Beskattning
Vid försäljning till turister från andra EU-länder ska företag debitera moms precis som vid försäljning till svenska privatpersoner. Om köparen bor i ett land utanför EU kan säljaren under vissa förutsättningar i efterhand betrakta försäljningen som export och återbetala momsen till kunden. För att sådan försäljning ska betraktas som export krävs att:
en fysisk transport av varorna har skett till plats utanför EU och
inköpet skett av en köpare som är bosatt eller stadigvarande vistas i ett land utanför EU.
Försäljning till besökare som bor i ett annat EU-land räknas inte som export (EU-vara till privatperson).
För att moms ska kunna återbetalas till en turist måste denne styrka med pass eller motsvarande legitimationshandling att han eller hon är bosatt utanför EU. En köpare som är svensk medborgare anses vara bosatt i ett land utanför EU om köparen kan visa att han eller hon kommer att vistas där under minst 12 månader. Detta kan köparen visa t.ex. med ett intyg om uppehållstillstånd i det landet eller med ett anställningskontrakt.
Är köparen bosatt i ett land utanför EU men inte i Norge eller på Åland, gäller följande regler för att köparen ska få tillbaka momsen:
Priset på varan är lägst 200 kronor inklusive moms.
Varan förts ut ur EU före utgången av tredje månaden efter den månad varan köptes.
Är köparen bosatt i Norge eller på Åland gäller följande regler för att köparen ska få tillbaks momsen:
Priset på varan är lägst 1 000 kronor exklusive moms.
Varan har förts till Norge eller Åland inom 14 dagar efter inköpet och moms har betalats där. Beloppsgränsen, 1 000 kronor exklusive moms, får tillämpas också på en grupp av varor som normalt utgör en enhet, t.ex. en servis.
Köparen kan återfå momsen genom en säljare som är ansluten till en godkänd intygsgivare. För närvarande är följande intygsgivare godkända av Skatteverket:
Global Blue Sverige AB
Anslutna butiker brukar ha en skylt med texten ”TAX FREE shopping”. Intygsgivaren ska kontrollera i samband med utresan ur EU att den inköpta varan förs ut och återbetalar momsen till kunden med avdrag för sin provision. Av intygsgivaren får det säljande företaget de handlingar som behövs för att denne i efterhand ska få betrakta försäljningen som export.
Säljaren kan också själv betala tillbaka momsen i efterhand. Om säljaren vill använda möjligheten och själv ombesörjer frakten ska transporthandling som styrker exporten återfinnas i bokföringen. Om köparen själv tar med sig varan ska köparen visa upp varan vid det tullkontor där varan förs ut ur EU. Tullkontoret ska då stämpla fakturan eller en jämförbar handling. Denna handling ska köparen sedan skicka till säljaren innan säljaren kan boka om transaktionen till export och återbetala momsen.
Lagrum
10 kap. 65 § mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023
5 kap. 3 a § första st 8 mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023
14 § mervärdesskatteförordningen (1994:223)
Skatteverkets föreskrifter för verksamhet i exportbutik, SKVFS 2022:14 ersätter SKVFS 2021:6 den 13 januari 2023.
SKVFS 2024:15 utformad 241202
Kommentar
En vanlig momsfråga är just denna hur man hanterar moms vid försäljning till turister. Skatteverket påpekar i en skrivelse (080131, dnr: 131 65428-08/111) följande:
”För att en omsättning ska anses ha skett utomlands enligt 5 kap. 9 § första stycket 8 mervärdesskattelagen (1994:200), ML, ska det ha skett en transport av varorna till en plats utanför EU och förvärvet ska ha skett av en köpare som är bosatt eller stadigvarande vistas utanför EU. Säljaren ska kunna styrka att transporten faktiskt skett till plats utanför EU genom t.ex. tulldokument eller dokumentation från en av Skatteverket godkänd intygsgivare. När säljaren ska styrka att köparen är bosatt eller stadigvarande vistas utanför EU kan detta ske genom t.ex. en kopia av köparens pass.
Om förutsättningarna i 5 kap. 9 § första stycket 8 ML inte är uppfyllda, dvs. det kan konstateras att någon transport ut ur EU inte har skett, eller att köparen inte varit bosatt eller stadigvarande vistas i ett land utanför EU, är säljaren skattskyldig för omsättningen.”
Skatteverket har i ett numera upphävt ställningstagande (170118, dnr: 131 19948-17/111) uttalat att försäljning i en exportbutik i Sverige anses som omsättning utomlands i vissa situationer. Information som numera framgår av Rättslig vägledning på Skatteverkets webbplats innebär att moms ska inte redovisas om köparen är en flygpassagerare som reser till en eller flera platser utanför EU:s skatteområde (tredjeland) och det är fråga om försäljning av de varor och kvantiteter som får säljas i en exportbutik. Resenären ska kunna uppvisa boardingkort för hela resan med slutdestination i tredjeland. Om mellanlandning sker inom EU måste boardingkort vara utfärdat på avreseflygplatsen för hela resan till flygplats i tredjeland. Avsikten med mellanlandningen får endast vara att byta flygplan.
Skatteverket har i ett ställningstagande (230626, dnr: 8-2431998) klarlagt hur man ser på exportförsäljning om en besökare från ett land utanför EU till någon del konsumerar varan inom EU. Skatteverket anser att en försäljning av en vara inte kan omfattas av momsundantag i efterhand om konsumtionen av varan till någon del äger rum inom EU. Om konsumtionen av varan till någon del påbörjas inom EU ska försäljningen förbli beskattad i Sverige även om varan därefter tas med av köparen vid en resa ut ur EU. Skatteverket förtydligar begreppet ”påbörjad konsumtion” i Rättslig vägledning (240827). Skatteverket anger att när en resenär från USA köper en resväska i Sverige och sedan använder resväskan som bagage vid hemresan till USA, får den anses ha tagits i anspråk för sitt ändamål. Konsumtion av resväskan är påbörjad i Sverige och förutsättningarna för momsundantag är därmed inte uppfyllda. Motsvarande bedömning gäller för exempelvis en mobiltelefon eller en klocka som börjat användas innan utresan från EU.
EU-kommissionen har startat en översyn av momsregler som tillämpas inom turism-industrin. Reglerna tillämpas inte lika i EU:s olika medlemsländer och behöver såväl moderniseras som harmoniseras. Förslag förväntas som kan komma att förändra reglerna avseende vinstmarginalbeskattning för resebyråer, persontransporter inom EU och tax free-försäljning till turister från länder utanför EU.