Medan varuexporten i Sverige backar går företagen i Örebro län framåt. Här finns ett anrikt företag som behåller sin starka ställning utomlands. Sofi Andersson är VD för Oppboga bruk som hårdnischat sig på pappersprodukter och flexibel service.
Sofi Andersson är VD på Oppboga bruk som ligger naturskönt vid Arbogaån i Fellingsbro i Örebro län, det län som ledde exportutvecklingen i Sverige 2012. Att just den här regionen ökar trots eurokris och negativa ekonomiska tongångar är inte så konstigt, tycker Sofi och hänvisar till Örebros handelstraditioner från 1200-talet.
– Vi ligger väldigt bra till även i dag. Med järnväg och motorväg kan produkterna komma i väg smidigt och vi har inte haft anledning att flytta. Dessutom är Örebro en lagom stor stad som gör att du kan rekrytera personal med rätt kompetens. Det är också viktigt för att kunna växa och har säkert bidragit till att många har kunnat stanna kvar.
Sofi Andersson har suttit på VD-posten i knappt fyra år. Det är ungefär en tjugofemtedel av företagets livslängd. På Oppboga har det tillverkats pappersprodukter i över hundra år, med den skillnaden att det i dag handlar om att förfina en redan befintlig produkt i stället för att ägna sig åt ren pappersproduktion. Företaget köper in andras kartong eller papper på rulle som sedan limmas ihop i flera skikt till en tjockare kartong. Kunderna använder kartongen till skyltar, förpackningar, ramkartong och liknande.
FÖRRA ÅRET KAMMADE bruket hem Exportpriset i Örebro län.
– Det vi gör är jättesmalt. Största delen av den kartong som tillverkas i stort går till förpackningar som används till mjölk, müsli och liknande, eller papper som används till tidningar, toalettpapper och näsdukar. Vår del av volymerna i branschen är liten och vi exporterar ungefär 90 procent av allt vi producerar, säger Sofi Andersson.
FÖRUTOM VD-UPPDRAGET är Sofi också säljansvarig för de kunder som finns utanför Skandinavien och Baltikum. Hon reser därför en hel del i tjänsten och har just kommit hem från två veckors jobb i Australien. På Oppboga vet man vikten av att ett företag som handlar med andra länder tar kulturella skillnader på allvar. För att undvika eventuella krockar använder man sig ofta av agenter som finns på plats.
– Att jobba på det sättet i de länder där vi gör många affärer är viktigt. De kulturella skillnaderna spelar in även om de är små. Det kan vara detaljer som man inte vet om och som kan skapa problem. Därför underlättar det att jobba med någon som är från landet eller har erfarenhet därifrån.
VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD PÅ ATT HANDLA MED UTLÄNDSKA RESPEKTIVE SVENSKA FÖRETAG?
– Det kan handla om hur vi jobbar, vilka tider vi jobbar och hur snabbt vi vill att saker och ting ska gå. I Sverige är vi vana vid att göra precis det vi har lovat. Det kan komma feedback från utländska kunder som är överraskade när grejerna kommer på utsatt tid. Samtidigt förväntar sig de tyska kunderna att produkterna levereras på exakt rätt klockslag. Så det skiljer sig åt en del mellan olika marknader.
EN ANNAN KNIVIG FRÅGA gäller betalningen och vad som händer när den uteblir.
– Om man bara gör affärer i Sverige så går det att kolla upp kunderna på ett helt annat sätt. Att sälja utomlands innebär en annan risk. Där är det svårt att få tillgång till officiella siffror och företagsformerna ser annorlunda ut. Ett par förluster skulle ställa till det för oss. Vi eliminerar den risken genom att ha kreditförsäkringar på våra kunder.
VILKEN ÄR ER STÖRSTA UTMANING I DAG?
– Eurokrisen och att den svenska kronan är så stark. Det påverkar självklart när man säljer till stora delar av Europa. Samtidigt är det svårt att göra något åt. Sen är det en ständig utmaning att göra nya produkter och hålla sig à jour. Vi har som sagt funnits väldigt länge men vi jobbar mycket med att vara flexibla, svara fort och sticka ut på det sättet.
Cilla Bäcklund