Snart rinner tiden ut för den som fortfarande inte valt om årsredovisningen ska göras enligt K2 eller K3.

Har du bestämt dig? Aktiebolag vars räkenskapsår påbörjats efter 31 december 2013 måste övergå till K2 eller K3 senast när de upprättar sina årsredovisningar.

Större företag måste tillämpa K3 medan mindre företag får välja om de ska använda K3 eller förenklingsregelverket K2. När valet görs finns det många aspekter som måste vägas samman. Större och mer komplexa verksamheter gör att sannoliketen för att K3 ska passa är större. För många företag med enkel verksamhet, ägarstruktur och finansiering bör K2 passa bättre.

K2 är ett förenklat regelverk som innehåller tydliga bestämmelser av typen ”så här gör du”. Regelverket innehåller till exempel ett schema över vad som ska ingå i förvaltningsberättelsen. I K2 är kravet på tilläggsupplysningar inte lika omfattande som i K3 och företag som använder sig av K2 kan räkna med att deras årsredovisningsarbete kommer att gå snabbare än tidigare. Å andra sidan är reglerna i K2 mer rigida och tillåter inte vissa typer av lösningar. Med K2 kan du inte använda dig av funktionsindelad resultaträkning. Inte heller en rad andra metoder som till exempel att skriva upp andra anläggningstillgångar än fastigheter, skriva upp fastigheter till mer än taxeringsvärdet eller redovisa uppskjuten skatt.

K3 är i stället baserat på principer, vilket ger utrymme för anpassningar till företaget och verkligheten, men det ställer också högre krav på företagaren. Hur stora förändringar K3 innebär beror på vilka regler företaget använt sig av tidigare; om man redovisat enligt Redovisningsrådets rekommendationer blir förändringarna inte lika stora som om man har tillämpat normgivning från Bokföringsnämnden. En faktor det talats mycket om är komponentavskrivning som blir obligatorisk med K3. Det innebär att anläggningstillgångar som innehåller delar med olika nyttjandeperioder ska delas upp på de olika komponenterna och skrivas av för sig i redovisningen. Det här blir extra viktigt för företag med fastigheter som i regel innehåller komponenter med olika avskrivningstider. Små företag med fastigheter kan komma undan komponentavskrivningen genom att välja K2.

Valet av regelverk kan påverka företagets resultat på olika sätt. Till exempel är egenupparbetade immateriella tillgångar en kostnad i K2, medan det i K3 redovisas som en tillgång. En annan skillnad är att man i K3 kan värdera finansiella instrument till verkligt värde eller skjuta upp skatten, vilket kan påverka resultatet. Vidare kan ett företag som har tillverknings- och varulager inte ta upp indirekta kostnader i sitt lagervärde enligt K2, och därför bör tillverkningsföretag med betydande lager överväga K3.

Lisa Bergman

Fakta:

97 procent av alla svenska företag faller inom gränsvärdena för mindre företag.

För att räknas som mindre bolag (och få välja K2) måste företaget uppfylla minst två av tre gränsvärden:

  • Mindre än 80 miljoner i omsättning

  • Mindre än 50 anställda

  • Mindre än 40 miljoner i balansomslutning

Vill du välja K2? Tänk på att det innebär att du inte kan...

  • ...aktivera internt generade immateriella tillgångar

  • ...skriva upp andra anläggningstillgångar än fastigheter

  • ...skriva upp fastigheter till mer än taxeringsvärdet

  • ...räkna med indirekta tillverkningsomkostnader i anskaffningsvärdet på lager eller anläggningstillgångar

  • ...värdera finansiella tillgångar till verkligt värde

  • ...redovisa uppskjuten skatt