Kritiken mot 3:12 ökar trots att regeringen backat ett steg.

NÄR REGERINGEN I VÅRAS meddelade att 3:12-reglerna skulle ändras, möttes förslaget av skarp kritik från näringslivet. Så när lagrådsremissen sedan kom i slutet av maj hade regeringen backat något från det ursprungliga förslaget. Justeringarna som gjorts var bland annat att kravet på ägarandel ändrats från fyra till fem procent för att kunna nyttja löneunderlagsregeln. Dessutom hade taket för löneuttagskrav sänkts från 90 till 40 inkomstbasbelopp.

I stället för applåder blev det fortsatt hagel. Från näringslivet har man velat undvika beskyllningar om att det handlar om att vilja berika sig själva och smita från skatt, och därför understrukit behovet av att se över 3:12-reglerna. Men att behovet finns innebär inte att regeringen attackerar problemet på rätt sätt. Kritiken har rasat om att regeringens förslag snedvrider konkurrensen och hämmar företagens tillväxt genom att införa gränsvärden gripna ur luften. Dessutom att regeringen uppvisar en klåfingrig detaljstyrning. På vårdföretaget Praktikertjänst, med över 2.100 delägare, tycker man att alliansregeringens förslag är ohållbart.

– Det här hotar vår verksamhet i grunden och riskerar att slå undan benen för 90 mottagningar i 60 glesbygdskommuner. Jag har inget emot riskkapitalbolag men jag tror inte att någon är behjälpt av att våra dotterbolag tvingas sälja till riskkapitalister för att delägarna inte har råd att behålla sina andelar, säger Carola Lemne, VD på Praktikertjänst.

Inte heller organisationen Företagarna är nöjd.

– Förslaget är fortfarande ett problematiskt lapptäcke och frågan borde i stället ses över i sin helhet, säger Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch.

LAGRÅDSREMISSEN ska diskuteras i riksdagen 19 juni. Regeringens avsikt därefter är att förslaget ska antas i samband med höstens budgetproposition.

Charlotta Danielsson