Mer direktupphandling, flexiblare regler och bättre möjlighet till dialog mellan upphandlare och leverantör. Det är några av de förslag som ska öppna den offentliga upphandlingen för mindre företag.

500 MILJARDER KRONOR. Så mycket spenderar kommuner, landsting och statliga verksamheter årligen på inköp av varor och tjänster. Men hittills har de mindre företagen haft svårt att få del av den offentliga upphandlingen.

– Små- och medelstora företag kommer att vinna på de nya upphandlingsreglerna, säger Anders Wijkman, som hållit i pennan för en 600 sidor tjock utredning om hur den offentliga upphandlingen bör reformeras.

FLERA KONKRETA ÅTGÄRDER föreslås: Taket höjs för direktupphandling från 183.000 till 600.000 kronor, det införs en regel om att stora kontrakt ska delas upp i mindre och den beställare (inom exempelvis byggbranschen) som inte vill dela upp ett kontrakt måste motivera detta enligt ”följ eller förklara-principen”.

– Genom att dela upp kontrakt i mindre delar kommer man att hjälpa mindre leverantörer att få en chans, säger Anders Wijkman.

Han tror att förslaget också skulle medföra andra, mer oväntade, positiva effekter för entreprenörer. Som en betydande innovationspotential. Den tanken bygger på att offentliga upphandlare har möjlighet att gå i bräschen för exempelvis ny teknikutveckling på miljöområdet.

– Svenskt Näringsliv har en tveksam inställning till att använda den offentliga upphandlingen som ett samhällspolitiskt styrmedel, men jag tycker att de har fel, säger Anders Wijkman och tillägger:

– Det vore absurt om samhället uttalade sig om vikten av hållbarhet, men inte föregick med gott exempel.

Så utöver det moraliska ansvaret tycker han att den offentliga upphandlingen borde gynna ny teknikutveckling genom att börja efterfråga sådana lösningar. På det viset skulle en del av upphandlingsmiljarderna kunna gynna framväxande företag på hållbarhetsområdet. Innovationerna som på så vis får hjälp att ta form på den svenska marknaden skulle sedan kunna exporteras.

– Vi ser att innovationspotentialen är stor, men för det krävs att regelverket blir mer flexibelt, säger han.

FLEXIBLA REGELVERK och bättre möjligheter till dialog mellan upphandlare och leverantörer är konkreta åtgärder som föreslås i utredningen. Men ytterst styrs den offentliga upphandlingen av ett EU-direktiv, så för full effekt krävs förändringar även på EU-nivå.

– Vi har jobbat parallellt med att påverka EU-direktivet, säger Anders Wijkman och hoppas på enklare regler till 2015.

Rakel Lennartsson

FAKTA:

UPPHANDLINGSUTREDNINGEN

5 mars lade Anders Wijkman fram sin utredning ”Goda affärer – en strategi för hållbar offentlig upphandling” (SOU 2013:12). Utredningen som tillsattes 2010 har resulterat i närmare 50 förslag, främst om Lagen om offentlig upphandling (LOU, 2007:1091). Bland dessa märks:

  • mer direktupphandling.

  • mindre kontrakt.

  • flexiblare regler.

  • ökad möjlighet att ställa kvalitetskrav.

  • inrättandet av en ny myndighet för upphandling.

  • kompetenshöjande insatser för upphandlare.

  • bättre möjlighet till dialog mellan upphandlare och leverantör.

En proposition väntas under 2014. Redan 2013 väntas EU ta beslut om ett nytt upphandlingsdirektiv. Om tidsplanen håller kan samtliga lagändringar väntas träda i kraft vid mitten av 2015.