Försäljning av varor mellan momspliktiga företag inom EU är ett exempel på när förvärvsbeskattning ska ske hos köparen, ett unionsinternt förvärv. Förvärvsbeskattning görs i köparens skattedeklaration, dvs. köparen beräknar själv förvärvsmoms vilket innebär att moms beräknas på inköpet enligt köparlandets regler.

Definition

För att EU:s mål med fri rörlighet för varor och tjänster ska fungera på EU:s inre marknad behövs gemensamma regler för moms och dessa kallas EU-handel eller unionsintern handel.

Vid handel mellan företag (B2B) redovisar köparen förvärvsmoms för inköp av varor och flertal tjänster inom EU. Vid inköp av varor från EU gör köparen ett unionsinternt förvärv.

För att varuhandeln inom EU ska fungera behövs momsregistreringsnumret, det s.k. VAT-numret. VAT-numret fungerar som ett körkort och är det fullständiga registreringsnumret för moms. Se vidare VAT-nummer.

Beskattning

Förvärvsbeskattning innebär att moms beräknas på inköpet enligt köparlandets regler. Om en svensk matvarubutik förvärvar, dvs. köper, korvar från Tyskland ska förvärvsmomsen beräknas till skattesatsen 12 % av varuvärdet eftersom det är livsmedel som köps in. Se bild nedan.

Unionsinternt_forvarv_01

Är det däremot ett parti kläder som köps in beräknas förvärvsmomsen i enlighet med den generella skattesatsen 25  %. Förvärvsbeskattning innebär att köparen ska redovisa utgående moms på raderna 30-32 i sin skattedeklaration. Om företaget har full avdragsrätt för moms på sina inköp ska motsvarande belopp även redovisas som ingående moms i skattedeklarationen på rad 48. Därmed kan det bli ett nollsummespel och inget att inbetala till staten men det har skett en beskattning i köparens land.

Bedriver köparen däremot både momspliktig och momsfri verksamhet, s.k. blandad verksamhet, får förvärvsmomsen endast dras av i den omfattning som gäller för annan ingående moms i företaget. Skillnaden mellan beräknad utgående förvärvsmoms och beräknad ingående förvärvsmoms ska då inbetalas till staten.

Genom att köparen redovisar förvärvsmoms ska säljaren inte fakturera moms. För att en svensk köpare ska undgå utländsk moms och i stället redovisa förvärvsskatt i Sverige gör den utländske säljaren följande kontroll:

  • försäljningen avser en vara och

  • varan transporteras från ett EU-land till ett annat EU-land (t.ex. Sverige), dvs. det sker en gränsöverskridande varuleverans samt

  • säljaren och köparen är registrerade till moms i olika EU-länder, dvs. har VAT-nummer som har utfärdats i olika länder. Om ett svenskt företag anger sitt svenska VAT-nummer så ska förvärvsbeskattning ske i dennes skattedeklaration i Sverige.

Man måste kunna visa att det skett en gränsöverskridande varuleverans. Beviskraven har varierat mellan olika EU-länder varför det från 2020 infördes mer gemensamma beviskrav inom EU för att harmonisera och underlätta hanteringen för företag. Sverige tillämpar fri bevisprövning för vilka dokument ett svenskt företag bör ha för att styrka att en transport ut ur Sverige ägt rum i samband med en unionsintern försäljning (071205, dnr: 131 600012-07/111). Detta till skillnad från flera andra länder. Reglerna som infördes i EU 2020 är direkt tillämpliga i Sverige och behöver inte införas i svensk lag. Reglerna innebär att varorna presumeras ha lämnat Sverige, och försäljningen är därmed undantagen från svensk moms, om företaget uppfyller de gemensamma dokumentationskraven. Se vidare ordet transporthandling.

Om förutsättningarna är uppfyllda ska beskattning ske hos köparen. För att skattemyndigheterna i de olika länderna ska kunna kontrollera handel har säljaren en skyldighet att uppge köparens VAT-nummer i sin periodiska sammanställning. Den uppgiften kan då matchas mot köparen förvärvsbeskattning i dennes land. Under 2020 infördes även skärpta krav på säljaren att kontrollera att köparen är momsregistrerad i ett annat EU-land. En svensk säljare måste därför kontrollera köparens VAT-nummer vid leverans till EU (se vidare VAT-nummerkontroll).

Lagrum

5 kap. 22-25 §§ och 6 kap. 29-31 §§ mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

2 a kap. mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

Bokföring

Vid förvärvsbeskattning ska utgående moms redovisas. Har köparen avdragsrätt för moms ska även ingående moms redovisas avseende varuförvärvet. För att hålla isär förvärvsmoms, från utgående moms på varuförsäljningar inom Sverige, rekommenderas att separata konton används för förvärvsmomsen. Motsvarande gäller för den beräknade ingående momsen. Bokföring kan ske på följande sätt:

Bokföring av förvärvsmoms vid inköp av varor från EU som ska förvärvsbeskattas av köparen (EU-handel). Se momskonton i ordet bokföring.

Unionsinternt_02

Ovanstående konteringar för en redovisningsperiod överförs periodvis till momsredovisningskontot.

Unionsinternt_03

Exempel

Inköp och leverans av varor sker från Danmark. Leverantörsfakturan är efter omräkning till svensk valuta på 2 000 kronor och den innehåller ingen debiterad moms utan redovisning av moms görs i form av s.k. förvärvsmoms. Utgående förvärvsmoms beräknas till 25 % på inköpsvärdet dvs. 500 kronor. Inköpet görs till verksamhet som är fullt ut momspliktig varför inköpet är avdragsgillt och motsvarande belopp dras även av som ingående moms.

Unionsinternt_04

Deklaration

Svensk köpare av varor från EU (full avdragsrätt för moms)

Beroende på vilken typ av vara som avses ska momsen beräknas utifrån någon av skattesatserna 6 %, 12 % eller 25 %. Redovisning av utgående moms sker på raderna 30-32 i skattedeklarationen. Om företaget har full avdragsrätt för moms på inköp i verksamheten ska företaget redovisa motsvarande belopp som ingående moms på ordinarie raden för avdragsgill ingående moms, rad 48. Observera att rad 48 används för all ingående moms oavsett procentsats (såväl ingående moms som debiterats i en leverantörsfaktura som beräknad förvärvsmoms). Varuvärdet redovisas separat på rad 20. Observera att redovisningen på raderna 20 och 30-32 hör samman. Det innebär att det inte går att utelämna redovisning på en av raderna. Detta ger utslag i Skatteverkets kontrollsystem.

I exemplet ovan har köparen köpt varor från EU och mottagit en faktura på 2 000 kronor. Den utgående förvärvsmomsen uppgår till 500 kronor. Eftersom köparen har full avdragsrätt redovisas motsvarande belopp som ingående förvärvsmoms på rad 48. Det blir 0 kronor att inbetala till staten.

Svensk köpare av varor från EU (begränsad avdragsrätt för moms)

Köparen anger sitt VAT-nummer och får därmed en faktura utan moms avseende varor från EU. Fakturabeloppet upp- går till 2 000 kronor. Köparen redovisar 500 kronor som utgående förvärvsmoms. Eftersom köparen endast har 50 % avdragsrätt p.g.a. blandad verksamhet (momspliktig och momsfri verksamhet) får endast 250 kronor redovisas som ingående förvärvsmoms. Effekten blir att 250 kronor ska inbetalas till staten.

Unionsinternt_forvarv_06

Kommentar

För att säkerställa att köparen är registrerad till moms i ett annat EU-land kan VAT-nummer kontrolleras via Skatteverkets webbplats,www.skatteverket.se. Där får säljaren veta om köparens VAT-nummer finns registrerat.

Företag inom EU ska även lämna statistikuppgifter avseende in- och utförsel av varor till/från EU:s medlemsstater, s.k. Intrastat. Se vidare ordet intrastat.

Observera att förvärvsbeskattning även förekommer vid inköp av vissa tjänster, se vidare ordet tjänstebeskattning.