Kan en person vara företrädare för ett företag utan att veta om det? Ett mål som Skatteverket har drivit om företrädaransvar visar att det är fullt möjligt.

Det är nog inte många småföretagare som funderar så mycket över företrädaransvar. Däremot händer det att de tar in en god vän i styrelsen, vilket kan gå illa.

Med företrädaransvar menas kortfattat att ansvaret för en juridisk persons inbetalningar av skatter och avgifter till staten kan övergå till den juridiska personens företrädare. Förutsättningen är att företrädarna har haft ett uppsåt eller varit grovt oaktsam. Frågan regleras i skatteförfarandelagen, SFL, som trädde i kraft 1 januari 2012, och ersatte den tidigare Skattebetalningslagen.

Det finns två typer av företrädare för ett aktiebolag: legala och faktiska. Legala företrädare är vd och alla styrelseledamöter, som var och en för sig kan bli fullt betalningsansvariga för företagets obetalda skatter och avgifter. Förutsättningen är att de har agerat grovt oaktsamt eller uppsåtligen.

– Men om de upptäcker företagets problem i tid och agerar, genom att till exempel se till att det upprättas en kontrollbalansräkning och sedan vidta de åtgärder som behövs, föreligger inte oaktsamhet.

Det förklarar advokat Peter Danowsky på Danowsky & Partners i Stockholm med stor erfarenhet av frågor om företrädaransvar.

Han vill särskilt varna för att som en väntjänst gå in i en styrelse för att hjälpa till. Det är inget ovanligt scenario och det kan sluta illa. Som för en man i Jönköping, vi kan kalla honom Anders. Han ställde upp som styrelseledamot i sin gode väns taxiföretag utan att veta vad det innebar. Beslutet kom att kosta honom nästan 1,4 miljoner kronor.

Taxiföretagets ägare och vd hade förlorat sitt trafiktillstånd och saknade kreditvärdighet. Anders ryckte in, lånade ut en summa pengar till bolaget och tecknade borgen. Han skulle stå för trafiktillståndet och företräda bolaget. Men han bodde i en annan stad och hade ingen insyn i det dagliga arbetet som sköttes av företagets ägare.

Anders hade ingen koll på att han hade anmälts som styrelseledamot till Bolagsverket. Ändå skrev han under årsredovisningen utan att först läsa den, utan att upptäcka att det stod ”styrelseledamot” under hans namnteckning och utan att uppmärksamma att det inte fanns någon revisionsberättelse.

– Det är uppenbart att Anders har utnyttjats av sin vän, men det hjälper inte. Har man skrivit under årsredovisningen blir det mycket svårt att undgå ansvar, även om man inte har insyn i det dagliga arbetet, säger Peter Danowsky.

Peter Danowsky menar att situationen inte är ovanlig, och att den inte sällan drabbar makar som ställer upp som ledamöter i sina respektives bolag utan att ha kontroll över vad som händer. Har de skrivit under årsredovisningen kan de bli betalningsansvariga eftersom de borde ha haft löpande kontroll över att skatter och avgifter blev betalda. Annars anses de ha varit oaktsamma.

Förutom legala företrädare finns även faktiska företrädare. Det är personer som, även om de varken är vd eller styrelseledamöter, ändå anses ha både ett betydande intresse och ett bestämmande inflytande över ett företag.

Även när det gäller faktiska företrädare krävs att de har agerat uppsåtligt eller grovt oaktsamt för att Skatteverket ska kunna driva igenom betalningsansvar för skatter och avgifter. Det lyckades Skatteverket inte göra i ett fall rörande en pappa, vi kan kalla honom Karl. Karls dotter hade ett aktiebolag som drevs med förlust och som hamnat efter med skattebetalningarna. Karl hade ett eget företag och delade lokal och telefon med sin dotter. För att klara sin försörjning arbetade hon parallellt på annat håll och försummade skötseln av sitt företag.

När Skatteverket vände sig till Karl för att driva in 3,4 miljoner kronor som dotterns företag borde ha betalat protesterade han. Han argumenterade att han inte var aktieägare, inte satt i styrelsen, inte hade någon funktion i företaget och saknade ekonomisk vinning. Skatteverket anförde å sin sida att Karl varit den som bestämde i bolaget. Karl hade svarat i telefon när revisorn sökt kontakt med företagets företrädare, han visste vilka handlingar som skickats till Skatteverkets revisorer, han var den som ringt och bett om förlängd svarstid åt bolaget och han hade även varit bisittare under konkursförhandlingen.

Inget av detta räckte för att övertyga förvaltningsrätten eller kammarrätten om att Karl var företagets faktiska företrädare. Han slapp betalningsansvar.

– Utåt såg det ut som om det var Karl som skötte företaget, eftersom dottern var upptagen med annat arbete. Men vid en formell prövning gick det inte att visa. Det är Skatteverket som har bevisbördan, och domen visar att det ställs höga krav för att någon annan än de legala företrädarna ska få något betalningsansvar, säger Peter Danowsky.

– Att en person exempelvis har fullmakt att sköta betalningar räcker inte heller för att han eller hon ska räknas som faktiskt företrädare, säger Peter Danowsky.

Det krävs mer än så för att någon ska anses ha ett bestämmande inflytande och vara i samma ansvarssituation som vd eller styrelseledamöter. Till exempel kan det handla om att vederbörande har fullmakt att förfoga över företagets medel.

– Och det är viktigt för rättssäkerheten att det är Skatteverket som har bevisbördan och att beviskraven är höga.

Härutöver innehåller Aktiebolagslagen, ABL, regler om personligt ansvar för företags skulder. Det personliga ansvaret kan tillämpas på alla skulder, inklusive skatteskulder, och omfattar upprättande av kontrollbalansräkning, kontrollstämma och ansökan om likvidation. Det finns alltså två regelverk som reglerar ansvaret. ABL:s och SFL:s som innebär ett särskilt företrädaransvar avseende juridiska personers skatteskulder, som i första hand faller på den juridiska personen, men som kan läggas solidariskt på företrädaren.

Det här skapar en komplex bild av ansvaret för ett bolags företrädare. Ansvaret innebär i praktiken, att en företrädare kan följa reglerna i aktiebolagslagen, men ändå bli ansvarig enligt reglerna om företrädaransvar. Eller undvika företrädaransvaret, och ändå drabbas av det personliga ansvaret enligt aktiebolagslagen.

Kammarrätten i Sundsvall, 18 september 2013, 997-13 och 17 juni 2014, 1439-13.

Ingrid Kindahl

Två typer av företrädare

Det finns två huvudsituationer där företagets företrädare kan bli personligt betalningsansvariga för skatter och avgifter.

  • Legala företrädare. Vd och styrelseledamöter. Alla har var för sig det totala betalningsansvaret.

  • Faktiska företrädare. Personer som inte är vare sig vd eller styrelseledamot, men som ändå har ett bestämmande inflytande, en faktisk maktposition och/eller ett ekonomiskt vinstintresse i företaget.