Imitt forna värv som managementkonsult var regeln att företagsidéer kräver både affärsplan och finansiering före start. Men för tre år sedan när Företagarna studerade företag som startat efter 2000-talets början syntes en förändring. Många av dessa nya företagare drevs av att förverkliga sina idéer och drog igång utan vare sig pengar, lokal eller befintliga kunder.

Jag möter företagare varje vecka som är levande bevis på att det faktiskt går att driva företag på det här sättet. Det är i många delar en ny typ av företagande och företagare som växer fram. De är nördeprenörer vars största drivkraft är just en passion eller en djup kunskap inom ett ämne.

Under det senaste året har vi tittat närmare på dessa nördar som driver företag, vad som förenar dem och vad som gör dem så framgångsrika. De har inte storföretagens fördelar av storskalighet och enorma resurser, men i gengäld är de snabbfotade och lever nära sina kunder.

Det är till och med så att de inte håller sin idé på kammaren tills den är färdig att visa upp för världen. I stället utvecklar de sina produkter och tjänster tillsammans med kunderna. Kunder som inte längre är anonyma för företagaren utan blir fans, medutvecklare och många gånger också marknadsförare till nya kunder. Nördeprenörerna har möjlighet att driva sina företag eftersom global handel och nya globala digitala kommunikationsvägar gör det möjligt att nå ut medväldigt nischade produkter till större marknader än tidigare.

En förebild är Ida Backlund som driver Rapunzel, ett företag som säljer löshårsprodukter. Hon startade hemma i sin lägenhet för sju år sedan. Från början för att hon själv ville få tag i bättre löshårsprodukter, men snart började vännerna intressera sig. Hon startade en e-butik och har i dag över 190.000 kunder i 36 länder och ett 1500 kvadratmeter stort e-handelshus i Umeå. Hos Rapunzel görs all distribution från lagret i Umeå och i princip all marknadsföring är digital via olika sajter, Instagram och bloggare.

Nördeprenören får sin kraft från sitt nätverk. Det är där hen hittar samarbetspartners, ny kunskap, idéer och inte minst kunder. Kunderna är i centrum för nördeprenören och där har vi alla något att lära.

Frågan är om samhället och våra politiker inser vilken förändring näringslivet går igenom och hur snabbt det går? Det är viktigt för Sverige att fler nördar startar företag, och stark innovationskraft är en förutsättning för att fler ska lyckas.

Elisabeth Thand Ringqvist

Vd Företagarna. Aktuell med boken Nerdonomics – varför nördar startar företag och varför det är viktigt för Sverige (Ekerlids förlag, april 2014).