Definition
Ackord är en ekonomisk uppgörelse mellan en gäldenär som är på obestånd och dennes borgenärer.
Lagrum
40 kap. 21 § IL
Kommentar
Ackord innebär vanligtvis att borgenärerna sätter ned sina fordringar till en viss procent av det ursprungliga fordringsbeloppet. Det finns två typer av ackord: underhandsackord och offentligt ackord.
Underhandsackord är en frivillig uppgörelse mellan gäldenären och en eller flera borgenärer. Underhandsackord är inte lagreglerat. Offentligt ackord är reglerat i lagen om företagsrekonstruktion och omfattar samtliga berättigade borgenärer. Offentligt ackord kan även förekomma i samband med konkurs och regleras i dessa fall i konkurslagen. Den skattemässiga hanteringen styrs av rättspraxis, det finns alltså inga särskilda skatteregler kring skattskyldigheten vid ackord.
Den vinst som gäldenären gör pga. att skulderna definitivt efterges (ackordsvinsten) är skattefri. Ackordsvinsten är skattefri även vid uppgörelse med enstaka borgenär. Eftersom ackordsvinsten är skattefri är gäldenärens kostnader för ackordet inte avdragsgilla. En förutsättning för att ackords- vinsten ska vara skattefri är att gäldenären kan visa att han/hon verkligen är på obestånd, det räcker således inte med tillfällig betalningsoförmåga.
Ackord föregås ofta av en företagsrekonstruktion. Utgångspunkten för en företagsrekonstruktion är att det ska tas fram en rekonstruktionsplan för hur företaget ska kunna fortleva.
För att rekonstruktion ska kunna inledas räcker det med illikviditet. En företagsrekonstruktion förutsätter i princip inte att ett ackordsförfarande måste inledas. Om illikviditeten inte övergår i obestånd torde det inte krävas något ackord.
Skatteverket anser att även den vinst som uppkommer genom en fastställd rekonstruktionsplan vid en företagsrekonstruktion är skattefri för gäldenären. Det krävs då inte att gäldenären är på obestånd för att skattefrihet ska föreligga.
Kostnader för rekonstruktion torde vara avdragsgilla som utgifter för intäkternas förvärvande och bibehållande. Om det finns kostnader både för rekonstruktion och ackord måste det därför ske en uppdelning.
Om gäldenären, eller ett svenskt handelsbolag som gäldenären är delägare i, medges ackord ska underskott som finns vid årets ingång minskas med summan av de skulder som bortfaller genom ackordet. I RÅ 2002 not. 143 slås fast att när det är handelsbolag som får ackord så är det delägarens underskott som avses här.
Borgenärens förlust (ackordsförlusten) bedöms utifrån allmänna regler och är därför normalt avdragsgill om fordringen uppstått i näringsverksamheten. Avdrag medges även för ackordsförlust på närstående bolag under förutsättning att ackordet är affärsmässigt betingat.
Det är även möjligt att få avdrag för en ackordsförlust i inkomstslaget kapital. Detta då fordringen, till den del den sätts ned genom ackord, definitivt upphör att gälla och därmed anses avyttrad.
Att en fordran anses avyttrad genom att ackord lämnas innebär att avdrag kan medges i inkomstslaget näringsverksamhet även när fordringen utgör en kapitaltillgång i näringsverksamheten. Om ackordet avser t.ex. en lånefordran som uppkom när gäldenären och borgenären var i intressegemenskap kan dock reglerna om avdragsförbud i 25 a kap. 19 § IL bli tillämpliga. Sådana förluster är inte avdragsgilla.
Deklaration
Ett skattefritt ackord justeras i INK2 och INK4 ruta 4.5 a.
Ej avdragsgilla ackordskostnader återläggs i INK2 ruta 4.3 c. och i INK4 ruta 4.3 b.
En bokförd skattefri ackordsvinst justeras i blankett NE ruta R14.
En bokförd ej avdragsgill ackordskostnad återläggs i blankett NE ruta R15.
En ej avdragsgill ackordsförlust justeras i INK2 ruta 4.3 c och i INK4 ruta 4.3 b.
Bokföring
En vinst vid ett ackord tillhör det frikopplade området, vilket innebär att det är inkomstskattelagen som styr hur inkomsten ska periodiseras.
Rättspraxis
RÅ 1929 Fi 396 och RÅ 1929 Fi 2032
Ackordsvinst är skattefri.
RÅ 1963 ref. 48
Ackordsvinst vid uppgörelse med enstaka borgenär är skattefri.
RÅ 1987 not. 439
Ackordsförlust på närstående bolag är avdragsgill om den är affärsmässigt betingad.
RÅ 2010 ref. 34
Avdrag för ackordsförlust medges i inkomstslaget kapital då en fordring anses avyttrad till den del den sätts ned genom ackord.