Definition
Det är uttryckligen tillåtet i momslagen att ha en gemensam faktura för flera separata varor och tjänster. Samma innehållskrav ställs på en samlingsfaktura som på en vanlig faktura. Om en samlingsfaktura avser flera säljares transaktioner betraktas samlingsfakturan som flera fakturor, dvs. en för respektive säljare. För varje sådan faktura måste då de krav som ställs i momslagen på innehållet i en faktura, vara uppfyllt.
Lagrum
17 kap. 19 § mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023
11 kap. 7-9 §§ mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023
Kommentar
En samlingsfaktura kan även innehålla fakturor från olika säljare. Detta uttalar Skatteverket i skrivelse (060214, dnr: 131 81324-06/111). Här anges att fakturering av egen och annans försäljning kan ske i samma handling. I sådant fall betraktas handlingen som två fakturor, dvs. en för respektive säljare. För varje sådan faktura måste momslagens innehållskrav vara uppfyllt och samlingsfakturan måste vara upprättad på sådant sätt att det tydligt framgår vilka uppgifter som är hänförliga till respektive säljare. Vad gäller gränsen för mindre belopp vid förenklad faktura är det respektive säljares faktura som bedömningen ska avse.
Skatteverket anger i särskilda riktlinjer när en förenklad faktura får användas. Dessa riktlinjer återfinns i ”Skatteverkets föreskrifter om förenklad faktura enligt mervärdesskattelagen” (SKVFS 2007:13, SKVFS 2018:11).
I en fullständig faktura ska bl.a. uppgift om löpnummer återfinnas. Detta är ett särskilt problem vid samfaktureringar där flera säljare utfärdar en gemensam handling. I Skatteverkets ändring av föreskrifter om förenklad faktura enligt mervärdesskattelagen” (SKVFS 2018:11) framgår att kravet på löpnummer kan frångås i en fullständig faktura i följande fall:
när omsättning av elektrisk kraft och upplåtelse av elnät utfärdas i samma handling och
när en återförsäljare utfärdar faktura avseende inbyte av en säljares investeringsvara och denna faktura utfärdas i samma handling som faktura avseende återförsäljarens egen omsättning av motsvarande vara.
Observera att i andra fall med gemensam faktura för flera olika säljares försäljning gäller de vanliga reglerna. Detta innebär att om reglerna om förenklad faktura kan användas krävs inte separata löpnummer för respektive säljare. Om däremot en fullständig faktura måste utfärdas måste löpnummer för respektive säljare återfinnas i samfakturan. I Skatteverkets skrivelse (230626, dnr: 8-2362095) påpekar Skatteverket också att vid självfakturering och när faktureringen läggs ut på en tredje person (outsourcing) ska separata löpande nummerserier användas för respektive säljares räkning.