Längre liv? Trots att förebyggande hälsovård kan bidra till både hälsosammare och längre liv, är SciLife Clinic fem år efter starten fortfarande ensamma på marknaden om att erbjuda medicinsk screening och genanalyser. Enligt Mouna Esmaeilzadeh borde drömmen om evigt liv vara något för alla.

Idén till SciLife Clinic kläcktes under en semester i Grekland 2008. På tavernan diskuterade Mouna Esmaeilzadeh med svägerskan och kemisten Katja Leonova om det verkligen är så att vi människor dör av hög ålder. Efter sallad och souvlaki var de överens om att det som slutligen får oss på fall är sällan ålderdom utan sjukdom.

Mouna Esmaeilzadeh hade vid det här laget hunnit med både filosofiska studier och läkarexamen, hon hade under sitt arbete som läkare kunnat betrakta det svenska vårdsystemet och hon hade forskat inom neurovetenskap om hjärnans belöningssystem. I sitt vardagliga arbete växte stadigt en frustration över vårdapparatens bristande förmåga att anamma ny forskning och teknik.

– Människor dör i onödan hela tiden. Ofta på grund av sjukdomar som enkelt hade kunnat förhindras.

Hon rör sig snabbt genom företagets lokaler i centrala Stockholm, drar handen genom håret och ursäktar sig om hon verkar lite trött. Åtta månader gamla dottern Isabels nattliga vanor sätter sina spår. Med en kopp te sjunker hon ner i en soffa och frågar om jag visste att majoriteten av fallen av magsäckscancer orsakas av samma bakterie som ger magsår, varefter hon förklarar att det är en bakterie som botas enkelt med en riktad antibiotikakur.

– Allt du behöver göra är att ta ett blodprov!

Väl hemma fortsatte svägerskorna sina tankegångar. Exakt hur mycket överflödig död kunde egentligen förhindras? Med två så tekniskt avancerade specialiteter som neurovetenskap och fysikalisk kemi i bagaget, inställde sig frågan varför ingen gör något när tekniken faktiskt finns.

– I Sverige är vi oerhört framgångsrika inom medicinsk forskning, men det dröjer innan ny teknik når patienterna. Vi, hela läkarkåren, är så indoktrinerade i det symptomdiagnostiska tänkandet och hela sjukvårdsystemet bygger på att vi agerar först när sjukdomen redan slagit till. I många fall har det redan gått för långt.

Hon tillägger i förbifarten att sju av tio dödsfall i dagens Sverige orsakas av hjärtkärlsjukdomar och cancer, och att den absoluta majoriteten av dessa sjukdomar skulle kunna förhindras med ny teknik.

– Det var egentligen av helt egoistiska orsaker som vi påbörjade våra efterforskningar. Vi ville bara hitta en klinik dit vi kunde skicka våra nära för att kunna agera preventivt. Vi tänkte att det någonstans i världen måste finnas ett koncept vi bara kan kopiera och lyfta hem till Sverige, säger Mouna Esmaeilzadeh.

Men världsmarknaden gapade tom. Inte någonstans kunde de hitta det koncept de letade efter. Så även om deras vision om proaktiv vård var tydlig, behövde de en effektiv modell.

– Jag vet inte om hur många nätter vi satt uppe och tittade på olika forskningsområden, bedömde metoder och kliniska resultat. Alla runt oss har blivit djupt engagerade i hela processen. Det var snarare som en uppenbarelse om att något var fruktansvärt fel i världen än en ren affärsidé. En mission. Vi tömde våra fickor och fick ihop ett par hundratusen, hyrde ett litet kontor med plats för en enda brits. Min bror fick agera första klient. Därefter har alla vi känner blivit försökskaniner.

Företagets metod bygger på att varje klient utvärderas utifrån olika komponenter. Först tittar man på ”hårdvaran”, som Mouna Esmaeilzadeh säger, det vill säga genetiken. Men i stället för att fråga personen om vilka ärftliga sjukdomar som finns i släkten går man direkt till källan och tittar på personens DNA på molekylnivå. En rent fysiologisk screening genomförs med hjälp av djupgående blodprovsanalyser, helkropps-magnetkamerascanning och andra diagnostiska metoder för att hitta sjukdomar som eventuellt kan ligga vilande utan att visa symptom. Dessutom görs en kartläggning av livsstilen, varefter resultaten sammanförs för att skapa en så detaljerad hälsoprofil som möjligt.

Utifrån resultaten får varje klient ett individuellt åtgärdsprogram som involverar allt ifrån livsstilsförändringar till medicinska behandlingar som eventuellt kan komma att krävas för att personen ska hålla sig så frisk som möjligt.

Analysen kräver en rejäl teknikhöjd. Men ingenstans i den luftiga, ljusa sekelskiftesvåningen där företaget huserar syns några röntgenmaskiner eller provrör. För det är i affärsmodellen som man finner orsaken till varför företaget har visat svarta siffror sedan dag ett.

– Vi hyr in oss på all teknik och medicinanalytisk expertis och samarbetar med olika vårdgivarpartners. Genom att inte dra på oss höga kostnader i form av dyr utrustning som snabbt blir daterad – för det blir den snabbt inom det medicintekniska området –följer kostnaderna i stället med efterfrågekurvan, och vi har alltid flexibiliteten att välja de bästa inom respektive område.

Vård är dyrt att producera. hur fungerar det?

– Jag är en hygglig förhandlare. Jag tror nyckeln är att vi har fått med oss några av de allra främsta experterna inom sina respektive områden i vår advisory board. Vi kunde inte förhandla med volym direkt, men jag tror att många vi pratade med tyckte att vi satt på en kul grej med framtidsanda.

För det är i den personliga kompetensen som en stor del av verksamheten landar, framhåller Mouna Esmaeilzadeh.

– Vi har lagt stor vikt vid att engagera de främsta medicinska experterna. Utan bevis på att affärsidén håller både vad gäller marknad och forskningsempiri kan man varken driva företag eller rädda liv.

Att vissa personer – företrädesvis de som har råd – ska kunna köpa gentester och förebyggande hälsovård är inte en okontroversiell fråga. vad kostar en screening?

– Vi har paket mellan 15.000 och 65.000 kronor. Våra klienter är allt ifrån småbarnsmammor till företag. Säg att man har en partnerstruktur på exempelvis en advokatbyrå; om någon av nyckelpersonerna blir sjuk kan det drabba företag fruktansvärt hårt ekonomiskt. En vd som fått en stroke kan kosta företaget miljoner. Det låter cyniskt men det här kan rent företagsmässigt vara den absolut bästa investeringen. Det är ju småpengar i sammanhanget.

På frågan om privatvård kontra tillgänglighet drar Mouna Esmaeilzadeh parallellen med att besiktiga bilen.

– Det är en fråga om inställning. Vi måste enligt lag besiktiga vår bil, det är lustigt att vi inte gör det samma med vår egen kropp.

Företaget befinner sig i en expansionsfas. Nu blickar Mouna Esmaeilzadeh framåt. I hennes framtidsvision är företaget inte längre ensamt på marknaden. För trots ökad livslängd, hälsomedvetenhet och med all världens kunskap blott ett klick bort, har SciLife Clinic ännu inte fått några rivaler på marknaden.

– Vi längtar efter konkurrens. All ny teknologi är kostsam och det är först när vi blir fler aktörer som vi kan gå snabbare framåt, pressa kostnaderna och därmed priset. Då kommer preventiv diagnostik att bli tillgänglig för alla. Då har jag lyckats med min mission!

Lina Hovling

Mouna Esmaeilzadeh

Ålder: 34 år.

Gör: Grundare och vd, SciLife Clinic.

Familj: Maken Rasmus och dottern Isabel, åtta månader

Bor: Vasastan, Stockholm

På fritiden: Umgås med familjen, musik, tv-serier (senast Breaking Bad)

Oväntad fakta: Stor musikfantast och begåvad sångerska. Har bland annat sjungit med Pavarotti

5 viktiga årtal

  • 1983 Flyr från diktaturen i Iranmed familjen och kommer till Sverige.

  • 2009 Grundar SciLife Clinic med svägerskan Katja Leonova.

  • 2011 Träffar stora kärleken Rasmus i St Tropez. Han friar nio månader senare.

  • 2013 Dottern Isabel föds.

  • 2020 Lyckas få till ett paradigmskifte i svensk sjukvård; från symptomatiskt till preventivt fokus.

5 tips Mouna vill ge andra företagare

  • Våga gå din egen väg och stå upp för det du tror på. Det kommer alltid idoga kritiker, men ta ett steg bakåt och försök se vad som faktiskt är konstruktivt – och vad som är bara är jantelag

  • Uthållighet. Ge inte upp trots motgångar.

  • Glöm inte emotionell uppbackning – ett bra socialt nätverk ger dig den mentala styrkan som krävs att orka vidare när entreprenörsvardagen frestar på.

  • Omge dig med ett bra team. Olika kompetenser och bakgrund där alla brinner för visionen.

  • Var ledare, inte chef. Led genom dina handlingar och visioner, inte genom direktiv och order.