Hur sparar du? Spargrisen, madrassen eller banken? Svenska företag är i regel flitiga, plikttrogna och ansvarstagande. Men trots allt slit för att få ihop affärerna, lägger de sällan ned tid på att förvalta de pengar som blir över. Följ med Resultat ut i det karga svenska kapitalförvaltningslandskapet och läs hur du kan få ekonomin i ditt företag att spira.

Pengar att tjäna

Tycker du att kapitalförvaltning och sparande låter lite jobbigt? Du är inte ensam. Faktum är att svenska företagare i stor utsträckning betalar för att ha sina pengar på banken.

DET BEKYMRET HAR jag inte i mitt företag” skrattar en god vän på frågan om hur han hanterar överlikviditeten i sitt företag. Han har sällan något överskott att tala om – skulle det bli vinst i en del av verksamheten så skyfflas den snabbt över i någon annan, mer förlusttyngd del.

En annan bekant drar lite mer på svaret. Nä, hon har aldrig funderat på det heller. Och inte har hon något överskott att tala om. Det går i så fall till investeringar inom företaget. För de kommer så småningom. Till dess får pengarna stå på transaktionskontot – hon vet inte när de kan behövas så det är lika bra att de är tillgängliga.

Två typiska svenska småföretagare som har järnkoll på företagets åtaganden och sin privatekonomi med allt vad det innebär av räntor, lån och sparande. Att det kan stå ett par hundratusen på företagets konto år efter år är inte något man funderar närmare på. Det är så det brukar se ut.

– Svenska företagare är i allmänhet mer försiktiga med företagets pengar än med sina egna. Många prioriterar inte sparande på grund av tidsbrist – ett möte med banken är kanske inte det man tar sig tid till, säger Ida Frisk på Handelsbanken.

MIKAEL SPRINGE PÅ NORDEA är inne på samma spår.

– De flesta tänker att pengarna ska användas till investeringar inom verksamheten men är dåliga på att låta dem jobba under tiden. Jag har sysslat med det här i över trettio år och följt många företag under längre tid. En vanlig invändning är att ”Jo, jag har planer, så det kan vara bra att inte binda de här pengarna” – men tio år senare står samma belopp kvar på kontot.

Han uppskattar att uppåt två tredjedelar av företagens likviditet ligger på transaktionskonton med noll procents ränta.

Med lite inflation betyder det att företagen går minus på sitt sparande.

DELVIS HANDLAR DET OM brist på engagemang och intresse. Svenska sparare har sammanlagt tusen miljarder kronor på sparkonton med en snittränta på 0,71 procent, vilket inte är någon god affär. Men det handlar också om finanssektorns tidigare problem att förklara kopplingen mellan risker och avkastning.

– Vi måste jobba hårdare för att informera våra kunder om hur de bäst kan omsätta sin likviditet. Tidigare var lagstiftningen kring området mindre sträng, vilket gjorde att vissa kunder tyvärr tog beslut som innebar att de förlorade pengar. I dag finns strängare regler och en större förståelse bland kunderna, men vi behöver fortfarande informera bättre, säger Mikael Springe.

Att lägga alla ägg i samma korg är ett slitet uttryck som betecknar maximalt risktagande och något som varje sund rådgivare numera avråder ifrån. För viktigast i kommunikationen är att förklara att högre avkastning hänger ihop med högre risk, och att högre risk bör förenas med tålamod och sparande på längre sikt.

– Risk i sparandet innebär förstås just det. Men också att man ska ha is i magen och stå ut med att det kan svänga betydligt upp och ner, säger Catharina Berg på SEB.

NÄR DET GÄLLER SKATTEASPEKTEN finns sedan ett par år tillbaka möjlighet för både privatpersoner och företag att spara genom ett särskilt konto som ger lägre årlig schablonskatt, i stället för reavinstskatt. Tanken bakom är att uppmuntra sparande med bättre avkastning. Därför beskattas den totala behållningen på kapitalförsäkringskonto (företag/privat) eller investeringssparkonto (privat) bara med runt 0,5 procent, jämfört med den vanliga skatten på 30 procent av eventuell vinst. Eftersom skatten beräknas på behållningen i ett kapitalförsäkringskonto och ett investeringssparkonto och alltså utgår oavsett om man har någon avkastning på kontot eller ej, är det viktigt att man ”räknar efter” innan man bestämmer vilken typ av konto man ska ha för sitt sparande.

FRÅGAN HUR MAN pensionssparar på bästa sätt som företagare måste nästan bedömas individuellt. Den besvaras bäst genom att man först analyserarar företagets och dina ekonomiska förutsättningar och önskemål – lämpligen med din revisor eller annan rådgivare. Generellt kan sägas att det kan vara en idé att inte plocka ut – och beskatta – pengar för att sedan spara – och beskatta – dem i form av pensionssparande. Genom att spara i företaget, antingen på vanligt vis eller genom tjänstepension, kan det i slutänden bli en bättre affär för företagaren.

– Allt man kan säga är att pensionssystemet inte är skapat för företagare. Det går att pensionsspara med lite lägre skatt men det är bäst att prata med bank eller revisor innan man bestämmer sig, säger Catharina Berg.

EFTER DEN HÄR GENOMGÅNGEN kan man bara konstatera att svenska företag har pengar att tjäna genom att bara lyfta på luren. Förra året startade ränteupproret och svenskarna gick man ur huse för att få lägre ränta på sina lån. Nu kanske det är dags för ett omvänt #sägdinräntauppror när de svenska företagarna börjar ägna sina sparpengar lite omsorg och kräver bättre avkastning.

Lisa Bergman

IDA FRISK, PLACERINGSRÅDGIVARE PÅ HANDELSBANKEN

  • Så sparar jag

    Sparar i fonder med hög risk – långsiktigt. Till barnen: Aktiefonder för tillväxtmarknader och Sverige/Norden.

  • Mitt bästa spartips

    Månadsspara – välj fond efter hur långsiktigt du vill spara, investera en liten del i aktier.

    Se till att tjänstepensionsspara inom företaget.

CATHARINA BERG, INVESTERINGSSTRATEG PÅ SEB

  • Så sparar jag

    Sparar i fonder och aktieobligationer för mig och mina barn och lägger dessa placeringar i ett investeringssparkonto.

  • Mitt bästa spartips

    SEB:s strategifonder, i fyra olika risknivåer som har målavkastning, inte jämförelseindex. Aktieobligationer är också ett bra alternativ med låg risk och chans att få del av aktiemarknadens potential.

MIKAEL SPRINGE, PLACERINGSSPECIALIST PÅ NORDEA

  • Så sparar jag

    Investeringssparkonto. Månadssparar så mycket jag kan och ser över portföljen ett par gånger om året. Runt 30 procent räntor, 70 procent aktier. Räntedelen high yield-fonder och obligationsfonder i tillväxtländer. Aktiedelen har jag spridit globalt i fonder som tar ansvar i miljöfrågor, mänskliga rättigheter, arbetsrätt och affärsetik.

  • Mitt bästa spartips

    Med så låga räntor kan man ta mer risk med det långsiktiga sparandet. Under förutsättning att man tål svängningar är high yield-obligationer och obligationer kopplade till tillväxtländer intressanta. På aktiesidan kan man satsa på global aktiemarknad, gärna Japan.

CLAES HEMBERG, SPAREKONOM PÅ AVANZA

  • Så sparar jag

    Aktiefonder och aktier för investeringar på tre till fyra års sikt. Sparande över fem år har jag i tillväxtfonder. Allt på investeringssparkonto. Till mina barn: Tillväxtfonder och några aktier.

  • Mitt bästa spartips

    Den försiktige ska ha det enkelt; tre lika delar på likviditetskonto, bankkonto med bra ränta och globalfonder. Kan ge en avkastning efter inflation på runt 3 procent.

    Den mer aktive som vill ta större risk kan komplettera med räntebevis (högre risk än fond, lägre risk än aktier). En femtedel på likviditetskonto, bankkonto respektive globalfonder och två femtedelar räntebevis kan ge en avkastning efter inflation på runt 4 procent.