Lagrum
57 kap. IL
Kommentar
En utredning tillsattes 2022 för att analysera på vilket sätt och i vilken omfattning de särskilda reglerna för utdelning och kapitalvinst på andelar i fåmansföretag kan förenklas. I tilläggsdirektiv som meddelades i början av 2023 fick utredningen i uppdrag att även analysera på vilket sätt de särskilda fåmansföretagsreglerna kan förbättras för att villkoren för små och medelstora företag ska förbättras i fråga om deras möjlighet att växa, anställa och attrahera kapital.
Utredningen har nu lämnat sitt slutbetänkande ”Förenkla och förbättra!” (SOU 2024:36). De förändrade reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026. Nedan följer en kortfattad sammanfattning av förslaget.
Förändrad beräkning av lönebaserat utrymme
Det lönebaserade utrymmet ska vara 50 procent av den del av löneunderlaget som fördelas på delägarens andelar i företaget och som överstiger 8 ibb. Löneavdraget på 8 ibb ska alltså beräknas per delägare. För makar som är delägare i samma företag fördelas dock löneavdraget på 8 ibb med lika belopp mellan makarnas andelar.
Löneuttagskravet slopas
Kravet på ett visst lägsta löneuttag för att få beräkna lönebaserat utrymme slopas.
Kapitalandelskravet slopas
Kravet på att ägaren måste äga minst fyra procent av kapitalet i företaget för att få beräkna lönebaserat utrymme, det så kallade kapitalandelskravet, slopas.
Definitionen av dotterföretag slopas
Den särskilda dotterbolagsdefinitionen i fåmansföretagsreglerna (som innebär att med dotterföretag avses ett företag där moderföretaget direkt eller indirekt äger en andel som överstiger 50 procent av kapitalet) slopas när det gäller aktiebolag. Defintionen ska även i fortsättningen gälla för dotterföretag som är svenska handelsbolag och i utlandet delägarbeskattade juridiska personer.
Möjlighet att tillgodoräkna sig utbetalda löner i ett företags dotterföretag bör begränsas i vissa fall
Vid beräkning av löneunderlaget ska ersättningar till arbetstagare i dotterföretag inte räknas med om dotterföretagets verksamhet finansierats genom aktieägartillskott eller kapital som härrör från exempelvis delägarrätter i form av vinstandelslån, kapital- eller vinstandelsbevis som överstiger både aktiekapitalet i dotterföretaget och 25 miljoner kr.
Ett grundbelopp införs
Årets gränsbelopp beräknas idag antingen enligt förenklingsregeln eller huvudregeln. Utredningen föreslår att reglerna slås ihop till en gemensam regel. I samband med detta införs ett grundbelopp på 4 ibb. Grundbeloppet ska fördelas med lika belopp på andelarna i företaget. Den som äger andelar i flera företag får bara tillgodoräkna sig ett grundbelopp.
Ränta på omkostnadsbeloppet
Vid beräkning av den del av gränsbeloppet som grundas på omkostnadsbeloppet ska ränta endast få beräknas på den del av omkostnadsbeloppet som överstiger 100 000 kr.
Ingen uppräkningsränta på sparat utdelningsutrymme
Sparat utdelningsutrymme förs vidare till senare beskattningsår utan ränteuppräkning.
Årets gränsbelopp
Årets gränsbelopp beräknas som summan av grundbeloppet (se ovan), lönebaserat utrymme (se ovan) och den del av omkostnadsbeloppet som överstiger 100 000 kr multiplicerat med SLR + nio procentenheter.
Gemensamt takbelopp för tjänstebeskattning av utdelning och kapitalvinst
Ett gemensamt takbelopp för tjänstebeskattning av utdelning och kapitalvinst införs. Det ska uppgå till 90 ibb och gäller utdelningar och kapitalvinster som har beskattats i inkomstslaget tjänst under beskattningsåret och de två föregående beskattningsåren.
Indexregeln och kapitalunderlagsregeln avskaffas
Indexregeln och kapitalunderlagsregeln slopas.
Rätten att tillgodoräkna sig lönebaserat utrymme på mottagen andel det år då ett andelsbyte görs utökas
Bestämmelsen om att efter ett andelsbyte beräknas gränsbelopp under beskattningsåret för en mottagen andel som om andelen var en andel i det avyttrade företaget slopas.
Gemensamt tjänstebelopp för både utdelning och kapitalvinst på särskilt kvalificerade andelar
Vid andelsbyten och partiella fissioner ska ett gemensamt tjänstebelopp beräknas som gäller både för utdelning och kapitalvinst. Beloppet ska motsvara dagens tjänstebelopp för kapitalvinst.
Beskattning när tjänstebeloppet uppgår till noll kr
Om tjänstebeloppet för en andel som mottas vid andelsbyte eller partiell fission är noll kr ska andelen anses som kvalificerad under fyra beskattningsår efter andelen eller den partiella fissionen eller efter den kortare tid som hade följt av de allmänna bestämmelserna om andelsbytet eller den partiella fissionen inte genomförts.
Beskattning av andelar som erhållits med stöd av en andel som mottagits vid andelsbyte eller partiell fission
En andel som förvärvats med stöd av en särskilt kvalificerad andel ska inte anses kvalificerad om förvärvaren lämnat marknadsmässig ersättning för den förvärvade andelen.
Närståendebegreppet förändras
Vid tillämpning av 57 kap. IL ska syskon, syskons make och syskons avkomling inte anses som närstående.
Karenstiden och vissa andra tidsgränser sänks
Karenstiden när ett företag upphör att vara fåmansföretag sänks till fyra år. Detsamma gäller tidsgränsen vid tillämpning av det utvidgade fåmansföretagsbegreppet, vid bedömning av om en andel är kvalificerad, vid bedömning av om utomståenderegeln är tillämplig samt vid tillämpning av reglerna om skatteberäkning inom familjen.
Utomståenderegeln
Kravet på utomstående ägande i betydande omfattning preciseras i lagttexten. Kravet ska uttryckligen anges uppgå till 30 procent.
Utökad skyldighet för fåmansföretag att lämna kontrolluppgift för delägare
Fåmansföretag ska varje år lämna kontrolluppgift för fysiska personer och dödsbon om
- antalet andelar som den fysiska personen eller dödsboet äger vid årets ingång,
- hur stor del av det totala antalet andelar i företaget som den fysiska personen eller dödsboet äger vid årets ingång, och
- förändringar av den enskildes eller dödsboets andelsinnehav under året.
Utökad skyldighet för delägare som innehar kvalificerade andelar
Den som innehar kvalificerade andelar ska årligen i sin inkomstdeklaration lämna de uppgifter som Skatteverket behöver för att kunna tillämpa bestämmelserna om utdelning och kapitalvinst på kvalificerade andelar.