Mitt i natten stod jag på Malmö centralstation på väg hem efter ett dunderkalas i Danmark. Ömma fötter, trött och hes efter att ha skrattat oavbrutet i tio timmar. En ung, höggravid kvinna med två små barn frågade mig när nästa tåg till Eskilstuna gick. Klockan var 01.30 och nästa tåg gick klockan åtta nästa morgon, så jag bjöd hem henne och barnen till mig. Hon var från Nigeria och hur trevlig och trött som helst. Hon tvekade dock en aning innan jag visade henne bilder på mina barn och mitt hus. Sedan tog vi en taxi hem till en kort natts sömn. Nästa dag åt vi frukost, pratade och körde därefter den lilla familjen till stationen med matsäck, varma stövlar, tröjor, leksaker och lite böcker till resan.

Det var en härlig upplevelse. Den fick jag, för att jag numera bara säger ja till folk i någon form av nöd och nej tack till andra, smickrande men tidskrävande, uppdrag.

“Jag vill jättegärna hjälpa till, men jag har så lite tid” hör jag ofta, när jag pratar om goda gärningar med folk. Som konsult är goda gärningar ett av mina verktyg för att skapa större arbetsglädje hos företag och individer. Jag har upptäckt, att det ger en stor känsla av meningsfullhet om en anställd tar på sig ett frivilligt uppdrag för att glädja andra. Det blir en form av CSR, som gynnar både den anställda och i nästa steg företaget.

Är det svårt att ta sig tid till detta om man är sin egen chef? Egentligen inte. Det räcker att du säger nej till uppdrag som får dig att tänka på döden. Alltså, fråga dig själv i duschen: ”Om detta är min sista dag på jorden, är det detta jag vill ägna mig åt?” Om svaret är nej, blir det nej tack till uppdraget. Oftast är det min erfarenhet, att det är just dessa uppdrag som i slutänden tar mer tid och ger mindre pengar.

Jag har varit en galen ja-sägare hela mitt liv, för jag älskar att lösa problem. Men med smygande stressymptom, har jag lärt mig att säga nej tack. Det har frigjort tid, som jag använder till att göra världen till en bättre plats i stort och smått.

Nyligen blev jag presenterad av en kollega med orden “Det här är är Louise, hon jobbar som helgon”. Kanske du tänker detsamma. Jobbig typ! Men hellre vardagshelgon än helgdagsmartyr. Detta kräver effektivitet och fokus. Ju mer fokuserad jag är, desto större framgång får jag. Men framgången vill jag dela, av det enkla skälet att delad framgång ger dubbel glädje.

Så, dela med dig genom goda gärningar. Våga vara den som skär genom samtal om mobiltelefoner, stress, huslån, renoveringar och nagelsvamp med frågan: vad gör du, för att göra världen till en bättre plats?

Louise Scheele Elling

Kommunikationsexpert, föredragshållare och karriärkonsult. Bakgrund som konstutbildad skröneberättare med danska rötter som flyttat till Skåne och anammat midsommar, kanelbullar och julrim. Författare till boken ”Flirt med livet”.