”Är det inte tungt att dagligen komma i kontakt med en sjukdom som cancer?” Den frågan får jag ofta, men faktum är att det tvärtom inger hopp. Faktum är att just kontakten med patienterna – där vår behandling hittills visat lovande resultat – är otroligt motiverande.
SEDAN MÅSTE JAG hålla mig uppdaterad på cancerforskningen som faktiskt gör framsteg hela tiden. Nyss kom man fram till att kombinationen av immunterapi och existerande behandlingar som strålning och cellgifter kan fungera bra. Immunterapi är alltså en sorts cancervaccin som går ut på att aktivera kroppens eget försvarssystem och angripa cancerceller den vägen. Och det vi ägnar oss åt.
MÅNGA EXPERTER TROR att immunterapi kommer ingå i mer än hälften av alla cancerbehandlingar inom tio år. Det skulle i så fall vara en fantastisk utveckling då cancervacciner kan bekämpa cancer utan allvarliga biverkningar. Att leda arbetet med att utveckla ett vaccin som kan få livsavgörande betydelse för så många människor över hela världen är en fantastisk drivkraft.
IBLAND FÅR JAG dock samtal utifrån, från patienter och anhöriga som letar efter någon ny behandling. Det här är svårt eftersom vi bara får behandla en specifik patientgrupp av njur- och levercancerpatienter inom ramen för kliniska prövningar. Men även om vi nästan alltid får avvisa patienterna vill jag ändå uppmuntra folk att ta ansvar för sin eller närståendes behandling och ta reda på vilka alternativ som finns. Så fick till exempel en god vän med en ovanlig form av kronisk inflammation hjälp först när han själv hittade en alternativ behandling som läkaren valt bort på grund av att det var så dyrt.
Nya terapier inger hopp samtidigt som allt fler möjliga behandlingsalternativ innebär en ökad arbetsbelastning för specialiserade läkare. De måste hålla sig uppdaterade på olika terapier som ibland ligger utanför deras verksamhetsområde. Därför det vara värt att själv leta nya behandlingar, till exempel genom att söka efter relevanta kliniska försök på nätet och därefter ta egna kontakter.
ETT NÄSTA STEG blir då att rådgöra med sin läkare om den nya terapins möjligheter och risker. I bästa fall kan man alltså bli erbjuden en behandling om man passar in i kriterierna även om behandlingen ännu inte har blivit godkänd för allmänheten. Det kan vara värt ett försök.
JAMAL EL MOSLEH
Gör: VD för Immunicum, ett forskningsföretag som utvecklar cancervaccin.
Bakgrund: Civilingenjör med examen från Chalmers Entreprenörskola. Utnämndes till Årets Supertalang 2012 av Veckans Affärer.
Aktuell: Med börsintroduktion av Immunicum på Stockholmsbörsen, First North.