1 Fundera igenom upplägget, särskilt vilken tid uppdraget omfattar. Vissa arbeten, som på Gröna Lund, snöröjning, vetetransporter eller jordgubbsplockning är typiska säsongsanställningar. Andra är det inte.

2 Innan du inleder processen, se till att kontakta lokala facket. Hör efter hur det är med kollektivavtal. Är man öppen och ärlig från början brukar det inte uppstå problem senare.

3 Kolla upp hur det är med förtursrätten. Har du haft säsongsanställningar tidigare kan dessa inom viss tid ha rätt att komma tillbaka. Se till att få veta vilka som i så fall är intresserade.

4 Försäkring är viktigt. För det mesta gäller företagets försäkringar bara för fast anställda så kontakta ditt försäkringsbolag och se till att alla dina anställda är skyddade.

5 Viktigast av allt: Skriv ett tydligt anställningsavtal. Där ska det klart framgå typ av anställning, villkor och när avtalet ska upphöra. Upphörandet är viktigt, det kanske inte ska vara ett datum utan när säsongen får sitt naturliga slut (snön har smält till exempel) men se till att ha ett slutdatum. Tydlighet är en förutsättning för att den anställde ska kunna förstå sina rättigheter och skyldigheter.

Christer Asplund , godkänd revisor på Crowe Horwath Tönnerviks i Växjö.

Lisa Bergman