva av våra bilar på fem år istället? Kan vi inte fortsätta med fyra år som förut?

Låt oss utgå ifrån att ni har hanterat bilarna så här: Vid inköp fastställer ni ett restvärde (alltså vad ni tror att ni kommer att få för bilen när ni säljer den om fyra år). Härefter skriver ni av mellanskillnaden mellan anskaffningsvärdet och restvärdet över fyra år. När ni sen säljer bilen bokas den bort i balansräkningen och mellanskillnaden mot vad ni fick för bilen och restvärdet bokas i resultaträkningen. Så till det nya redovisningsregelverket K2. Även i K2 går det att hantera bilarna så här. Jag tror att du kanske förväxlar detta med den frivilliga förenklingsregel som finns i punkt 10.23 i K2 som säger att du alltid får bestämma nyttjandeperioden på inventarier (bilar i ditt fall) till fem år. Om du utnyttjar denna förenklingsregel får du emellertid enligt punkt 10.21 i K2 inte minska anskaffningsvärdet med ett restvärde på bilen.

Kostnad för säljutbildning

Jag driver ett mindre aktiebolag som redovisar enligt K2. Bolaget har två anställda som fått gå en dyr kurs i säljteknik, med avsikten att de ska sälja mer i framtiden. Kostnaden för den här kursen skulle jag därför vilja periodisera över det närmaste året, det är väl ok?

Jag förstår att du vill ta kostnaden för kursen över det kommande året om den varit en stor ”investering” avsedd att ge större intäkter över en längre period. Dessvärre skulle det inte innebära en korrekt hantering i redovisningen. Utgifter för utbildning ska alltid kostnadsföras i sin helhet när utbildningen genomförs. Du kan läsa mer om detta i punkt 7.10 i K2.

Anna Nord, David Nylund, Helena Eibertzon Löfgren, Göran Rise, Jonas Nordgren