Vid stöld eller skada på en av företagets försäkrade tillgångar utgår försäkringsersättning, normalt med avdrag för viss självrisk. Försäkringsersättningen kan även täcka exempelvis intäktsbortfall vid avbrott.

Enligt god redovisningssed utgör en skada på eller en förlust (skrotning, avyttring) av en materiell anläggningstillgång, erhållen ersättning (monetär eller icke-monetär) och ett därpå följande inköp eller återställande av en ersättningstillgång olika affärshändelser som därför ska bokföras var för sig.

För att undvika den direkta skatteeffekten av erhållen försäkringsersättning för fastigheter och inventarier som skadats genom brand eller annan olyckshändelse kan avsättning göras i redovisningen till en Ersättningsfond för inventarier.

Löpande bokföring

En försäkringsersättning bokförs normalt som en intäkt på konto 3994 Försäkringsersättningar. Bokföringstidpunkten beror på vilket regelverk som företaget tillämpar.

Nedskrivning av den stulna eller skadade tillgången debiteras ett konto i kontogrupp 77. Tillgångens anskaffningsvärde och ackumulerade avskrivningar bokas bort i både bokföringen och anläggningsregistret.

För kontering av olika typer av tillgångar se Försäkringsersättning - fordon, Försäkringsersättning - fastighet och Försäkringsersättning - företagsförsäkring.

Bokslut

Beslutad, men per balansdagen ännu ej erhållen, försäkringsersättning betraktas i bokslutet som en kortfristig fordran. Bortbokningen av tillgången görs normalt i samband med att skadan skett. Om detta inte är gjort tidigare måste det göras i bokslutet.

K3-regler

Företag ska bedöma när försäkringsersättningen ska tas upp som en fordran (tillgång) enligt punkterna 2.12 och 2.18. Därmed behöver försäkringsbolagets beslut inte alltid inväntas.

K2-regler

Enligt punkt 6.26 intäktsredovisas en försäkringsersättning när en händelse har inträffat som omfattas av ett försäkringsavtal och försäkringsföretaget har att fatta beslut om ersättning. Om en skada har inträffat under räkenskapsåret och företaget får beslut om försäkringsersättning först året efter bokas försäkringsersättningen ändå in samma år som skadan eftersom beslutet från försäkringsbolaget ses som en händelse som undanröjer den osäkerhet som fanns på balansdagen.

När en tillgång betalas med en annan tillgång (bytestransaktion) utgörs anskaffningsvärdet enligt K2 av det verkliga värdet på den tillgång som lämnas i byte. När en tillgång betalas med försäkringsersättning är utgångspunkten vid beräkning av anskaffningsvärdet detsamma som vid en likvidtransaktion, om företaget får försäkringsersättningen i pengar eller liknande. Se punkt 9.10.

K-årsbokslut

K ÅB baseras på K2-regelverket och reglerna är lika. Eftersom K ÅB har ett val mellan att följa regelverket i sin helhet eller om reglerna i kapitel 2-16 eller 18 i K ÅB innebär begränsningar för företaget vid tillämpning av de bestämmelser i ÅRL som anges i 6 kap. 4 § andra stycket BFL, får företaget tillämpa reglerna i K3, vilket innebär att reglerna i K3 avseende detta ord ska följas. Dock är det värt att notera att det finns specialregler för de olika associationsformerna om företaget väljer att följa K ÅB. Se K-årsbokslut.

Enligt punkt 5.26 intäktsredovisas försäkringsersättning när en händelse har inträffat som omfattas av ett försäkringsavtal och försäkringsföretaget har fattat beslut om ersättning. Om en skada har inträffat under räkenskapsåret och företaget får beslut om försäkringsersättning först året efter bokas försäkringsersättningen ändå in samma år som skadan eftersom beslutet från försäkringsbolaget ses som en händelse som undanröjer den osäkerhet som fanns på balansdagen.

När en tillgång betalas med en annan tillgång (bytestransaktion) utgörs anskaffningsvärdet enligt KÅB av det verkliga värdet på den tillgång som lämnas i byte. När en tillgång betalas med försäkringsersättning är utgångspunkten vid beräkning av anskaffningsvärdet detsamma som vid en likvidtransaktion, om företaget får försäkringsersättningen i pengar eller liknande. Se punkt 8.10.

K1-regler

Enligt K1 ska intäkter avseende försäkringsersättningar bokföras det år beslut fattas. Försäkringsersättningar som beslutats under räkenskapsåret men ännu inte utbetalats ska redovisas i posten Övriga fordringar i balansräkningen.

Se uppslagsordet Försäkringsersättning i Rätt Skatt.