Lagom ordning i plugget är finansräven Sven Hagströmers förklaring till den svenska entreprenörsboomen. Pappan till succéer som Avanza och Klarna har gått från bakersta bänkraden till finansvärldens främsta led med hjälp av entusiasm och altruism.
Att kliva in i en restaurang med dess ägare är en speciell känsla. Alla hälsar på Sven Hagströmer när han vant rör sig längre in i lokalen på Pontus! vid Stureplan i Stockholm. Gäster som personal. Finansmannen och entreprenören tycker om det personliga mötet, berättar han senare.
Det är strax före lunchrusning, en tid Sven Hagströmer ser till att ta vara på.
– Jag försöker att ha lunchmöten minst varannan dag och ser det nästan som tjänstefel när mina medarbetare inte har det. Det är en viktig del av att se och höra vad som händer och att hålla i gång sina kontakter.
Vid ett runt bort längst inne i matsalen, lite undanskymt bakom två draperier, provsmakar han en ny förrätt – taco med pulled pork på asiatiskt vis – samtidigt som han kommenterar det faktum att det i dag många gånger är trendigare att titulera sig entreprenör än anställd.
– Det är enormt roligt. För 20 år sedan var en entreprenör någon som höll på med entreprenadmaskiner. Det har skett en enorm förändring på kort tid och vi har fått helt nya branscher. Nu finns svenska entreprenörer i världstoppen i både musik- och spelutvecklingsbranschen. Inte som det var förr, då det mest handlade om pappersmassa eller att leta efter mineraler i gruvor. Det är kul att människor vill förverkliga sig själva.
Varför tror du det har blivit en sådan boom?
– Det är möjligt att det går tillbaka till när staten subventionerade hem-pc. Det var nog startskottet. Vi har fått en datorvana i Sverige som är helt fantastisk. Dessutom är hela mobilbranschen en nordisk uppfinning, vilket gör det desto mer tragiskt när både Nokia och Ericsson misslyckas.
Hagströmer lyfter också upp den så kritiserade svenska skolan som en möjlig orsak. Att svenska 15-åringars kunskaper i matematik och läsförståelse försämras behöver inte bara vara dåligt, menar han.
– PISA-undersökningen visar dåliga resultat för svenska elever, men också att de trivs i skolan och får stor frihet. Allt har en silver lining. Och det kanske beror på att det är lite taskig disciplin i skolan. Min gymnasielärare sa en dag till dem som satt på första bänkraden att de skulle resa sig upp och vända sig om. ’Titta på dem längst bak. Där ser ni era blivande chefer.’ Där satt jag längst bak i klassrummet och tänkte att jag kanske hade en framtid trots allt.
Men att Sven Hagströmer blivit en del av Finanssveriges högkvarter är inte förvånande om man ser till bedrifterna utanför skolan. De första aktierna köpte han som tolvåring. Tre år senare tog han vara på sitt teknikintresse och byggde sin första tv. När han skulle välja utbildning räckte inte betygen för teknik, utan det blev ekonomi i stället. Tills han hoppade av studierna för att bli Gränges handplockade portföljförvaltare. Ett decennium senare startade han den egna firman Fondkomissionen AB.
– Då var det kufvarning på att kalla sig entreprenör. Folk var skeptiska. Dels för att jag skulle starta något nytt i egen regi och satsa på något jag trodde på, dels för att jag redan hade ett jobb. ”Vad håller du på med?!”, var en vanlig fråga. Det som drev mig, och som fortfarande driver mig, var att en entreprenör kunde bli något av en världsförbättrare. Det finns för många halvdåliga i den här branschen.
Det har hänt mycket sedan den där sommardagen i början av 80-talet. Tillsammans med före detta parhästen Mats Qviberg blev det många lukrativa år med finansaffärer i fokus, ända till den så omskrivna kraschen av HQ Bank 2012. En händelse som han i dag kommenterar med att ”Jag var egentligen inte så inblandad i det där”, något de flesta bedömare skulle hålla med om.
Nu, alldeles i början av 2014, ligger Sven Hagströmers fokus dels på investementbolaget Creades, som blev till när separationen från Qviberg blev ett faktum och Investment AB Öresund delades två, dels på kronjuvelen Avanza Bank.
– Avanza är min bästa idé. Den är mest lönsam och roligast och känns fortfarande fräsch efter 20 år.
Kundnyttan kommer i första hand och det var det som låg bakom starten. I och med tekniken går det att göra allt så mycket billigare. Avgifterna har gått ner med 90 procent och man behöver inte vara beroende av mäklare längre utan kan fatta besluten själv.
– Jag har IKEA- och H&M-komplex. Kan jag göra samma sak inom finansbranschen som de gör, alltså leverera billiga produkter och samtidigt göra kunderna väldigt nöjda så gör jag det med ett leende.
Varje år anordnas Avanza forum. Då träffar Hagströmer 3000 av internetbankens kunder. Tillsammans med vd:n Martin Tivéus skakar han hand med varenda en.
– Det personliga mötet är väldigt viktigt, även om vi är en bank som finns på nätet, vi är alla människor av kött och blod. Det är en enorm kick att stå på scenen och se alla de här människorna. Rena hallelujahkänslan!
Den som själv vill övertyga Hagströmer om att den egna idén är värd att investera i behöver ha tiden i åtanke. Efter att ha varit en av drakarna i SVT:s ”Draknästet” konstaterar han nämligen att det inte går att göra en bra investering grundad på en tio minuter kort presentation.
– Det var fantastiskt att få vara med och se hur det går till med en tv-produktion, men jag förlorade pengar på det. Jag var oseriös. Du får inte en bra bild av en idé på tio minuter, en kvart. Det fanns ingen finansiell information och du kunde inte kontrollera fakta. Därför gick det som gick.
Var det ingen idé som funkade?
– Jo, en och en halv. Avtal24 var den som blev bäst och den börjar gå bra nu. Men det har varit en lång väg för att komma dit.
En kvart är alltså för lite. En timme för mycket. Den perfekta första presentationen ska vara 30 minuter lång för att platsa i Sven Hagströmers hektiska schema.
– Om det är någon som inte kan presentera sitt bolag på en halvtimme då kan den personen inte sälja bolaget och då blir jag tveksam till om man kan sälja bolagets produkter. Om det krävs flera timmar att förklara finns det förmodligen ingen kund som kommer begripa vad det handlar om, dessutom har jag inte riktigt den tiden. På en halvtimme får jag ett bra begrepp vad det handlar om.
Finns det något du dömer ut direkt?
– Det kan vara massor av saker, men jag lyssnar ändå hela tiden och använder den där halvtimmen för att försöka gå på djupet. En uppfinnarjocke kan till exempel behöva ha någon annan som leder företaget så att han kan fortsätta utveckla utan att stå i fokus.
Bland de som lyckats göra ett bra första intryck i Hagströmers sfär finns trion bakom Klarna.
– De är nog de mest spektakulära. Alla frågor vi ställde visade att killarna skulle klara det. Men att det skulle bli så bra som det blev hade vi ingen aning om. Det var en fantastisk affär.
Efter många decennier som entreprenör och utvärderare av affärsidéer är Sven Hagströmer klar över vad som krävs för att lyckas. För som han säger, personen är viktigare än idén.
– Kom håg att du alltid ska göra det du tycker är roligt och att människan är viktigare än idén. Du måste vara nyfiken och vara lite av Ville Världsförbättrare, och inte minst veta när det är dags att lägga ner. Bestäm från början var gränsen går, ungefär som på en auktion. Gå inte längre än så. Kom också ihåg att succén sällan brukar komma över en natt.
Cilla Bäcklund
Sven Hagströmer
Född: 1943.
Bor: Stockholm.
Familj: Fru och två barn.
Utbildning: Studier vid Stockholms universitet.
Styrelseuppdrag: Creades, Avanza, Ework, AllBright, Berättarministeriet, Bibliotekets vänner.
Fritidsintressen: Att flyga. Är pilot och har en Cessna. Böcker, manuskript, båtar, ljud och foto. Har bland annat varit med och startat Fotografiska muséet i Stockholm. ”Nu ska vi även öppna i Shanghai.”
5 tips till entreprenörer
Tänk på första intrycket. Du har bara en minut på dig och den där minuten är väldigt viktig.
Om du inte kan presentera ditt bolag på en halvtimme kan du förmodligen inte sälja bolaget heller. Krångla inte till det, då förstår ingen din idé.
Gör det du tycker är roligt och var nyfiken!
Kom ihåg att människan är viktigare än idén. Rätt man på rätt plats i ett företag.
Var noga med att veta när det är dags att lägga ner. Sätt en gräns och gå inte över den.
5 viktiga årtal i karriären
1955. Köper sina första aktier.
1969. Börjar jobba som portföljförvaltare åt Gränges med uppdrag att förvalta 100 miljoner på börsen.
1981. Startar Sven Hagströmer fondkommission AB.
1990. Bildar Hagströmer & Qviberg tillsammans med Mats Qviberg.
2011 Avanza Bank får utmärkelsen Årets nöjdaste sparkunder, vilket upprepas 2012, 2013 och 2014.