Definition
En resa som en anställd är beordrad att göra i tjänsten för arbetsgivarens räkning.
Kommentar
Tjänsteresor kan vara mycket korta, både tidsmässigt och avståndsmässigt, men de kan också pågå långt bort under lång tid, ibland under flera år.
En tjänsteresa påbörjas och avslutas antingen i hemmet eller på tjänstestället (arbetsplatsen). Det innebär att om en anställd t.ex. besöker en kund vid arbetsdagens början så är både resan från hemmet till kunden och resan vidare till arbetsplatsen tjänsteresor.
Är det endast ett enklare tjänsteärende som inte medför något längre stopp eller omväg så anser Skatteverket att resan behåller sin karaktär av arbetsresa. Då räknas endast förlängningen av resan som tjänsteresa. Resor direkt mellan hemmet och tjänstestället är resor till och från arbetet, dvs. privata resor.
Bilresor
Använder den anställde egen bil för en tjänsteresa kan arbetsgivaren betala ut skattefri milersättning med 25 kr/mil. Om den anställde har förmånsbil och själv bekostar drivmedlet är den skattefria milersättningen 9,50 kr/mil för bilar som drivs helt med elektricitet och 12 kr/mil för övriga bilar.
Övernattning
Är tjänsteresan förenad med övernattning är kostnaden för resa och logi skattefri för den anställde och arbetsgivaren kan även ersätta den anställdes ökade levnadskostnader genom att betala ut traktamenten till den anställde. Arbetsgivarens kostnader för tjänsteresor är avdragsgilla.