Bidrag? Nej tack. De vill kunna styra sitt företag på egen hand. Maria och Leif Johanskog driver sitt spa utan stöd och stora lån. I stället låter de verksamheten växa i takt med intäkterna.

En liten skylt med orden Skogsro Spa nere vid vägen skvallrar om den idyll som väntar några hundra meter in i skogen. Läget utanför det lilla samhället Sandhem i Västergötland, med närhet till både Jönköping, Borås, Lidköping och Skövde, gör att upptagningsområdet för kunder är stort.

NÄR BILENS MOTOR stängs av är det alldeles tyst och stilla. Det enda som hörs är porlande vatten och fåglar som sjunger. På soldäcket utanför orangeriet, som även fungerar som behandlingsrum, kan gästerna sitta och ta ett fotbad samtidigt som de blickar ut över trädgården med dammar och egen anlagd sandstrand.

Att det gått bra för Skogsro Spa sedan det startade för ungefär åtta år sedan vittnar bokningskalendern om. Den som vill komma för en spa-behandling en lördag i augusti 2014 är redan för sent ute.

– Det har spridit sig att vi är ganska fullbokade, så många av våra kunder som är här väljer att boka en ny tid redan innan de går här ifrån, säger Maria Johanskog.

TILLSAMMANS MED SIN man Leif driver hon Skogsro Spa. Båda är företagare i grund och botten, men att de skulle starta ett spa i Sandhem var långt ifrån givet. Maria är från Norrbotten och maken är smålänning med rötter i Jönköping. När det var dags att bilda familj letade de efter något på landet, och valet föll på huset med postadress Skogsro, Sandhem.

Fyra barn blev det. I dag är barnen mellan 14 och 22 år, och när de för några år sedan började bli lite större fick Maria idén att starta spa-verksamhet i liten skala. Samtidigt jobbade hennes man som urmakare och hade sin verkstad på tomten.

Starta eget-bidrag och EU-bidrag är för de allra flesta ett måste när de ska dra igång en affärsverksamhet ute på landet. Maria och Leif valde att göra tvärtom. Från början övervägde de att söka bidrag, men när det visade sig att processen med att söka pengarna och redovisa vad de användes till skulle ta enormt mycket tid tänkte de om. De insåg att de skulle ha en helt annan frihet att styra sin verksamhet om de valde att inte ta några bidrag.

– Nu kan vi göra precis som vi vill, utveckla verksamheten som vi önskar, utan att någon annan kan ha synpunkter på det. Och vi har heller inte en budget för vår verksamhet som är beroende av något stöd eller bidrag. Det är en skön känsla, utbrister Maria.

INTE HELLER HAR DE valt att ta några stora lån för att snabbt kunna bygga ut sitt spa. I stället har de vuxit sakta men säkert. Ett hus, en verksamhet i taget. Något som även uppskattas av kunderna.

– Av dem som kommer tillbaka regelbundet tycker de allra flesta att det är spännande att se vad som har hunnit hända sedan förra besöket, säger Maria.

En spa-upplevelse kan vara väldigt olika beroende på vart man beger sig. För den som åker till en större spa-anläggning väntar kanske många gäster, behandlingar av personal i vita kläder och löpande bandet-känsla. För den som kommer till Skogsro väntar något helt annat. Här är det småskalighet och jordnära som gäller. Maria och hennes man har inga anställda utan gör allt själva. Från att utföra behandlingarna till att laga maten och städa.

– Vi testade att ha anställda ett tag men det visade sig snabbt att med våra priser blev resultatet i stället att vi fick arbeta ännu mer för att pengarna vi drog in på verksamheten skulle täcka både löner till anställda och lön till oss.

Att sköta allting själva är inte betungande menar paret. Tvärtom tycker Maria att hon är lyckligt lottad som får arbeta med sin hobby.

– När jag går och påtar i jorden och pysslar med blommorna för att skapa en trivsam miljö för våra gäster, då känner jag det inte som att jag jobbar. Skött trädgården hade jag ju gjort i vilket fall som helst, jag älskar att hålla på med det, säger hon.

Men under en period i början var det slitigt. Maria jobbade heltid med spa-verksamheten och maken arbetade både som urmakare och i spaet. När Marias armar tog stryk av massagebehandlingarna ställdes paret inför ett val. Att släppa spa-verksamheten eller att Leif skulle omskola sig till massör han också.

– Valet blev inte så svårt eftersom Leifs enda anställda i urverkstaden blev sjuk i samma veva och inte kunde fortsätta arbeta. Vi avvecklade urmakeriet och Leif skolade om sig. På så sätt blev beslutet att båda skulle satsa fullt ut på Skogsro spa ganska givet, säger Maria.

LEIF ÄR NUMERA DEN som sköter de tunga sysslorna medan Maria står för planeringen och utvecklandet av verksamheten. Så beskriver hon själv skämtsamt fördelningen av arbetssysslor. I verkligheten innebär det att Leif har byggt alla husen och gjort en hel del av anläggningsarbetet i trädgården.

Till spaet finns förutom olika behandlingsrum, även ett orangeri, en utomhuspool, en bastu, en inomhuspool, ett soldäck, en minisandstrand som anlagts på tomten, en grillkåta samt butik och kök.

Det senaste tillskottet är en terrass med utsikt över anläggningen.

– För oss är det viktigt att arbeta med närproducerat och ekologiskt. Oavsett om det handlar om pellets vi eldar med, produkterna vi använder vid behandlingarna eller köttet vi bjuder gästerna på när de äter här. Allting ska vara jordnära, tanken är att det ska vara en avkopplande atmosfär här och för att skapa det måste man vara ordentligt avslappnad och jordad själv, säger Maria.

Charlotta Danielsson

MARIA

Ålder: 40 år.

Familj: Jag och Leif, Samuel, 22, William, 19, Oskar, 18 och Saga 14.

När jag inte jobbar: Jobbar ofta och gärna, men när vi är lediga åker vi bort. Korta turer på våra lediga måndagar och längre turer när vi tar semester.

Inspireras av: Andra företagare och visionärer.

Drömmer om: En balans i tillvaron på alla plan. Många, långa resor och framförallt en välmående familj.

LEIF

Ålder: 44 år.

När jag inte jobbar: Då klurar jag på ideér och uppfinningar. Alltid projekt på gång i huvudet och praktiken. Inget är omöjligt.

Inspireras av: Utmaningar och nöjda gäster.

Drömmer om: Att få fortsätta trivas med vårat arbete, lika mycket som kunderna trivs hos oss ... länge!

MARIAS OCH LEIFS TIPS TILL BLIVANDE FÖRETAGARE

  • Väx inte snabbare än du klarar av. Gör en budget som inte står och faller med bidrag eller andra stöd.

  • Var noga med vilka tillstånd du behöver för din verksamhet. Se till att ha goda relationer med ansvariga tjänstemän. Ta kontakt i ett tidigt skede, så minskar risken att det blir komplicerat om något behöver ändras.

  • Tro på din idé och håll fast vid den. Lyssna inte på olyckskorparna som säger att det inte går.

OM SKOGSRO SPA

Grundades: 2005.

Omsättning: Knappt 2 miljoner.

Antal anställda: Vi jobbar båda två, men som anställningsform är det enskild firma med en anställd.

Filosofi/vision: Att vara det första man tänker på när man söker återhämtning, upplevelse och gemenskap i en rogivande och vacker miljö. Bästa tänkbara service och kunskap inom ekologisk hudvård.