Idén är helt unik. En osynlig cykelhjälm med airbag som utlöses vid olycka. Efter sju års utveckling serietillverkas Hövding och är överlägsen alla andra hjälmar på marknaden. Nu står uppfinnarna Anna Haupt och Terese Alstin inför nästa utmaning – att erövra världen.
På behörigt men inte avlägset avstånd från centrum, längst ut på Hullkajen i Malmö hamn, ligger Saltimporten. Ett robust lagerhus från tidigt 1960-tal, återfött som hemvist för ett tjugotal mindre företag. Hamnbassängens vatten glittrar, eftermiddagssolen stänker in genom de stora fönstren till Hövdings kontor, säkert åtta meter från golv till tak. Ljuset spelar över en spännande blandning av traditionell kontorsmiljö, kreativ studio och hantverkarverkstad. Ur ett vardagsrumsaktigt hörn med soffgrupp stiger det stillsamma sorlet från ett tjugotal eftermiddagsfikande. Hövdings personalstyrka.
– Här arbetar alla nära varandra. Och det finns en stor vinning med det. Jag kan springa förbi Micke som jobbar med kretskort, tycka ”oj vilket fint kretskort”, ta en skärmdump och göra ett tygmönster av det. Sådana effekter har vi nytta av dagligen.
Det säger Anna Haupt, som tillsammans med Terese Alstin grundade Hövding, företaget bakom uppfinningen och produkten med samma namn. De träffades på utbildningen i industridesign vid Lunds Tekniska Högskola tidigt 2000-tal.
– Som designers är vår största tillgång att vi lärt oss släppa tanken fri. Det tog fem års utbildning på universitet att lära sig att inget är rätt och inget är fel, så som man lärt sig hela grundskolan och hela gymnasiet.
DET VAR NÄR DE BÅDA släppte sina tankar fria under examensarbetet 2005 som det visade sig att de hade en framtid tillsammans även efter studierna. Tal om en lag på cykelhjälm i kombination med att endast 25 procent av alla cyklister frivilligt använde hjälm, och att de själva aldrig skulle kunna tänka sig att sätta en frigolitkruka på huvudet, fick Anna Haupt och Terese Alstin att bestämma sig för att förbättra de traditionella cykelhjälmarna.
– Det fanns så mycket skräckpropaganda då som handlade om hur dum man är om man inte använder cykelhjälm, för det är ju så farligt. Men vi tyckte att det är produkterna som är dumma, eftersom de får folk att inte använda dem! säger Anna Haupt.
DE GJORDE EN enkätundersökning på stan och frågade folk hur de skulle vilja att morgondagens cykelhjälm såg ut. Ett av svaren blev ”osynlig”.
– Man måste vara lyhörd för vad folk vill ha, och omvandla det till en produkt som är ännu bättre. Så i stället för att skratta åt det så tänkte vi, hur gör vi en osynlig cykelhjälm?
Resultatet är en alldeles unik produkt, ett helt nytt sorts skydd för cyklister. Hövding ÄR en osynlig cykelhjälm, eller egentligen ingen hjälm alls. Den är utformad som en krage som cyklisten bär runt halsen ungefär som en sjal. Vid en olyckssituation utlöses en airbag av nylon som skyddar huvudet, men även ansikte och nacke. Vid examen hade Anna och Terese en prototyp klar, men också en lång process av fortsatt utveckling framför sig. Deras tanke då var att någon annan skulle stå för den.
– Vi startade inte Hövding med det som vi har nu i sikte. Vi trodde nog båda två att airbagindustrin skulle vilja köpa den här idén. Men airbagindustrin säljer till biltillverkare, business-to-business. Att satsa på en produkt direkt till vanliga människor var ett för stort steg för dem. Men att ge upp fanns inte på kartan. Så vi fick göra det själva.
UTVECKLINGSARBETET KOM ATT TA sju långa år och skedde i största hemlighet. Ett flertal patent är knutna till den färdiga produktens design, till airbagsystemet och till algoritmerna som gör att Hövding genom sensorer kan känna av och reagera på just de rörelser som sker vid en cykelolycka. Den 19 oktober 2010 var det dags att offentliggöra den färdiga Hövding på Tekniska Mässan i Stockholm. Gensvaret blev oerhört.
– Vi var helt oförberedda. Vi hade ju jobbat med Hövding i så många år att vi liksom glömt hur revolutionerande den är. En airbagcykelhjälm, det är väl inget konstigt? Vi vet ju precis hur den fungerar, säger Anna Haupt.
Målet för veckan var att få sitta i en morgonsoffa i tv. Men Discovery Channel Canada ringde först, efter några timmar, och sedan japansk, rysk och tysk tv och BBC.
– Och vi som inte lärt in några facktermer på engelska. Det finns några klipp jag nog inte vill se igen, säger Anna Haupt.
HÖSTEN 2011 BLEV HÖVDING godkänd för EU:s CE-märkning, vilket innebar att serietillverkning och försäljning kunde börja. 2012 testade Folksam Hövding produkten med tolv traditionella cykelhjälmar och kunde slå fast att Hövding hade minst tre gånger bättre stötupptagningsförmåga än den bästa av konkurrenterna. I oktober 2013 är Hövding vitt omtalad och omskriven i hela världen, flerfaldigt prisbelönt och säljs i ett tiotal europeiska länder. Från att till en början mest ha lockat mode- och designbutiker tar nu allt fler cykelhandlare och sportbutiker in Hövding i sitt sortiment. Men det stora kommersiella genombrottet låter ännu vänta på sig.
– Det som driver mig framåt är inte försäljningssiffror, utan möjligheten att ta ett ansvar, att påverka hur världen ser ut genom företaget. Vi vill ju rädda liv! Men det gör vi ju inte om ingen köper hjälmarna. Vi hoppas gå break-even nästa år, men vad Hövding framför allt behöver är tid. Generellt behöver människor vänja sig vid helt nya produkter.
FRÅN EXJOBB TILL ATT DRIVA och leda företag; hårt och intensivt arbete för en gemensam dröm. Långt ifrån alla relationer är slitstarka nog för det. Anna Haupt och Terese Alstin har från början så långt som möjligt delat upp arbetet och gjort olika saker, och därmed inte haft några problem att samarbeta.
– Jag har funderat på hur man kan beskriva vår relation. Är vi som bästa vänner? Som syskon? Nej, vi är för olika som personer för det. Men vi har ett högre mål som håller ihop oss i vått och torrt, och som vi offrar lite för mycket av våra liv för, en lojalitet som utomstående inte riktigt kan relatera till. Som... en maffia. Vi är en maffiafamilj, säger Anna Haupt med ett skratt.
EFTER DE INTENSIVA utvecklingsåren och lanseringen av Hövding har företaget nu gått in i en ny fas, där fokus flyttas till försäljning och marknadsföring. I fjol anställdes en vd, Fredrik Carling, tidigare Nordenchef för internationella modeföretaget Diesel, och Anna Haupt och Terese Alstin släppte den operativa ledningen.
BÖRJAR NI BLI SUGNA PÅ ATT GÖRA NÅGOT ANNAT?
– Nej, det här är någonting annat. Varje dag. Här kan jag jobba med något som jag vet jag är väldigt bra på, samtidigt som jag måste pusha mina gränser och hela tiden lära mig nya saker. Mitt mål är att Hövding ska bli minst som Apple, Ikea eller H&M. Det är en bit kvar innan vi är där. Men jag tycker det känns rimligt!
Tobias Christoffersson
ANNA HAUPT
Ålder: 33 år.
Familj: Sambo.
Bakgrund: Industridesigner, född och uppväxt i Luleå.
THERESE ALSTIN
Ålder: 33 år.
Familj: Man.
Bakgrund: Industridesigner, född och uppväxt i Höganäs.
ANNA HAUPTS 5 TIPS TILL ENTREPRENÖRER
Bli inte entreprenör för att du vill vara entreprenör, utan för att du brinner för en sak du vill få gjord.
Ta hjälp av andra, men var väldigt noggrann med vem du samarbetar med.
Det finns många goda råd, men alla passar inte dina mål och syften. Lyssna på många olika personer, välj den väg du tror på och håll din linje.
Var lyhörd för vad folk vill ha och behöver, och sträva efter att omvandla det till en ännu bättre produkt.
När du anställer, välj medarbetare som är så trygga i sin kompetens som möjligt. Ju mindre hävdelsebehov och prestigelusta, desto mer fokus på att hitta de bästa lösningarna tillsammans.
VIKTIGA ÅRTAL
2006 Hövding vinner affärsplanstävlingen Venture Cup och 200.000 kronor, och kan därmed starta aktiebolag och göra första anställningen: en matematiker.
2010 Hövding offentliggörs på Tekniska mässan i Stockholm.
2011 Hövding får CE-märkning och börjar säljas. Och vinner Index Award, världens största designpris.
2012 Folksams stora test av cykelhjälmar slår fast att Hövding har i särklass bäst stötupptagningsförmåga av de hjälmar som testas.
2013 Hövding går från cirka 20 återförsäljare i Sverige och Norge till 250 i hela norra Europa.