I år fyller Gröna Lund 130 år, men processen för att hitta säsongspersonal är hypermodern. Här berättar rekryteringschefen Liza Axén om hur man väljer ut rätt personer bland tusentals hugade kandidater på ett effektivt sätt.
Det är några veckor kvar innan det öppnar och inne på Gröna Lund pågår om- och tillbyggnader för fullt.
– Varje år tänker jag dagarna före öppning att det inte kommer gå. Att det kommer se ut så här när vi slår upp grindarna, säger Gröna Lunds rekryteringschef
Liza Axén och sveper med armen mot byggmaterial och tomma växtlådor utanför attraktionen Tekopparna.
– Men det går ju. Plötsligt står blommorna där och allt är i ordning.
Själv har hon fullt upp med rekryteringen av all personal som, förutom besökarna, är de som gör parken levande bland sockervadd och slänggungor 121 meter upp i luften.
PARKS AND RESORTS, som också äger Skara Sommarland, Kolmården, Aquaria och Furuviksparken, anställer 2.200 säsongsarbetare varje år. Rekryteringsarbetet kickar igång med platsannonser redan i december och avslutas först när parkerna öppnar.
– Vi har fått in 15.000 ansökningar hittills i år, men än är det inte riktigt klart. Processen är väldigt effektiv, men det gäller att börja i tid. Det är enda sättet när man jobbar med så här stora volymer, konstaterar Liza Axén.
PÅ GRÖNA LUND rekryteras ungefär 1.100 personer i år. Precis som på de andra parkerna finns ett artistkoncept.
– Vi kallar våra medarbetare för artister för att man ska komma in i en roll på kort tid. Jobben söks via webben där man får svara på frågor och ladda upp sitt cv. Sen blir man kallad till en telefonaudition, eller direkt till Gröna Lund för en castingdag.
FÖR ATT FÅ BRA EKONOMI i rekryteringsprocessen räknas det i nyckeltal.
– Vi kollar vad det kostar för oss per medarbetare. Telefonintervjun tar tolv minuter. En gruppaudition håller på i två och en halv timme, med tio–tolv personer.
Gruppauditions fungerar bra när man ska rekrytera många, säger Liza, som själv fick jobbet på Gröna Lund genom att visa sin förträfflighet framför en grupp människor. Hon vet hur det känns att stå på andra sidan.
– Det är en tuff process när många personer tittar på en samtidigt och det kan vara svårt för vissa målgrupper att nå fram. Därför har vi gjort medvetna satsningar mot vissa grupper. Vi vill att våra medarbetare ska spegla våra gäster.
Det låter som om hon beskriver en “Idol”-uttagning.
– Terminologin kan vara samma, men annars funkar det inte likadant. Man bedöms från det att man kommer in till det att man lämnar. Vi gör flera olika övningar som går ut på att kunna ta för sig men också att kunna lyssna på andra. Individen har ett stort ansvar i rekryteringsprocessen och därför jobbar vi mycket med att möta kandidaterna.
Det handlar om service och vi letar efter personer som kan leverera service i världsklass.
DET ÄR VIKTIGT FÖR Gröna Lund att ha mångfald bland sina medarbetare. För att lyckas med det samarbetar man bland annat med Arbetsförmedlingen, som kan hjälpa till med att få in unga funktionshindrade, och det görs medvetna satsningar på att locka äldre personer.
– När du söker jobb här handlar det inte om vad du gjort tidigare utan mer om personlighet och engagemang. Många förknippar oss med en arbetsgivare för gymnasiestudenter, men samtidigt letar vi aktivt efter personer som har stor livserfarenhet och vi har en satsning mot äldre. Målet är att tio procent av personalen ska vara över 50 år. Det är en bit kvar. I dag har vi 60 personer av 1.100 som är över 50 år.
FÖR ATT FÅ PERSONALEN att stanna till nästa år görs så kallade återvändarutskick – något som fungerar bra. Ungefär hälften av de som varit anställda tidigare kommer tillbaka. Liza Axén poängterar hur viktigt det är att hitta kulturbärare, personal som verkligen passar för det företag man har, och som kan bidra till att omvärlden får en positiv bild av det man gör.
– Vi jobbar mycket med ambassadörskap och vi tar hand om de anställda under säsongen, bland annat med en stjärngala och prisutdelning där alla chefer applåderar alla medarbetare. Man får aldrig glömma att medarbetarna är den viktigaste nyckeln till framgång. Q
Cilla Bäcklund