Utspel, maktspel och en gnutta fulspel. Den här sommaren och början av hösten har verkligen präglats av valrörelsen. Roligt och spännande för mig som politikernörd, även om maktkampen inte alltid tar fram det bästa hos våra politiker. Valrörelsen har hållit högt tempo och det känns att politiker från alla läger satsar allt, precis som elitidrottare gör när det är mästerskap.

Företagande sker också ofta i full fart. Företagaren agerar i samma andetag som den tar ställning till vad som måste göras. Konstant utveckling och kreativitet krävs för att lyckas. Tyvärr brukar inte politikern avkrävas detsamma. Det är synd, för jag hoppas att vi får se kreativa, framåtblickande och modiga politiker när dammet från denna valrörelse lagt sig.

Valåret har som vanligt präglats av kortsiktighet, med blicken fäst på valdagen. Inte så konstigt, men vad svenska företag och företagare verkligen behöver från politikerna är långsiktighet. Politiker som lyfter blicken bortom nästa valrörelse, till och med mot nästnästnästa valrörelse. Precis som företagare ständigt måste ifrågasätta, vända och vrida på sina egna idéer och lösningar, måste politiker också våga göra det. Den sortens mod försvinner lätt när snärtiga budskap ska trummas ut under valspurten.

I årets valdebatter har vi hört flera politiker prata om småföretagarnas stora betydelse för att skapa nya jobb. Det är bra att den insikten finns, men än har vi inte sett tillräckliga resultat av det i partiernas politik. Förhoppningsvis finns det nu tid till större samtal, långsiktighet och mod. Det krävs för att nå resultat i frågor som kanske inte vinner val men som däremot ger Sverige bättre möjligheter.

Min förhoppning är att dagens politiker vågar ta ett riktigt stort kliv de närmaste åren. Lyssna till våra nyföretagare, unga som gamla, som säger att det är lätt att starta företag, men svårt att växa. Lyssna till forskare som kan berätta hur Sverige skulle kunna få fler nya jobb om det var enklare att hitta rätt arbetskraft till rätt kostnad. Lyssna till entreprenörer som ser vilka lösningar som skulle underlätta och finansiera utvecklingen av nya idéer och nya branscher.

Min uppmaning till landets politiker är: fundera på hur politiken kan underlätta och skapa möjligheter, i stället för att hindra tillväxt och nya jobb. Hur gärna ni än vill tro det, så kan ni inte skapa jobb. Det gör företagarna. Däremot kan ni politiker skapa de allra bästa förutsättningarna för att företagaren ska kunna, och våga, satsa. Det är bara att sätta igång.

Elisabeth Thand Ringqvist

Vd Företagarna.

Kom i våras med boken Nerdonomics – varför nördar startar företag och varför det är viktigt för Sverige (Ekerlids förlag, april 2014).