Har styrelsemötena blivit ett kafferep för navelskåderi? Styrelseveteranen Karin Nelsson vill få in externa ledamöter med både helikopterperspektiv och olika kompetens.
Ett avlångt, välpolerat ekbord, välordnade mappar och klirrande Ramlösa-flaskor. Torr luft, obekväma stolar och dämpade harklingar. Medelålders män i mörk kostym och milsvid utsikt ut över takåsarna. Oavsett vad du förknippar med ordet ”styrelserum” kan bilden målas om.
Karin Nelsson är en styrelseveteran i svenskt näringsliv. Under de senaste tjugo åren har hon suttit i ett otal ledningsgrupper av varierande storlek. Hon konstaterar att alltför få utnyttjar den kraft som en rätt komponerad styrelse kan utgöra. Särskilt i mindre företag, där revisorn utgör företagsledningens enda externa rådgivare, kan hjälp utifrån kan vara den extra luftpuff som behövs under vingarna.
– Att rekrytera externa styrelseledamöter kan ge en enorm extra kapacitet. Kanske särskilt när ni precis landat efter uppstartsfasen. I expansionsskedet har du så mycket omkring dig som företagare – verksamheten finns i hela ditt blodomlopp. Har du då satt upp dagordningen och rekryterat rätt personer blir det ett ovärderligt tillfälle för dig att stanna upp och tänka till. Då kan du verkligen dra nytta av det helikopterperspektiv de externa ledamöterna kan erbjuda.
Hon har mångårig erfarenhet av verksamhetsutveckling, främst inom undersökningsbranschen. Bland annat var hon med och kickade liv i gamla Gallup och klev in i rollen som VD när företaget sedan köptes upp av TNS. Hon har suttit på toppositioner på marknadsledande företag inom skilda discipliner, både i Sverige och internationellt. Just nu är hon senior rådgivare på kommunikationsbyrån Gullers Grupp samtidigt som hon tillsammans med ett antal partners driver analysföretaget Inizio. Det blir det tredje i ordningen faktiskt. Uppstart tycks vara Karin Nelssons mellannamn:
– Jag gillar det entreprenöriella. Den själ och det hjärta som läggs ned när verksamheten är ny får verkligen mitt engagemang att gå i spinn.
Hur bör du då tänka som småföretagare, om du är redo att styra upp styrelsen på allvar? Karin Nelsson menar att den kompetensbas som måste täckas in är juridik, vid sidan av marknad och produktionsfunktioner. Annars gäller att tänka brett.
– Det är så lätt att ta dem som ligger närmast till hands. Det är inte ovanligt att styrelsen enbart utgörs av alla delägarna. Jag tittade just på ett bolag som jag tyckte verkade intressant, tills jag såg ledningen, styrelsen och advisory board-uppställningen. Alla män i 30 till 40-årsåldern. Hur ska ett sådant bolag kunna växa och komma med nya, innovativa idéer? Alla tänker ju likadant!
När Karin Nelsson komponerar en styrelse gör hon först en behovsinventering. Hon frågar sig helt enkelt: vilka kompetenser behövs för att nå målen?
– Jag är till exempel väldigt marknadsorienterad med en iver utan dess like, därför behöver jag en realist som kan agera min motpol. Det behöver inte ens vara någon jag ens kan tänka mig att umgås med utanför styrelserummet, jag rekryterar mer än gärna en tjurtant eller en surgubbe om det kan hjälpa oss framåt.
FÖR KARIN NELSSON är styrelsearbetet ett jobb. För hur glamoröst ”styrelseproffs” än kan tyckas låta så är det hårt arbete. Som företagare är det nödvändigt att hitta personer med tid och verklig vilja att vara med och bidra med sitt kunnande. Man ska kunna begära att de externa ledamöterna sätter sig in i verksamheten och är pålästa.
– När jag exempelvis satt i styrelsen för ett stort detaljhandelsföretag gjorde jag det för att de ville ha in större kunskap om marknaden. Jag fick ju ett arvode och det är en självklarhet att jag ser seriöst på mitt uppdrag som ska utföras efter bästa förmåga. För att kunna lägga mina råd på rätt nivå ser jag till att lära känna företaget och bygga relationer genom att till exempel luncha med marknadschefen och prata med nyckelmedarbetare.
MEN FÖR ATT KUNNA ställa krav måste du också ha i åtanke att du får vad du betalar för. Styrelsearvoden kan vara en svår kostnad att ta ställning till innan du är säker på vart företaget är på väg. Du bör också ha i åtanke att bolagets ledning kan hållas juridiskt ansvarig, vilket kan bidra till de potentiella ledarmötena tvingas tänka både en och två gånger innan de tackar ja. Då kan en advisory board vara en bra lösning, vilken inte är juridiskt ansvarig i det tidiga, kanske lite känsliga skedet. På så vis kan du få värdefull stöttning i kritiska faser, medan du när verksamheten rullar kan nöja dig med den ordinarie styrelsens löpande arbete. Men oavsett om det gäller att sätta samman en advisory board eller vässa din styrelse menar Karin Nelsson att du inte bör spara på krutet.
– Sikta högt! Tänk ut någon som du verkligen tror sitter på den kunskap som du och ditt företag behöver och kör. Även om du känner dig lite starstruck när du ringer samtalet, kan jag garantera att personen blir glad och smickrad över att få frågan. Det är en ynnest att få möjligheten att vara med att bidra och forma ett företag där entreprenörsandan brinner het. För att inte tala om den kunskap du som styrelseledamot vinner. Jag har själv lärt mig oerhört mycket under alla mina uppdrag.
Lina Hovling
SÄTT IHOP DIN STYRELSE I FYRA STEG
Inventera ditt kompetensbehov och sätt upp tydliga mål om vad styrelsen ska uträtta.
Se till faktiskt kompetens och undvik att gå på personliga relationer.
Tänk mångfald. Rekrytera människor som tänker på andra sätt än vad du själv gör.
Släpp taget. Alla delägare behöver inte sitta i styrelsen. Ni kan till exempel rotera och sitta var sitt år, om det känns viktigt att alla deltar i styrelsearbetet.