Fågelkvitter, sommardäck och vaxpolering av bilen. Men vems är den egentligen? Var femte bil på de svenska vägarna ägs av ett företag och förklaringen till det finns i ett otal bestämmelser som påverkar valet mellan företagsbil och egen bil, mellan att leasa och köpa och mellan miljöbilar, supermiljöbilar och andra bilar. Följ med på en tur i Resultats bilspecial.

Vem är det som kör – är det du eller firman?

Reglerna kring bilförmåner är en djungel av bestämmelser, beräkningsmodeller, hänsynstaganden och undantag. Frågan är om det är bättre att äga bilen privat eller att låta företaget göra det.

FÖR MÅNGA FÖRETAGARE och anställda är bilen ett måste i tjänsten, och trots allt tal om kollektivtrafik blir vi bara mer beroende av bilkörande. I Sverige rullar nära 4,5 miljoner bilar på vägarna. Antalet ökar varje år, sedan början av 2000-talet har det vuxit med en halv miljon. Och var femte är en företagsbil.

NÄR DET GÄLLER BIL I TJÄNSTEN står valet mellan två grundläggande alternativ. Antingen använder man sin privata bil, betalar alla kostnader själv och får ersättning för det. Eller så ägs eller leasas bilen av företaget som står för alla kostnader medan den som använder bilen förmånsbeskattas.

– Jag brukar säga att man ska börja med att fundera på vad det är för typ av bil man vill ha, säger Charlotte Ahlberg som är auktoriserad revisor och delägare i BDO.

Till att börja med gäller att bestämma om bilen ska vara ny eller begagnad. Bilar som är äldre än sex år har ett ”bottenpris” på fyra basbelopp, så även om bilen var billigare att köpa kommer förmånsvärdet 2012 att baseras på nybilspriset 176.000 kronor.

– Annars är det i regel bättre att låta företaget köpa en ny bil eftersom man då hanterar värdeminskningen av bilen med obeskattade pengar, säger Charlotte Ahlberg.

DÄREFTER ÄR FRÅGAN OM bilen ska vara av enklare eller mer exklusiv modell. För dyra bilar över 7,5 basbelopp, eller cirka 330.000 kronor, kommer ett tillägg på beloppet som ligger till grund för förmånsvärdet, vilket innebär ett slags extra skatt.

NÄSTA STEG BLIR att fråga sig hur mycket bensin bilen drar. Det kan löna sig att köpa en bränslesnål bil även om inköpspriset är högre. Om du äger bilen privat får du skattefri ersättning med 18,50 kronor milen, vilket inte är så fett om bilen är törstig och bensinen dyr. Har bilen däremot låg bensinförbrukning kan milersättningen bli lönsam. Om man å andra sidan har en företagsbil kan det vara värt att skilja mellan förmånsvärdet på bilen och på bensinen. Då kan det löna sig att betala bensinen privat – och dra av som kostnad – även om det är en företagsbil.

DEN VIKTIGASTE FRÅGAN som bör ställas är hur mycket man tänker använda bilen, i vilken utsträckning den ska köras på arbetet respektive fritiden. Den som nästan inte kör alls privat (max tio gånger per år och max 100 mil) ska inte beskattas för förmånen att köra tjänstebilen privat. Alla andra måste betala förmånsvärde när de har företagsbil. Däremot är det inte så enkelt att avgöra vad som lönar sig.

– Det finns tyvärr ingen exakt brytpunkt för att se vilket alternativ som blir bäst, men när du har beräknat hur mycket du kommer att köra så har du kommit en bra bit på vägen, säger Ronny Svensson som är vd för Ynnor AB, ett kunskapsföretag för tjänstebilar.

Enligt hans kalkyler blir en privat lösning bäst för den som kör mindre än tusen mil om året privat. En dyr företagsbil som körs måttligt på fritiden innebär en väldigt hög milkostnad.

– Förmånsskatten är lika hög oavsett hur mycket du kör, och för dem som kör så lite blir det därför ganska dyrt per mil. Då kan det vara bra att i stället äga din bil och få ersättning från företaget när du använder den i tjänsten, säger han.

Det här resonemanget går att applicera både på firmabilen och på den privata bilen. Eftersom förmånsvärdet på firmabilen är detsamma hur mycket man än kör privat så lönar det sig för en anställd att ha firmabil om han kör mycket privat. Om personen däremot inte kör mycket alls på sin fritid så kostar bilen lika mycket ändå – då blir det naturligtvis dyrt. För den som använder sin privata bil väldigt mycket i tjänsten blir det å andra sidan ett hårt slitage på bilen som man inte riktigt kan räkna hem med milersättningen.

RONNY SVENSSONS SLUTSATS är att det för det mesta är mest förmånligt för den anställde att låta företaget köpa bilen, vilket inte enbart är av godo. I förlängningen kan det leda till att det rullar större och törstigare bilar på svenska vägar än vad det skulle göra om förarna betalade bilen ur egen ficka.

– Det är för billigt att ha tjänstebil. Och ju dyrare bil, desto mer är förmånen värd. Ordet förmånsbil är väldigt lämpligt i sammanhanget. Tjänstebilen är förmånlig för förarna och det är arbetsgivarna som får betala, säger han.

CHARLOTTE AHLBERG tycker också att det i de allra flesta fall är mer lönsamt att ha företagsbil.

– Så länge som det handlar om en ny bil under 330.000 kronor är det oftast bäst att låta företaget stå för bilen men köpa bensinen privat, säger hon. Och tillägger:

– Om du är ägare i ett fåmansföretag kan det kanske var intressant att betala för förmånsvärdet och i stället ta ut en högre lön. Nettoeffekten blir densamma för den privata plånboken som för företaget, dock skapas större underlag till löneunderlag för beräkning av lågbeskattade utdelning. Låt din revisor räkna på om det är aktuellt just för dig och ditt företag. Q

Christian Albinsson