MED REGLER I STÄNDIG förändring är det inte enkelt att bedöma hur miljövänlig en bil är. Eller hur den ska hanteras i skattehänseende.
Frågan om vad en miljöbil är återkommer ständigt, medan svaret brukar skifta. Den nya statliga definitionen på en miljöbil som gäller från årsskiftet riktar in sig på fordonets vikt i förhållande till utsläpp. På Skatteverket håller man sig ändå med en egen definition där det är drivmedlet som avgör.
– Våra regler har inget med utsläpp att göra. Olika myndigheter tillämpar olika definitioner. Det som är avgörande för oss är att bilen ska kunna drivas med el, fordonsgas eller annat miljöbränsle, säger Yngve Gripple vid Skattemyndigheten.
DET HÄR INNEBÄR ATT ett företag som köper miljöbilar åt sina anställda inte kan räkna med att förmånsbeskattningen är densamma under bilarnas hela livslängd. Till exempel slutar extra förmånliga regler för laddhybrider och gasbilar att gälla den sista december i år. Och detta trots att riksdagen förlängde samma regler för bara något år sedan. Förutsebarheten är alltså mycket begränsad.
SKATTEVERKETS SÄRSKILDA nedsättningsregler är till för att en anställd som kör miljöbil inte ska beskattas till ett högre förmånsvärde än den som kör en vanlig bil trots att bilen kan vara dyrare att köpa. Tanken är att förmånsvärdet ska vara lägre för miljöbil än för bilar som saknar miljöpassad teknik, men hur förmånligt det egentligen är vill inte Yngve Gripple avgöra.
– Det är svårt att svara ja eller nej på den frågan. Miljöbilar är i regel dyrare i inköp. För arbetsgivaren är köpet en stor kostnad, men den anställde kan få ett lägre förmånsvärde. Företagaren får avgöra vad pengarna ska läggas på.
Osäkerheten kring miljöbilarna har lett till att marknaden inte växer. Så ökade företagsbilmarknaden med 3,3 procentenheter under 2012 jämfört med året före, medan andelen miljöbilar minskade med 5 procentenheter under samma period.
– Förmånsbilar väljs ofta utifrån andra premisser än miljö, som exempelvis säkerhet, bekvämlighet, prestanda och utrymmen. Miljöhänsyn är mindre viktig för denna marknad än för privatpersoner, säger Ronny Svensson, vd för Ynnor AB. Q
Ann Katrin Norling
FAKTA:
MILJÖBILAR OCH SUPERMILJÖBILAR
Den nya definitionen på en miljöbil innebär att personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar, som tas i bruk från och med 1 januari 2013, befrias från fordonsskatt om bilens koldioxidutsläpp (enligt uppgift i registreringsbeviset) inte överstiger ett beräknat högsta koldioxidutsläpp i förhållande till fordonets tjänstevikt. Det innebär alltså att gränsen för miljöbil är flytande, tyngre bilar får släppa ut mer än lättare bilar. Skattebefrielsen ges under en tidsperiod om fem år från det att bilen har tagits i bruk. De miljöbilar som köpts tidigare men som inte uppfyller miljöbilsdefinitionen från 1 januari 2013 kommer även fortsättningsvis vara miljöbilar.
Supermiljöbilspremien omfattar personbilar med mycket låga utsläpp av växthusgaser, max 50 gram koldioxid per km, vilket sannolikt till största delen kommer att vara laddhybrider och elbilar. För en privatperson är premien 40.000 kronor. Det gäller även för enskild firma, eftersom ett företag som drivs på detta sätt inte är någon juridisk person.
Källa: Trafikverket