Med halvfabrikat menas varor som är under tillverkning för att bli färdiga varor och de kan antingen vara inköpta eller egentillverkade.

Löpande bokföring

Vid lagerbokföring används konto 1410 Lager av råvaror, konto 1430 Lager av halvfabrikat, alternativt konto 1431 Lager av köpta halvfabrikat eller konto 1432 Lager av egentillverkade halvfabrikat, varulagervärdering. Företag som löpande vill redovisa lagerförändring av sina halvfabrikat krediterar lagerökningar på konto 4930 Förändring av lager av halvfabrikat, alternativt konto 4931 Förändring av lager av köpta halvfabrikat eller konto 4932 Förändring av lager av egentillverkade halvfabrikat. Konto 1439 Förändring av lager av halvfabrikat debiteras med lagerökningen. Vid en lagerminskning bokförs tvärtom.

Till anskaffningsvärdet för egentillverkade halvfabrikat hör ingående råmaterial och halvfabrikat, direkta kostnader som lagts ner på halvfabrikatet samt pålägg för indirekta tillverkningskostnader. Till anskaffningsvärdet för inköpta halvfabrikat hör inköpspris och övriga direkta inköpskostnader, importavgifter, tull-, transport- och andra hanteringskostnader, varuinköp.

K3-regler

Företag som tillämpar K3 ska tillämpa kapitel 13 Varulager.

K2-regler

Företag som tillämpar K2 ska tillämpa kapitel 12 Varulager.

K-årsbokslut

K ÅB baseras på K2-regelverket och reglerna är lika. Eftersom K ÅB har ett val mellan att följa regelverket i sin helhet eller om reglerna i kapitel 2-16 eller 18 i K ÅB innebär begränsningar för företaget vid tillämpning av de bestämmelser i ÅRL som anges i 6 kap. 4 § andra stycket BFL, får företaget tillämpa reglerna i K3, vilket innebär att reglerna i K3 avseende detta ord ska följas. Dock är det värt att notera att det finns specialregler för de olika associationsformerna om företaget väljer att följa K ÅB. Se K-årsbokslut.

Företag som tillämpar K ÅB ska tillämpa kapitel 11 Varulager.

K4-regler

Företag som tillämpar IFRS ska tillämpa IAS 2 Varulager och RFR 2 Redovisning för juridiska personer.

K1-regler

För enskilda näringsidkare som tillämpar K1 gäller enligt punkt 6.48 att värdet på eget eller anställdas arbete inte tas upp som lager. Detta innebär att det enbart är inköpt råmaterial och halvfabrikat som tas upp som lager, se punkt 6.50. Ett lager som har ett sammanlagt värde på högst 5 000 kr behöver inte enligt punkt 6.47 tas upp i balansräkningen utan får redovisas som kostnad.

Motsvarande bestämmelser återfinns även i K1 för ideella föreningar och registrerade trossamfund, punkterna 6.40-6.42.