Sebastian Stjern sålde delar av sitt bolag The Fair Tailor och fick betalt för blotta affärsidén. För Resultat förklarar han vad du som företagare ska tänka på om du går i försäljningstankar. Hans ledord är: tajming och osentimental värdering.

Idén till the The Fair Tailor föddes på en tågstation i en av världens största städer. Sebastian Stjern hade precis varit i en av Shanghais skräddeributiker och fått skjortor uppsydda.

– Det var helt enkelt för billigt och gick för fort. Med tanke på förutsättningarna i Kina tänkte jag att produktionen sannolikt inte skett på schyssta villkor, säger Sebastian Stjern.

I stället för att tänka att han borde skänka pengar till en biståndsorganisation, började Sebastian Stjern formulera en affärsidé. Varför inte assistera lokala hjälporganisationer att tjäna sina egna pengar? Fram växte visionen av ett företag där man som kund kan designa sin egen skjorta på en hemsida för att sedan få den fairtrade-tillverkad och slutligen hemskickad.

Via sitt nätverk fick Sebastien Stjern kontakt med en nepales som tidigare pluggat i Sverige men som nu drev barnhem och skola för gatubarn i Nepal. Sebastian satsade alla sina besparingar: tyger beställdes, och hemsidan snickrades ihop och 2009 var The Fair Tailor verklighet. Företaget skapade arbetstillfällen på plats och vinsten skulle gå till de behövande barnen. Snart fick han även med sig ett par svenska designers som i princip jobbade gratis och kunde anställa en produktionschef i Nepal.

När verksamheten rullat på en tid fick han ett telefonsamtal från Sätila Holding, en stor koncern som bland annat är delägare i Gina Tricot och Scorett.

– De ville köpa in sig i företaget och det var framför allt idén och konceptet de gick igång på. Det landade i att de köpte 40 procent av bolaget.

Hur resonerade du inför beslutet?

– Som egenföretagare lever du och andas ditt företag. Det satt hårt inne att sälja en andel i något som du lagt ner så mycket tid, själ och hjärta i. Men till syvende och sist handlar det om vad du kan göra med pengarna. I mitt fall handlade det om att kunna använda dem för att utveckla verksamheten, i andras fall kan det handla om att sälja allt och då gäller det att du faktiskt är mentalt redo att släppa din baby.

Just när det gäller blod, svett och tårar, menar Sebastian Stjern att det är lätt att bli lite hemmablind när man går i säljtankar.

– Jag tror att det är lätt att bli lite sentimental över allt arbete du lagt ned. Risken är stor att du övervärderar vad ditt företag är värt.

Den som vill sälja sitt företag måste helt enkelt sätta sig in i köparens sits och ta reda på hur lönsamt företaget är i objektiva termer. För även om företaget går med vinst på papperet betyder det inte att det är så det faktiskt förhåller sig i någon annans ögon. Och en köpare vill gå med vinst. Om du i dag har ett ”vinstdrivande” företag men å andra sidan lägger 60 timmar i veckan och tar ut 18.000 kronor i lön, bör du tänka dig för både en och två gånger. För att säkerställa företagets värde behövs i regel både tid och experthjälp.

– Mycket handlar om att känna till regler och avtalsmöjligheter för att optimera försäljningen. I mitt fall hjälpte min revisor till med det mesta; allt från värdering, köpebrev och ägaravtal till råd om bästa tidpunkten för försäljning.

Dålig tajming kan bli dyrt. Den som inte sitter inne med rätt kunskaper, inte minst när det gäller skattelagstiftningen, kan gå miste om stora summor. Ett begrepp att lägga på minnet är K10-blanketten, i vilken bland annat det så kallade gränsbeloppet anges. Gränsbeloppet är den summa du som privatperson kan få ut till 20 procents skattesats i stället för sedvanliga marginalskatten på 58 procent vid en försäljning. Gränsbeloppet beräknas bland annat på hur mycket lön företaget betalat ut under året och har sin brytpunkt vid årsskiftet. Det betyder att om du väljer att sälja efter årsskiftet får du med dig ytterligare en summa pengar till ”rabatterad” skatt. Beroende på ditt företags värde och lönekostnader kan ditt aktieägande efter årsskiftet innebära en struntsumma, men det kan också betyda extra miljoner i fickan.

I dag lever The Fair Tailor vidare, men helt utan Sebastian Stjerns inblandning. 2012 valde han att skänka bort bolaget till den nepalesiska hjälporganisationen.

Saknar du aldrig din baby?

– Nej. Det var en häftig resa och jag har lärt mig oerhört mycket om företagande på vägen och fått möjligheten att göra nya saker tack vare det, men jag var redo att kliva av det tåget.

Lina Hovling