Definition
Den som har blivit beviljad F-skatt ansvarar själv för sina sociala avgifter.
Lagrum
9 kap. SFL
Kommentar
Den fysiska eller juridiska person som ansöker om F-skatt och uppger att denne bedriver eller avser att bedriva näringsverksamhet ska beviljas F-skatt. Kriterierna för näringsverksamhet är förvärvsverksamhet som bedrivs yrkesmässigt och varaktigt. Det innebär verksamheten ska bedrivas med vinstsyfte, den ska vara självständig och varaktig.
Vinstsyfte
Kriteriet avgränsar näringsverksamhet mot hobby. Hobby beskattas som inkomst av tjänst. Om man bedriver verksamhet som typiskt sett är av personlig art utan att verksamheten visar överskott kan det vara svårt att få F-skatt.
Självständighet
Även detta kriterium avgränsar näringsverksamhet mot inkomst av tjänst. Om inte uppdragstagaren är tillräckligt självständig anses denne vara anställd hos uppdragsgivaren och ska beskattas i inkomstslaget tjänst. För att göra bedömningen måste man analysera uppdragsavtalet för att se om uppdragstagaren är inordnad i uppdragsgivarens verksamhet eller är beroende av uppdragsgivarens verksamhet.
Varaktighet
Kriteriet avgränsar näringsverksamhet mot inkomst av kapital. Om en fysisk person till exempel bara säljer en tillgång sker beskattning i inkomst av kapital. Det är först vid flera försäljningar som det blir inkomst av näringsverksamhet.
Återkallande av F-skatt/grund för att neka F-skatt
Om det finns grund för det ska F-skatten återkallas. Följande omständigheter är skäl för att neka en ansökan om F-skatt eller återkalla en tidigare beviljad F-skattsedel:
Näringsverksamheten har upphört eller uppfyller inte kriterierna
Om näringsverksamheten har upphört eller om man inte längre uppfyller kriterierna för näringsverksamhet ska F-skatt återkallas. Det kan till exempel vara så att uppdraget inte längre är tillräckligt självständigt. Skatteverket kan även återkalla F-skatt om ett aktiebolag inte längre bedriver rörelse.
Skatteskulder eller brister i redovisning av skatt
Om innehavaren har skatteskulder utgör det skäl att återkalla F-skattsedeln. Även brister i redovisningen av skatt, till exempel att inte lämna in skattedeklaration i tid, utgör skäl för att återkalla F-skatt.
Inte lämnat inkomstdeklaration
Om innehavaren inte har lämnat in sin inkomstdeklaration i tid finns grund för att återkalla F-skattsedeln.
Näringsförbud eller konkurs
Ett beslut om näringsförbud eller en ansökan om konkurs leder till att F-skatt ska återkallas.
Missbruk av F-skattsedeln
F-skatt ska återkallas om innehavaren använder den i uppdrag som den inte är avsedd att användas i.
Saknar tillstånd att vistas i Sverige
För att en person ska kunna bedriva näringsverksamhet i Sverige krävs tillstånd att vistas i landet. Saknas tillstånd ska F-skatt återkallas.
Från och med 1 januari 2025 gäller utökade möjligheter för Skatteverket att neka en ansökan om F-skatt eller återkalla en redan beviljad.
- Skatteverket kan förelägga att någon som är godkänd för F-skatt ska komma in med upplysningar som styrker att förutsättningarna för F-skatt är uppfyllda.
- Om innehavaren inte följer ett sådant föreläggande har Skatteverket rätt att återkalla F-skattsedeln.
- När det gäller fåmansföretag och fåmanshandelsbolag utökas Skatteverkets möjligheter att pröva och återkalla en ansökan. Prövningen omfattar nu företagsledare och andra personer som har bestämmande inflytande i företaget. Med bestämmande inflytande innebär någon som kontrollerar mer än 50 % av rösterna. Även andra fåmansföretag som den fysiska personen varit företagsledare i eller haft det bestämmande inflytandet i de senaste två åren omfattas av prövningen.
- Endast om det finns särskilda skäl ska den som inte har betalat skatter eller avgifter få godkännas för F-skatt.
- För den som inte följt beslut om återbetalning av skatt för hushållsarbete föreligger hinder för beslut om F-skatt och förutsättningar för att återkalla en redan beviljad F-skatt.
Tänk på
Aktiebolag har bara ett inkomstslag, näringsverksamhet, och ska därför normalt alltid beviljas F-skatt.
För fåmansföretag som ansöker om F-skatt kan Skatteverket neka F-skatt på grund av förhållanden hos den som är företagsledare. Gäller till exempel om företagsledaren har skatteskulder eller inte har lämnat sin inkomstdeklaration.
Rättspraxis
RÅ 2001 ref. 25
En avbytare inom jordbruket ansågs självständig i sitt uppdrag och bedrev därmed näringsverksamhet.
HFD 2019 ref. 60
Om en identifierad uppdragstagaren har F-skatt och det finns ett avtal är möjligheten att underkänna avtalet med hänvisning till anställningsförhållanden begränsade.