Definition

Förmån av fria eller subventionerade måltider på arbetsplatsen, externa kurser, studieresor, konferenser, kongresser etc.

Lagrum

11 kap. 2-2a §§ och 61 kap. 3 § IL

Kommentar

Förmån av fri kost är normalt skattepliktig för den anställde. En förutsättning för beskattning är dock att den anställde ätit måltiden. Själva tillhandahållandet utlöser alltså ingen beskattning. För att kostförmån ska föreligga krävs att arbetsgivaren subventionerat måltiden till någon del. Har den anställde betalat marknadspriset uppkommer ingen förmån.

Kostförmån ska inte tas upp om måltiden kommer från någon som saknar samband med arbetsgivaren och ges utan krav på motprestation.

Kostförmån värderas schablonmässigt. Värdet av helt fri kost ska värderas till 0,52 % av prisbasbeloppet. Beloppet ska avrundas till närmaste femtal kronor. Förmånsvärdet för lunch eller middag är 40 procent och för frukost 20 procent av kostförmånsvärdet för hel dag.

Följande schablonvärden gäller för kostförmån under beskattningsåret 2024:

Helt fri kost (tre måltider)

300 kr (275 kr för 2023)

Fri lunch eller middag

120 kr (110 kr för 2023)

Fri frukost

60 kr (55 kr för 2023)

Arbetsgivaren ska göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter med schablonvärdena som underlag. Arbetsgivaren har dock full avdragsrätt för kostnaderna för den fria kosten.

Förmånsvärdet ska sättas ned med belopp som den anställde betalar kontant eller genom nettolöneavdrag. Betalar den anställde ett belopp motsvarande hela schablonbeloppet uppkommer ingen förmån.

Om arbetsgivaren subventionerar en måltid beräknas förmånen alltid utifrån schablonvärdena. Det gäller även om marknadsvärdet för måltiden understiger schablonvärdet.

Exempel:

En arbetsgivare köper in luncher för 95 kr (= marknadsvärdet). De anställda betalar 80 kr till arbetsgivaren för lunchen. Förmånsvärdet beräknas då till 30 kr (110-80). Om de anställda hade betalat 95 kr hade det inte uppstått någon skattepliktig förmån.

Undantag från kostförmån

Det finns ett antal situationer där fria måltider inte förmånsbeskattas.

Fri kost på allmänna transportmedel och fri hotellfrukost medför ingen kostförmån om den fria kosten ingår obligatoriskt i priset för transporten eller övernattningen. Måltider i samband med representation är också undantagna från förmånsbeskattning.

Ytterligare exempel när måltiderna är skattefria är fri eller subventionerad skolmåltid eller pedagogisk måltid för annan personal vid skola eller daghem, och fri eller subventionerad måltid för vårdpersonal med tillsynsskyldighet för senildementa.

Måltider i personalrestaurang

Om arbetsgivaren har en personalrestaurang som drivs på marknadsmässiga villkor och de anställda betalar minst självkostnadspriset uppkommer ingen kostförmån även om priset understiger schablonvärdet.

Att restaurangen bedrivs på marknadsmässiga villkor innebär att arbetsgivaren inte får subventionera verksamheten. Är restaurangen inrymd i arbetsgivarens lokaler ska t.ex. en marknadsmässig hyra belasta restaurangdelen.

Justering av kostförmånsvärde

Värdet av kostförmån ska justeras uppåt eller nedåt om det finns synnerliga skäl.

Tänk på

Om en anställd får fri kost under en tjänsteresa ska den anställde beskattas för kostförmån och dessutom ska det skattefria traktamentet reduceras. Det uppfattas ofta som att den anställde blir beskattad två gånger för den fria kosten.

Kostförmån och reduktion av traktamentet är dock två skilda saker. Kostförmånen påförs för att den anställde gjort en inbesparing i sina normala levnadskostnader. Traktamentet är till för att täcka ökade levnadskostnader för t.ex. måltider i samband med tjänsteresor. Får den anställde fri kost har han/hon inga ökade levnadskostnader och därför ska traktamentet reduceras.

Rättspraxis

RÅ 1992 ref. 108

En anställd som kunde visa att hon inte ätit måltiden som erbjöds blev inte beskattad för kostförmån.

Se även

traktamente