Båten var ny

Om du som privatperson ska köpa en ny bil eller annat nytt transportmedel från ett annat EU-land för att använda det i Sverige ska du själv betala svensk moms. I ett aktuellt fall där en person köpte en segelbåt i Tyskland uppkom frågan om båten skulle betraktas som ny eller begagnad. Köparen menade att båten hade begagnats innan den levererades till honom ett par månader efter köpet. Kammarrätten utgick dock från dagen för slutbetalningen då förfoganderätten övergick till köparen, inte från leveransdatum som köparen gjorde gällande. Båten var därför att betrakta som ny och omsatt utomlands, varför köparen skulle betala svensk moms.

Kammarrätten i Sundsvall, 20 februari 2014, 2764-13.

Egen idrott kan ge skattefri fastighetsuthyrning

En idrottsförening kan hyra ut en fastighet skattefritt under förutsättning att den använder största delen (minst 50 procent) av fastigheten till sin egen idrottsverksamhet. Bestämmelsen om ”naturlig anknytning” kan emellertid inte användas för att göra uthyrningen skattefri när det är ett aktiebolag som hyr. Det beror på att den regeln bygger på att det allmännyttiga ändamålet i idrottsverksamheten ”smittar av sig” på uthyrningen – så sker inte när man hyr ut till ett aktiebolag som bedriver kommersiell verksamhet i konkurrens med andra.

Skatteverket, 18 december 2013, 131.641701-13/111.

Inte alla rot-jobb ger avdrag i brf

Skatteverket har tagit ställning till vilka typer av reparationsarbeten, underhåll eller om- och tillbyggnader i en bostadsrättsförening som kan ge rätt till ROT-avdrag. Arbetena ska ligga i lägenheten; därmed faller stambyten och andra jobb i ventilations- och rökkanaler i regel utanför. Flera exempel ges. En flytt av en golvbrunn skulle inte ge avdrag eftersom rören går från brunnen ut i stamledningen utanför lägenheten. Byte av elledningar skulle däremot ge avdrag eftersom Skatteverket anser att det sker inne i lägenheten oavsett om ledningen dras öppet eller inne i väggen.

Skatteverket, 20 februari 2014, 131.99400-14/111.

Var ska man betala skatt?

Frågan är var en person ska beskattas som får lön och annan ersättning för arbete i olika länder eller som bor i ett annat land än där arbetet har utförts. Skatteverket har i ett ställningstagande redogjort för hur man bedömer en rad olika exempel på detta. Inverkan på beskattningen på grund av de så kallade sexmånaders- och ettårsreglerna behandlas inte i ställningstagandet– däremot i två rättsfall nedan.

Skatteverket, 23 januari 2014, 131.767124-13/111.

Köp av domännamn var förtäckt lön

Ett bolag köpte två domännamn på internet för 5,5 miljoner kronor, varefter köpeskillingen slussades till ett bankkonto på Isle of Man. Skatteverket och kammarrätten ansåg att det förelåg flera omständigheter som talade för att köpet inte var affärsmässigt motiverat eftersom domännamnens värde var försumbara i relation till priset. Sammantaget ansåg Kammarrätten att transaktionen var en skenmanöver och att pengarna skulle beskattas som lön hos det köpande bolagets ägare.

Kammarrätten i Göteborg, 24 februari 2014, 4686–4687-13.

Likvidation för att göra slut

Minoritetsägare i aktiebolag ska skyddas mot majoritetsbeslut som ger majoriteten otillbörlig fördel till nackdel för minoriteten. Men hur gör man när samarbetssvårigheterna mellan ägarna är så stora att utköp inte är aktuellt? Likvidation, följt av att majoriteten köper verksamheten, kan enligt en dom i HD vara en utväg. I det aktuella fallet motsatte sig företagets (en) grundare alla försök till utköp, vilket slutade med att de andra ägarna slutade jobba i företaget och likvidation var enda lösningen. Därefter sålde likvidatorn verksamheten till majoritetsägarna som drev den vidare. Likvidationen skedde alltså i syfte att låta majoriteten driva företaget utan grundaren, men trots detta ansåg Högsta domstolen att beslutet inte stred mot aktiebolagslagen.

Högsta domstolen, 30 december 2013, T2938-12.

Tjänsteresor – beskattning i arbetslandet

Sexmånadersregeln är till för att hindra dubbelbeskattning och innebär att en person, som arbetar minst sex månader utomland och beskattas där, inte ska betala skatt på dessa inkomster i Sverige. Ettårsregeln innebär att, om inkomsten är skattefri i arbetslandet, anställningen måste pågå minst ett år för att inkomsten inte ska beskattas i Sverige. I ett fall där en person skulle arbeta i Kina minst ett år samtidigt som hon skulle resa en del i Asien samt tillbringa semestern i Sverige, har HFD slagit fast att man inte behöver ta hänsyn till resor till tredjeland när sexmånadersregeln prövas. På liknande vis bedömde HFD att de resor med övernattning som en pilot bosatt i Dubai gjorde i tjänsten, inte skulle räknas in när ettårsregeln skulle bedömas. Slutsatsen av de bägge fallen är att resor till tredjeland inte har någon betydelse när sexmånaders- och ettårsregeln ska bedömas.

Högsta förvaltningsdomstolen, 24 februari 2014, 5143-13, 7077-13.