Övergången från far till son lyfte företaget. Eleiko i Halmstad, som sedan länge haft global status och urstarkt varumärke inom skivstänger och vikter, är bara ett av alla privatägda företag som väntas byta ägare de närmaste åren.
I somras utsågs Erik Blomberg, 30 år, till ny verkställande direktör sedan pappa Lennart valt att lämna det operativa arbetet för att som styrelsens ordförande fokusera på bolagets fortsatta strategiska vägval.
Lennart Blomberg tar emot på kontoret utanför centrala Halmstad tillsammans med sonen Erik. Lennart berättar att tidpunkten för generationsskifte i Eleikogruppen valdes med omsorg. När försäljningsmålet på 100 miljoner kronor nåddes i fjol bestämde familjen att det var dags för Lennart att lämna över det operativa ansvaret för verksamheten.
– Man ska inte sitta för länge på en sådan här post. Dessutom är det viktigt att släppa fram den unga generationen, säger Lennart och tittar på sin son.
Blombergs kunde naturligtvis valt att sälja verksamheten, eller att rekrytera en extern VD.
– Men, säger Lennart, det kändes ändå bäst att behålla företaget inom familjen. Blod är, som bekant, tjockare än vatten. Och jag ska villigt erkänna att för mig var det en kolossal lycka och tillfredsställelse att någon i familjen var beredd att ta över.
Generationsväxlingen diskuterades inom familjen under flera år. Lennart och hustrun Gunilla har fyra barn, tre söner och en dotter, som samtliga är verksamma inom näringslivet.
Äldste sonen Rickard Blomberg, 32 år, är VD för Eleikogruppens nordamerikanska säljbolag i Chicago. Han är starkt sälj- och kundfokuserad och anses ha hamnat helt rätt.
Hans Blomberg, 29 år, driver egen verksamhet inom it- och musikbranschen.
Madeleine Blomberg, 26 år, har gjort internationell karriär som fotomodell och är nybliven egen företagare med inriktning mot ekologiska produkter.
Och så är det Erik.
Innan beslutet togs var det nödvändigt att ställa två frågor; ville Erik ta över och kunde han göra det? Svaren på frågorna blev ett obetingat ja. Erik bedömdes ha de rätta förutsättningarna. Från Handelshögskolan i Stockholm till Citigroups investmentbank i London.
– Tre år ägnade jag åt analysarbete, frågor kring företagsförvärv och kapitalanskaffning med mera. Det var lärorika år som gav insikt i hur lite större företag fungerar samtidigt som jag fick se finansmarknaden från insidan.
Därifrån rekryterades Erik till Langholm Capital, ett riskkapitalbolag som investerar i tillväxtbolag med starka varumärken inom konsumentsektorn, främst i Storbritannien och norra Europa.
Med erfarenheter från finanssektorn till arbete med riskkapital och fokus på enskilda företag var Erik redo att ta en mer operativ roll.
– I min plan har jag länge haft målet att lära mig hur man leder ett företag. Arbetet med riskkapital har jag haft nytta av när det gäller att förstå vad det är som driver en verksamhet framåt. Därför var svaret givet då jag fick erbjudandet om VD-posten, säger Erik.
För Erik var det ett naturligt steg i den fortsatta utvecklingen. Kompetens saknas inte, varken ur formell synvinkel eller när det gäller den viktiga sociala förmågan. Och Erik kände sin nya arbetsplats väl.
– Jag har ju haft en styrelsepost och fått insikt och förståelse för verksamheten. Däremot har jag naturligtvis aldrig deltagit i det operativa arbetet.
Idag är situationen en annan. Samtidigt ställs nu flera helt nya krav på Erik.
– Jag får personalansvar för fyrtiotalet anställda, något jag aldrig tidigare haft, men också ansvar för kontakterna med kunder, leverantörer, banker med flera.
Erik beskriver sin far som entreprenör med en personlig ledarstil – lite annorlunda från honom själv.
– På så vis har han skapat ett företag där det också råder en familjär stämning. Min stil är kanske lite hårdare, mer analytisk.
– Nu är det viktigt att finna en så bra balans som möjligt och på så vis föra arvet vidare.
Det är ingen tillfällighet att familjen äger ett företag i just idrotts-, hälso- och träningsbranschen. Hela familjen vittnar om ett stort idrottsintresse. Erik har ägnat sig åt fotboll, löpning, multisport med mera. Mamma Gunilla och Lennart Blomgren har genomfört ett antal maratonlopp och njuter av morgontidiga havsbad året runt. Gunilla Blomberg har också fört in en samsyn kring fokus på hälsa i verksamheten och drivs av en passion att utveckla ett holistiskt hälsosynsätt omfattande kost, träning, sömn med mera.
I Eleikogruppen säger man ”strong is happy”, ett uttryck som innefattar såväl professionell tyngdlyftning som gym och fitness. Företaget satsade länge på enbart tyngdlyftning men under 2000-talet breddades verksamheten och sedan några år vänder man sig till gym med helhetslösningar.
– En av mina första uppgifter som VD har varit att bilda Exceed Performance AB där vi ska fortsätta jobba med funktionell styrketräning för elitidrottare, men med målet att nå en bredare marknad utan att för den sakens skull tappa fokus på tyngdlyftningen.
Förväntningarna på den nye VDn är naturligtvis stora. Något åtta till fem-jobb kan Erik inte räkna med. Snarare handlar det om en livsstil.
– Som VD i ett familjeföretag lever du med verksamheten dygnet runt. Företaget blir som en familjemedlem och man kan naturligtvis fråga sig om det är rätt eller fel att låta sin son gå in i detta, filosoferar Lennart.
Det råder ingen tvekan om att Erik måste räkna med hög arbetsbelastning och mycket resande.
– Jag har ju sett hur pappa haft det och vet att det blir många resor runt om i världen. Men det uppvägs av den inspiration som följer med uppgiften att få utveckla familjeföretaget.
Styrelsens ordförande är den som ska se till att VD följer den väg styrelsen stakar ut. För att framgångsrikt driva bolaget i rätt riktning krävs goda relationer och en bra dialog.
– Eftersom jag tidigare haft en styrelseplats har pappa och jag sedan länge en etablerad dialog avseende företagsfrågorna, försäkrar Erik.
Erik och Lennart är överens om vikten av en tydlig rollfördelning. Det får inte råda någon tvekan om att det är VD som operativt leder och styr bolagets verksamhet. Just vid generationsskiften kan många vittna om att just otydlig rollfördelning kan skapa problem i ett företag.
– Visst, det är säkert inte ovanligt att äldre lägger sig i yngres arbete. Så för min del gäller det att ”hålla fingrarna borta från syltburken...”, understryker Lennart.
– Däremot, tillägger han, ska Erik veta att jag alltid står till hans förfogande. Samtidigt behöver han andra som bollplank. Det blir nog en mer professionell ton då.
Efter snart ett halvår som VD har Erik målet klart för sig; fortsatt tillväxt med ökad lönsamhet.
– Vi ska kapitalisera varumärket och växa med det. Eleikogruppen är stark men vi måste nå ut till fler. Med ett ökat sortiment av produkter och tjänster ska vi bredda vår kundbas. Där har du Eleikogruppens framtid!
Torsten Nilsson
Fakta: Blombergs – företagarfamiljen
Det finns en stark företagartradition hos familjen Blomberg. Lennarts morfar, Albert J. Wahlbeck, startade 1918 anrika Waco i Halmstad.
Lennart Blomberg, 66 år, styrelseordförande. Erfarenhet från familje-bolaget Waco på 70-talet till HNJ Intressenter (Wallenberg-gruppen) 1985. Under 1990-talet VD i miljökoncernen Scanrec som han byggde upp tillsammans med Carl Bennet. 1998 köpte familjen Blomberg Eleiko Sport.
Gunilla Blomberg, 58 år, holistisk lifestylecoach, var tidigare ansvarig för kostutbildning inom Eleikogruppen. Har nyligen gett ut boken ”Vad vi ska äta! Och varför!”.
Rickard Blomberg, 32 år, VD i Eleikogruppens nordamerikanska säljbolag i Chicago.
Erik Blomberg, 30 år, VD i Eleiko-gruppen. Tidigare; Handelshögskolan Stockholm, Citigroup och Langholm Capital i London.
Hans Blomberg, 29 år, företagare inom it- och musikbranschen.
Madeleine Blomberg, 26 år, internationell modellkarriär och nybliven egen företagare.
Expertens fem tips inför successionen
Hans Bredberg, auktoriserad revisor och Senior Partner på Finnhammars revisionsbyrå.
Om barnen är tveksamma till att ta över, var inte allt för påflugen som förälder. Om du visar upp företaget så att det blir klart vad arbetet innebär och de fortfarande inte vill så får du acceptera det.
De barn som ska ta över bör komma in tidigt i verksamheten för att bli förtrogna med arbetet och skapa relationer med viktiga kunder. På så sätt blir det ingen dramatik när föräldrarna kliver av.
Gör en bedömning av värdet på bolaget så att det blir rättvist mellan barnen i en arvssituation. Detta är en viktig punkt att tänka igenom för att undvika konflikter mellan barnen.
När aktier ska börja föras över från förälder till barn kan det göras på olika sätt, antingen vid ett tillfälle eller successivt. Man får titta på vad som passar bäst. Om barnen är med och jobbar under en längre tid så är kan det vara lämpligt att föra över delar av företaget över tiden.
När barnen väl har fått en majoritet måste du som förälder vara medveten om att det är de som bestämmer och släppa greppet fullt ut. Om du tycker att ungarna inte gör rätt får du hålla inne med det till dess att de frågar efter din åsikt. Var försiktig med att styra!
Cilla Bäcklund